Every new beginning comes from some other beginning’s end. Lucius Annaeus Seneca
Kreatoria.ro: Pe Raluca Culda am întâlnit-o în campania Romania Rise Up – campanie în care veți regăsi si webinarul meu despre Creativitate în Business– îl vei găsi în categoria Mindset. În cadrul campaniei, mai ales că lockdown-ul era atunci în plină desfășurare, Raluca a punctat cum se poate face reinventarea carierei profesionale în termenii noi. diferiți și provocatori ai pandemiei.
Am provocat-o la un dialog onest, deschis și cu punctul pe I despre ce mai înseamnă, acum când anul 2020 aproape se termină, reinventarea în profesie.
Raluca Culda este HR Consultant, Career change coach și o poți găsi în deplinitatea serviciilor ei pe zoomhr.eu
De ceva timp, ai posibilitatea să asculți episoadele din Podcastul ei Talent for Business aici.
Citind acest articol vei afla sau îți vei readuce în focus o întrebare esențială: Ce competente ai dobandit in urma muncii tale? Sper să te așezi la birou cu o foaie de scris, un pix și ceva timp pentru tine. Pentru introspecția care aduce zoom-in-ul perfect pentru o strategie de carieră.
Raluca Culda despre pilonii pe care are loc construcția reinventării în profesie:
Ce înseamnă reinventare profesională? Și cum arată ea in România? Sunt întrebări la care am primit foooarte variate răspunsuri în ultimele 18 luni, de când am început să deschid subiectul. Semn că încă nu am adresat această întrebare de prea multe ori. Și că pentru mulți dintre noi este o cărare pe care nu ne-am închipui că va trebui să o străbatem.
Cum arată viața profesională pentru români s-a schimbat mult în ultimii 50 de ani și avem în piața muncii trei generații care vin cu perspective foarte diferite. Și valori la fel. Avem antreprenori pentru care loialitate înseamnă 10 ani în companie și angajați pentru care loialitate înseamnă să primească constant oportunități și provocări. Avem profesioniști care se simt trădați după ce au investit zeci de ani într-o companie ca angajați și sunt concediati fără explicații sau plasă de siguranță. Și avem tineri care intră în piața muncii cu ani de studii care le vor folosi doar pentru codul COR din contractul de muncă și aproape deloc în responsabilitățile din jobul ales.
Cum să ai o viață profesională împlinită în România? Răspunsul devine tot mai alambicat, plecând de la schimbările globale de industrii și poli economici și politici care ne afectează și ajungând până la clasa noastră politică și bâlbâiala din ultimii ani din acest domeniu.
Un lucru este însă cert, schimbarea este o constantă universală. Iar adaptabilitatea a fost o competență esențială pentru supraviețuire acum 2 milioane de ani și rămâne și acum.
Dpdv. profesional, adaptarea poate să însemne reinventare. Știu, da, am auzit acest cuvânt pâna la refuz în acest an, în care a trebuit să regândim aproape totul dpdv. profesional. Cu atât mai mult consider că este cazul să îl luam în serios. Să nu îl folosim doar ca o formulare pentru o mulțime de lucruri pe care nu le știm sau înțelegem, ci să privim reinventarea profesională așa cum (cred eu) este: viitorul.
În următoarele pagini aș vrea să îti ofer – din experiența mea profesională – care consider ca sunt principalii 5 piloni ai reinventării profesionale de succes.
1. Tu nu ești titulaturile joburilor pe care le-ai avut pe cartea de vizită
Corina îmi este prietenă. O știu de mai bine de doi ani însă niciodată nu am înteles exact cu ce se ocupa. Știu că o caracterizează convingerea că trebuie să ajute și munca. Multă muncă (dupa standardele mele) pentru a face lucrurile cum trebuie. Corina mi-a scris acum câteva luni că a decis să își închidă compania și își caută un job. Și ar vrea să o îndrum cum să înceapă căutarile. Mi-a luat mai puțin de 10 minute de discuție telefonică pentru ca să înțeleg că pe lânga speriată, este debusolată. La întrebarea mea ‘’hai să discutăm despre ce competențe ai dobândit în ultimii 5 ani?’’ mi-a răspuns taskuri și titluri de joburi. Corina este metafora românilor ajunși la +20 de ani de activitate profesională, care se văd acum în fața întrebării ‘’Ce competente ai dobândit în urma muncii tale?’’ și care nu știu să răspundă.
Așadar, primul principiu atunci când începi să te gândești la o reinventarea profesională este să îți pui pe o foaie ce Competențe ai Dobândit în ultimii 5/7 ani? Și cifra este importantă. Dpdv. social și cultural, viața noastră are cicluri de activitate. Iar un astfel de ciclu este calculat cu o recurență de 5/7 ani.
Competențele sunt mai importante decât titlurile jobului, pentru că în aceeași industrie două titulaturi pot se însemne activități semnificativ diferite. Apoi dacă vrei să schimbi industriile, ai nevoie să cunoști și să folosești așa numitele ‘’competențe transferabile’’. Ex: abilitatea de vânzare este o competență transferabilă, pentru că o poți aplica în orice industrie sau tip de activitate. Gândirea critică este tot o competență transferabilă. Și așa mai departe.
2. Învață pentru viitor nu pentru prezent
Liliana este o clientă cu care am lucrat un program de career coaching. Lucrează în Statele Arabe și de curând și-a pierdut locul de muncă. Atunci când ne-am întâlnit, Liliana, dorea să își construiască o strategie de a aplica și a se prezenta la joburi, pentru că acolo era nesigură.
Discutând despre lucrurile pe care le învață noi (apropo, învățarea continuă este nu numai o competență transferabilă, dar și una necesară în 2020) mi-a spus că se chinuie cu un training de power point. Am întrebat-o de ce învață ppt.? Mi-a spus că a lucrat cu el în trecut și poate va trebui să îl folosească în următoarele joburi.
I-am spus: powerpoint este un instrument vechi. Eu cunosc trei programe care pot înlocui ppt-ul, sunt extrem de ușor de folosit și sunt actuale, așadar, cu siguranța, le vei utiliza în următorii 3-5 ani. Reinventarea profesională presupune învățare de sisteme, programe noi, crearea de relații noi. De aceea, atunci când te decizi să începi învățarea, îți recomand ca primii doi pași să fie: 1) Cum arată planul meu de învățare? și 2) Cât de actual este ceea ce învăț?
Articole recente
Despre mine
Om creativ, Mom of twins, Creative Manager, Trainer CREATIVITATE&SCRIERE CREATIVA, kreatoria.ro
Ultima carte publicata
Categorii
- Au ceva de spus (156)
- Cu dichis (20)
- Haine creative (1)
- Kreatoria Mom (1)
- lifestyle (22)
- Noutăți (142)
- simple (2)
- Viața este frumoasă (67)