imaginile din interviu sunt oferite de Ana-Maria Gălețeanu, făcând parte din portofoliul ilustratoarei.

 

Din 2015 realizez pe kreatoria.ro interviuri cu oameni creativi din diferite domenii (sau chiar business-uri) și intru în esență în ceea ce înseamnă creativitate, proces creator, etape, pași, ritualuri de creativitate, dar și cum aceștia fac față rigorilor traiului în toate aspectele: timp, financiar, social etc. Interviurile kreatoria.ro "demitizează" opiniile, clișeele despre creativitate, greșelile în raportare față de acest concept care nu trebuie păstrat în sertar, ci adus în ceea ce trăim, zi de zi.

Pe Ana-Maria Gălețeanu am cunoscut-o în cadrul unei comunități dedicate femeilor care vor mai mult, vor să crească ca imagine, brand, business. I-am observat stilul optimist dar și disciplina, atenția față de clienți.Ilustrator cu experiență dar și trainer, Ana aduce către cei pasionați de ilustrații o poveste în culoare.

Pe Ana o poți găsi aici

 

În interviul de mai jos vei afla:

-cum Ana folosește puterea Facebookul pentru a ilustra în direct. ”Ideea ta ilustrată live în atelier” a pornit ca o joacă, între timp s-a transformat într-un proiect în care a adunat peste 200 de idei care merită să capete formă prin ilustrație.

-despre ilustrațiile din cărți

-despre rolul ei de trainer-ilustrator

-ce înseamnă să fii ilustrator în ziua de astăzi.

Ana-Maria Gălețeanu: Mă ocup de tot ce înseamnă creație, contracte, mail-uri, facturi, impozitie, social media care vin împreună cu alegerile și reponsabilitățile de zi cu zi.

1. Dacă ar fi să realizezi un AUTOPORTRET în cuvinte, a ceea ce reprezinți tu ca ilustrator, cum ar fi?

Lumea imaginației mele este nelimitată. În fiecare colaborare mă implic 100% cu entuziasm și pasiune, cu răbdare și responsabilitate. Valorile pe care le am completează armonios fiecare angajament asumat.

Cu alte cuvinte, iubesc ceea ce fac, zi de zi.

2. Despre ce proiecte personale/profesionale ai vrea să vorbești și să le știe țara toată?

Toate proiectele sunt experiențe pe care le-am trăit și mă bucur când mi le amintesc. Mulțumesc pentru că mă inviți la visare cu această întrebare.

Despre unele proiecte pot să povestesc, despre altele încă nu au sosit momentele lor.

Îmi face mare plăcere să îți spun despre ”ideea ta ilustrată live în atelier”. Deși a pornit ca o joacă, între timp s-a transformat într-un proiect la care țin foarte mult. Datorită oamenilor care sunt prezenți pe pagina de Facebook am adunat ideile lor pentru lucrări și în fiecare săptămână pictez live una dintre propuneri sau mai multe. Am primit peste 200 de sugestii la începutul verii și mi-am propus să le bifez pe toate, să îi invit să își ofere o pauză creativă, iar la finalul acestor live-uri toți care au contribuit cu provocări vor avea o surpriză.

Alte proiecte dragi sunt cărțile ilustrate pentru copii și volumele cu poezii. Îmi amintesc perfect, de parcă au fost ieri, entuziasmul pe care l-am avut lucrând la fiecare scenă în parte, emoțiile lansării și bucuria împărtășită cu fiecare scriitor în parte.

Mă bucur să fiu printre copii și adulți și să îi împrietenesc cu arta prin cursurile de desen și de pictură pe care le coordonez. Consider că arta este alinare pentru suflet, emoție, simțire, moment prezent și îi încurajez cu tot sufletul pe oameni să o primească în realitatea lor.

Îmi place să contribui în viețile oamenilor și să ofer bucurii prin ilustrațiile personalizate care pot fi oferite cadou, prin lucrări care accentuează și transformă imaginea unei afaceri și mă implic în fiecare proiect provocator cu idei și soluții potrivite.

3. În “hainele” cărui domeniu te simți cel mai bine? Ilustrator, trainer ilustrator, creator-antreprenor?

Sună și arată foarte bine fiecare ”haină” menționată de tine, Anca. Și în toate mă simt bine, dar cel mai bine îmi este în haine de ilustrator. Pictez, desenez, creez realități posibile și simt liniște și bucurie în suflet. În aceste momente am tot ce îmi trebuie.

În timp ce pictez, mă las purtată de val, de ceea ce îmi spune pictura, tușă după tușă și simt liniște în suflet. Văd cum se schimbă suprafața pe care o pictez și îmi apar în minte scenarii cu lucrarea… De exemplu, când sunt ancorată într-un proiect de ilustrație pentru o carte de copii, îmi imaginez reacțiile copiilor, îmi pun întrebări pe care le-ar avea cei mici și dezvolt scenarii pornind de la detalii din lucrare în timp ce mâna desenează și pictează. Când am de lucru pentru vizualul unui site sau al unui proiect, îmi imaginez altceva.

Cu alte cuvinte, fiecare proiect îmi oferă noi universuri și mă conectez cu sufletul la fiecare în parte, las mintea să-și imagineze soluții și privesc cu bucurie cum prinde formă și culoare fiecare idee in parte în atelierul.

4.Ce înseamnă să fii ilustrator în ziua de astăzi?

Eu consider că a fi ilustrator în ziua de astăzi este o nebunie frumoasă, fascinantă, o experiență de viață cu lecții și provocări în fiecare zi. Iubesc această meserie și nu mă văd făcând altceva.

Bucuriile și împlinirile vin împreună cu fiecare idee de la schiță la pictură alături de parteneri în această călătorie.

Știu ce pot să ofer, care sunt valorile și principiile după care mă ghidez. Am un plan de care încerc să mă țin și să nu mă mai las distrasă de acțiuni care nu se potrivesc cu mine.

Eu sunt (aproape) one-woman show. Singurul ajutor fizic pe care îl primesc este de la contabilă. Pentru că se ocupă ea de cifre, lista cu lucruri de rezolvat este lungă dar ușor de gestionat. Mă ocup de tot ce înseamnă creație, contracte, mail-uri, facturi, contribuții la stat, social media care vin împreună cu alegerile și reponsabilitățile de zi cu zi. Recunosc că nu este ușor, dar fac parte din bagaj, iar la finalul unui proiect sentimentele de mulțumire și bucurie înclină balanța înspre frumusețea meseriei.

5. Să ne legăm acum un pic de ideea de a raporta experiența la cifre… dacă ai trece tot ce ai făcut printr-un filtru al cifrelor… cum ai răspunde la întrebarea: ce ai făcut în ultimii 5 de ani?

Zilele trecute mă gândeam că am o agendă nouă în care aș scrie toate proiectele cărora le-am spus DA cu entuziasm. Cred că în vacanța de iarnă pe care mi-o voi oferi voi face acest bilanț.

În ultimii 5 ani, am pictat bucurii pentru oameni și pentru mine și iubesc tot ce fac. Simt că am făcut alegerea potrivită pentru mine. În urmă cu doi ani m-am mutat din București la Brașov (acum scriu aceste rânduri privind muntele pe fereastră) și am avut mai multă grijă de visurile mele, implicându-mă în proiecte creative. Nu mă gândesc cu vor fi următorii cinci ani. Mă las legănată de val în barca visurilor.

Deși la începutul anului aveam un plan și în câteva săptămâni s-a schimbat totul, am ales să văd în această răsturnare de planuri o posibilitate să fac altfel lucrurile pe care mi le-am propus.


6. Cum te găsește cel mai incert an al ultimiilor decenii?

Pentru mine acest an a fost unul în care simt că am lucrat foarte multe. M-am implicat în multe inițiative, în social media am fost activă și mi-am dedicat timp creației.

Incertitudinea timpurilor m-a mobilizat și mi-a dat energie să lucrez doar pentru visurile mele fără să fiu distrasă de alte proiecte care nu se potrivesc cu valorile și dorințele mele.

Deși la începutul anului aveam un plan și în câteva săptămâni s-a schimbat totul, am ales să văd în această răsturnare de planuri o posibilitate să fac altfel lucrurile pe care mi le-am propus.

Așa că m-am ocupat de pagina mea de ilustratoare și am ales să povestesc sincer despre mine, ce îmi place să ofer și de ce, să prezint proiecte în care m-am implicat și nu găsisem cuvintele potrivite ca să povestesc despre ele. I-am invitat în culisele atelierului meu pe oameni ca să ne cunoaștem și să ne inspirăm reciproc. Am ales să le arăt oamenilor ce fac și să le ofer doar veselie, optimism și o doză de relaxare prin lucrările mele.

Mă bucur că în continuare sunt motivată de planul pe care îl am, de pasiunea pentru pictură și nu mă afectează sufletește acest an.

7. Defectul care te ajută cel mai tare să creezi?
 

Încăpățânarea este uneori utilă, alteori dăunătoare creației.

8. Dar calitatea care îți stă frână la manifestarea inspirației?

Intuiția pe care o am, uneori este ca o frână și nu pot continua să mă desfășor. Îmi vin în minte multe idei și soluții și cred că mă sabotez singură uneori neascultându-mi intuiția. Uneori parcă nu mă pot opri din imaginat și căutat altceva și altceva și altceva…

9. Cum monetizezi artistul? Iată o întrebare din partea celor care se ascund sub frica: din creație nu poți trăi!?!

Oh… de câte ori am auzit această convingere și încă ajunge la urechile mele.

Uneori o văd limitativă, alteori ca o atitudine dăunătoare… Și sincer, chiar o înțeleg. Cu mulți ani în urmă, când auzeam aceste vorbe le percepeam ofensive, parcă erau vorbele superficiale pe care le putea spune cineva care nu avea o pasiune, o lipsă de validare și de respect pentru munca unui artist.

Astăzi, după multe lecții învățate și experințe adunate înțeleg ce înseamnă această convingere pentru unii oameni.

Vreau să le transmit celor care doresc să își urmeze pasiunea, să pornească pe acest drum în loc să rămână blocați în scenarii fără sfârșit. Timpul este cea mai importantă resursă pe care o avem și îi incurajez pe cititori să îl folosească pentru alegeri care să le aducă împliniri.

A fi artist nu este doar un hobby sau ceva sezonier. Este un mod de a trăi unde culorile, formele, muzica, literatura sunt creații pe care tu, ca artist le faci. Ești un creator și nimic nu este imposibil în această lume. Și pentru că un artist este un creator, cu siguranță va găsi acele soluții pentru a-și susține pasiunea.

Ca artist ești responsabil pentru creație, decizii și angajamente. Monetizarea muncii tale este în primul rând validarea pe care ți-o dai tu muncii tale și ulterior clienții care aleg să lucreze cu tine și să plătească pentru artă.

Meseria de artist pare că este învăluită în magie și implică doar creație. Ei bine, realitatea are mai multe componente pe care nu le fac cu mare plăcere, iar să vorbesc despre ele nici atât. În culisele atelierului, în realitate este multă muncă mai ales când ești singur în această aventură și: răspunzi la mailuri pentru oferte, emiți facturi, completezi contracte, depui formulare la Anaf și ții minte când trebuie să achiți taxele, te ocupi de imaginea ta din social media, ai grijă de portofoliul online, te ocupi de proiecte, respecți deadline-uri, trimiți schițe și propuneri pentru viitoare proiecte, plătești chiria și alte utilități și lista continuă…

Ceea ce vreau să spun este că toate aceste lucruri sunt normale și fac parte din viețile noastre. Cu alegerile și un plan potrivit, fiecare dintre noi poate trăi ca artist.

 

10. Ce i-ai spune un Creator în blocaj?

”Blocajul” este un termen des întâlnit pentru acele momente când mintea, corpul și sufletul cer puțină pauză. Noi suntem diferiți și nu există o rețetă universală care poate funcționa atunci când suntem într-un impas.

Vreau să îi transmit Creatorului de frumos este să accepte și aceste momente în viața sa și să aibă grijă de sufletul lui. Este necesar să își hrănească inima cu blândețe, culoare, ascultare, iar atunci când apare un blocaj să privească momentul ca un semn când trebuie să schimbe puțin rutina activităților.

Pauzele sunt binevenite și necesare în viața noastră și este important să ni le oferim.

Am observat la mine mici semne care îmi ”spun” că este nevoie să mă opresc puțin, înainte să simt că sunt blocată, că au dispărut ideile și soluțiile din lume. În astfel de momente, îmi iau o pauză. Pauza nu reprezintă mereu o perioadă de timp departe de atelier, ci mă ocup de altceva, de un alt proiect. Îmi ofer și zile departe de atelier și mă răsfăț cu diverse bucurii. De fiecare dată, aleg să-mi limpezesc mintea cu altceva care îmi face plăcere.

11. Dacă ai scrie un Scurt Tratat de Imaginație cum l-ai începe?

Dacă ai sta la fereastra  deschisă emoțiilor și gândurilor tale, cum ar arăta adierea vântului care îți mângâie acum obrazul?

 

12. Ai ritualuri de creativitate? Dacă da, care sunt?

Înainte de a începe lucrul în atelier, îmi place să nu mă întrerup pentru o cană de cafea, un pahar cu apă sau ceva de mâncat. Nu am un ritual anume, ci prefer să am la îndemână acele lucruri care îmi plac și care mi-ar distrage atenția dacă nu ar fi și m-aș gândi la ele ”hmm, aș bea o gură de cafea”.

Îmi place să ascult muzică, interviuri, podcast-uri în timp ce lucrez.

 

13. Care sunt oamenii pe care îi apreciezi cel mai mult, creativ vorbind, din lumea întreagă? (și cu care relaționezi)

Admir și mă las inspirată de mai multe domenii, nu doar cel creativ. Mă motivează determinarea și dedicarea lor pentru pasiunile pe care le au, mă fascinează poveștile experiențelor prin care au trecut și cum au găsit soluții provocărilor.

Sunt foarte mulți oameni pe care îi admir și nu i-aș menționa doar pe unii dintre ei.  Lista este lungă și colorată: artiști, oameni de afaceri, doctori, creatori de fapte bune, colecționari, scriitori, psihologi, ingineri… Ceea ce au toți în comun este pasiunea.

 

14. Semnatura ta creativă stă în…

… stilul versatil de lucru, detalii haioase și subtile, culori vesele care te binedispun privindu-le, personaje drăgălașe și ilustrații visătoare.