Am cunoscut-o, așa cum se întâmplă din ce în ce mai des cu noi toți în zilele acestea: din încrengăturile media, din conexiunile prin care oamenii care au aceleași pasiuni se aduc în contact unii cu alții, mai devreme sau mai târziu.

Trăim într-o lume mică, din ce în ce mai mică, în care doar la o distanță de 2-3 cunoștințe, stă, hop, un alt om fain, care face lucruri deosebite.

Am poposit pe site-ul Dianei și am stat acolo pentru o fereastră mai lungă cu motorul pornit, staționând preț de 10 minute, trecând dintr-un articol în articol, ca dintr-un ținut în altul din ce în ce mai liniștit… Stare de bine. Din 2015 de când am inițiat site-ul kreatoria.ro  am dezvoltat și mai tare radarul acesta: de a descoperi și valoriza oameni care prețuiesc și pun în practică creativitatea, oameni care au ceva de spus și spun. Indiferent de domeniu. Iar în cazul acesta avem de-a face cu un interior designer&ilustrator care transformă lucrurile de parcă le-ar introduce într-o mașinărie magică a simplificării.

Diana Dragne reînvie ca design casele… după metoda ei și după ce face un scurt profil psihologic clienților, după ce discută cu ei, după ce își lasă la ușă ambițiile estetice de designer.

Diana aduce un strop de seninătate și de natural, pictează pereții, frunzuliță cu frunzuliță, în timp ce ascultă un podcast, face pauze între proiecte plimbându-se, la fiecare oră, prin grădină. Se uită la cuibul păsărilor. Toate acestea în timp ce tu poate cobori dintr-un metrou aglomerat, în timp ce te-ai plimbat jumatate de oră să găsești un loc de parcare… Dintr-odată realitatea Dianei pare ca o Nirvana. Cu atât mai mult cu cât nu face compromis de la o viață profesională dinamică.

Viața la țară tocmai pare din ce în ce mai îndrăzneț de reală, practică și captivantă atât cât timp procură și balansul cu provocările profesionale.

1.       Când am descoperit site-ul tău, am o descoperit o lume de pace, liniște, de netulburare. Cine este Diana Dragne si ce face ea, de este atât de liniștită?

Îmi încep zilele în liniște, acasă, printre cântecele cocoșului și ale păsărilor ce și-au făcut cuib pe verandă. Lucrez de acasă și îmi croiesc drum prin grădină din oră în oră. Îmi limpezesc mintea și asta mă ajută să îmi păstrez liniștea în viața mea.
Desigur, și la noi e haos, dar îl mai alungăm repede cu prăjituri de casă și cafea bună. 


2.       Trăiesti la țară și îți place la nebunie asta: cântatul cocoșilor dimineața, parfumul florilor din bătătură, broboanele de rouă… totul e acasă la casa ta.

Da. Nu m-aș mai întoarce în oraș pentru nimic în lume. Nu am știut de mică ce carieră îmi voi alege, dar am știut sigur că voi lăsa în urmă orașul și voi locui la țară.
Aici e liniște, timpul trece mai greu. Tentațiile consumeriste sunt aproape inexistente, iar oamenii sunt relaxați. Foarte relaxați.


3.       Pe blogul tău găsești de la frumusețea Farmhouseurilor, la rețete de pastă de dinți, la semne de carte, ilustrații, trucuri de design interior. Ce ți-ai dori să transmiți celor care îți trec pragul casei tale… virtual vorbind?

Blogul meu e un amestec cu tot ceea ce mă înconjoară. Inițial mi-am dorit un blog de diy, dar îmi e greu să îl țin într-o singură nișă, așa că e parte din tot ceea ce fac.
Mi-aș dori să fie un locșor cald, în care intri să îți limpezești gândurile și să inspire creativitate. 


4.       Care este stilul Diana Dragne? Am văzut în postările tale ocru, galben muștar, gri, verde, mult alb. Am văzut seninătate și deschidere.

Încerc să mă distanțez de orice trend și să urmez doar ceea ce îmi aduce o stare de bine. De obicei includ elemente din natură în jurul meu și tot ce fac. Materiale și texturi naturale, elemente botanice îmbinate cu ilustrații inspirate din grădină și livadă, toate își găsesc locul în proiectele mele și creează o amprentă personală pe care nu o stabilesc de la început.
Pe acest principiu mă axez și în amenajările interioare. Întâi fac un scurt profil psihologic clienților mei, apoi adun elementele ce le produc lor starea de bine și le includ în designul interior. Astfel spațiul rezultat e ”acasă”, indiferent de ceea ce se poartă în acel moment în materie de design.


5.       Kreatoria.ro este siteul destinat creativității. Cât timp din zi îți aloci pentru creativitate?

Pentru că jobul meu îmi solicită creativitatea, cea mai mare partea a timpului e alocată creației.  Iar când nu lucrez, mă prind în câte un proiect diy pentru blog, pictez sau meșteresc câte ceva prin casă.


6.       Locul tău din casă care te inspiră cel mai mult este… ?

Sincer, nu e ușor de ales pentru că am amenajat casa după gusturile și nevoile mele.
Totuși, dacă e să aleg aș zice livingul casei. Nu pentru că e camera în care petrec cel mai mult timp, dar pentru că e luminoasă și confortabilă.
Din canapea ai vedere către scara interioară, realizată în totalitate de tatăl meu.
Peretele din spatele scării (ce pare a fi tratat cu tapet) e pictat de mine, frunzuliță cu frunzuliță, în câteva zile însorite de vară, în timp ce ascultam un podcast fain.
Practic, s-au creat amintiri frumoase legate de multe obiecte din living și de procesul construirii lor.


7.       Totul e cu poveste spuneai. Prin ce transmiți povestea?


Îmi place să lucrez cu mâinile. Iubesc lucrurile făcute manual, iar povestea e chiar aici, în procesul de creație.
Când mă uit la o ilustrație pictată cu ceva timp în urmă, nu îmi amintesc exact data sau contextul în care am lucrat la ea, dar știu exact cum mă simțeam în acel moment.
Nu știu dacă lucrările mele transmit asta tuturor, dar eu citesc stările în fiecare în parte.
De aici începe povestea.

8.       Fiind interior designer tu practic readuci la viata apartamente, case și spații care sunt triste, apatice.


Încerc să le confer din personalitatea proprietarilor lor (dacă e un spațiu redezidențial) sau al viitorilor clienți (pentru zonele comerciale).
Majoritatea designerilor văd dintr-un spațiu gol, o pânză albă pe care să își aștearnă opera.
Eu văd în acel spațiu un cuib, un refugiu pentru oamenii ce vor locui acolo. Suntem atât de diferiți, iar nevoile noastre de asemenea. Ceea ce poate pentru mine e o capodoperă în materie de design interior, pentru altcineva poate părea o cameră țapănă, rece sau poate prea încărcată, obositoare.
Un spațiu e în serviciul celui pentru care e creat, lăsând în urmă trendurile sau ambițiile estetice ale designerului.


9.       Când alții își vorbesc Zenul, tu îl trăiești. Cum arată o zi de a ta de  lucru?

Încep lucrul în jurul orei 9 și îmi aleg unde va fi biroul în ziua respectivă. Dacă e frumos afară, lucrez pe terasă.
De fiecare dată, pauza de masă e de o oră pentru că îmi gătesc singură mâncarea și fiecare masă e home cooked. Îmi place să o savurez în tihnă, iar după masă fac o plimbare prin grădină, verific florile și îmi aerisesc mintea înanite de a mă întoarce la birou.
Închei lucrul în jurul orei 18, dar ce-i drept, nu reușesc mereu și se mai întâmplă să ”rămân peste program” 🙂

10.   Ce îți dorești pentru 2020? Ce să se așeze în tine? În casa ta? 

2020 pare să sosească prea repede și nici nu am avut timp de gândire.
Știu doar că îmi doresc că fie anul în care amenajăm mansarda casei noastre și continuăm lucrul la grădină.
Poate o să fie anul în care reușim să lucrăm mai puțin și să ne bucurăm mai mult de ceea ce avem.