Casele nu înseamnă doar case/clădiri, ci înseamnă mult mai mult. Energie, culoare, spații în acord cu personalitatea celor care locuiesc acolo. Întotdeauna am admirat arhitecții pentru că ei convertesc spații triste sau nefuncționale în spații ale bucuriei, ale sensului și care sunt potrivite pentru încadrarea pe care trebuiau să o îndeplinească. Discuția cu arh. Diana Ionașcu m-a reapropiat de dragostea mea față de spații, față de procese de lucru și față de sisteme care eficientizează. Diana este și tehnică, dar și foarte aplicată spre procesul creativ. Face multă personalizare, flexibilizează cât cuprinde, dar și prezintă o viziune mai înaltă:

Clienții mei sunt încântați când le ofer soluții la care nu s-ar fi gândit și care le eficientizează spațiul. De asemenea, pentru majoritatea oamenilor e copleșitor tot procesul de obținere a autorizațiilor, iar eu îi ajut să economisească timp și să aibă mai puțin stres.

Deoarece fac proiecte personalizate, sunt flexibilă la cerințele clienților. Am un proces de lucru, dar pliez nevoile lor pe acest proces. 

Pe Diana o găsești aici .E deschisă dialogurilor, proiectelor și evoluției. Am descoperit un om entuziast de creștere și dornic să-și realizeze măsura talentului. Iată viziunea ei:

1.Cine este arh. Diana Ionașcu? Ce spun clienții tăi despre tine?

Diana Ionașcu e arhitect, om pasionat de oameni și de frumos. Îmi place să călătoresc și să îmi iau inspirație de peste tot. Cred că orașul, clădirile și spațiile în care trăim în general ne influențează viața și starea de bine. Și vreau să contribui și eu în această direcție.

Clienții mei spun că îi ascult și le ofer ghidaj în proiectele lor. Asta înseamnă că proiectul le reflectă nevoile și dorințele și totul devine o experiență plăcută.

Mi s-a mai zis că le-am schimbat percepția despre ce așteptări aveau de la casa pe care își doreau să o construiască. După finalizarea proiectului mi-au spus că au înțeles câte greșeli au evitat la construcție și câți bani au economisit. Deși să faci un proiect detaliat poate pare că e un cost extra, de fapt eu ajut oamenii să investească cât mai bine banii pe care îi cheltuie atunci când construiesc. 

Cam asta înseamnă acasă: “Simt că am energie să fac orice deoarece știu că seara mă întorc în refugiul meu, acasă unde mă relaxez și mă reîncarc.” 

2. Ce este o casă și când devine acasă?

O casă e spațiul în care trăiești, în care te relaxezi și care te reprezintă. O casă e mai mult decât o colecție de camere puse una lângă cealaltă.

Devine acasă când simți că lași grijile la ușă și când poți fi tu așa cum ești, cu visurile și dorințele tale. În plus e locul în care petreci cel mai mult timp împreună cu cei dragi. 

Cred că locuința în care stai îți susține viața pe care o ai și te ajută să îți îndeplinești ce îți propui. Pentru că îți poate da o stare de bine  și îți poate ușura munca prin modul în care e configurată. Așa cum am auzit de la cineva mai demult: “Simt că am energie să fac orice deoarece știu că seara mă întorc în refugiul meu, acasă unde mă relaxez și mă reîncarc.” 

3. Cum îți creezi drumul tău prin arhitectură?

Am încercat să experimentez cât mai multe tipuri de proiecte, așa că, de când am finalizat facultatea am lucrat la proiecte diverse, de la proiecte de urbanism, la locuințe colective și investiții publice: școli, grădinițe, săli sport etc.. 

Pe lângă asta am participat la diverse concursuri de arhitectură și design interior alături de o prietenă din facultate. Asta mi-a permis să experimentez mai mult și să îmi folosesc creativitatea fără restricții. 

Încerc să îmi păstrez o perspectivă largă asupra arhitecturii, ca să nu pierd din vedere nici aspectele legate de urbanism, dar mă concentrez asupra proiectelor care îmi plac și prin care pot să aduc mai multă valoare. 

Iată etapele în care Diana ajunge la un rezultat:

Putem lucra împreună de la etapa în care își caută un teren pentru construcție, ca să analizăm dacă terenul li se potrivește până la etapa de autorizare și dacă își doresc la partea de design interior. 

Pornesc în toate proiectele cu un proces de descoperire a clientului, printr-un chestionar și discuții pe proiect.

Apoi analizez terenul, legislația de la nivel local care ne spune ce putem construi și modul cel mai optim în care putem amplasa clădirea pe teren. 

După ce am aceste date îmi iau timp să gandesc proiectul.

Combin partea de proiectare propriu-zisă cu experiența în design interior pentru a obține nu doar niște pereți goi ci un spațiu care trăiește cu adevărat. 

4. Ai construit până acum o metodologie aparte? Un proces de lucru diferit cu clienții?

Lucrând în ultimii ani cu clienții mi-am dat seama că e foarte greu pentru ei să definească cum arată ceea ce au nevoie. Majoritatea știu ce vor și care sunt nevoile lor sau poate definesc în termeni de suprafețe, dar să aibă un spațiu care să îi reprezinte e mai mult de atât. 

Ce fac eu e că dau o reprezentare fizică, materială a ceea ce își doresc. Pornesc în toate proiectele cu un proces de descoperire a clientului, printr-un chestionar și discuții pe proiect. Fac asta deoarece vreau aflu cât mai multe despre cel care construiește, despre familia lui, despre valori și pasiuni, despre rutină și activități. 

Apoi analizez terenul, legislația de la nivel local care ne spune ce putem construi și modul cel mai optim în care putem amplasa clădirea pe teren. 

După ce am aceste date îmi iau timp să gandesc proiectul.

Combin partea de proiectare propriu-zisă cu experiența în design interior pentru a obține nu doar niște pereți goi ci un spațiu care trăiește cu adevărat. 

Asta înseamnă că oamenii știu cum își pot mobila locuința, că au loc pentru tot ce au nevoie și, de multe ori, că economisesc la partea de mobilare. 

Putem lucra împreună de la etapa în care își caută un teren pentru construcție, ca să analizăm dacă terenul li se potrivește până la etapa de autorizare și dacă își doresc la partea de design interior. 

Cred că acest proces complet de arhitectură și design în care îi pot sprijini, care pornește de la nevoile individuale ale fiecărei persoane e ceea ce mă caracterizează. 

Și îmi doresc ca oamenii să se bucure în interiorul spațiilor pe care le creez.

5. Mi-ai spus în întâlnirea noastră de aprofundare a interviului că îți place să optimizezi casele? Ce înseamnă asta?

Pentru mine a optimiza înseamnă să am maximul de eficiență dintr-un spațiu sau dintr-un teren cu resurse minime.

 Optimizez suprafețele necesare astfel incat sa obțin cea mai bună variantă de spațiu pentru clienții mei. 

Orice construcție implică o investiție consistentă și ce fac eu e că ajut oamenii să investească în ce le aduce sens și bucurie. 

6. Care este proiectul tău preferat până acum și ce elemente de abordare diferite ai inclus în design?

Îmi e destul de dificil să zic un singur proiect preferat. Fiecare are particularitățile lui și a venit cu provocări pe care m-am bucurat să le rezolv.

Anul trecut am lucrat la proiectul unei case de lângă Sibiu pentru un cuplu de tineri cu care mi-a plăcut mult să colaborez. După ce am terminat proiectul am avut un moment de reflecție în care mi-am dat seama că locuința lor e luminoasă, e deschisă, întocmai ca ei. Cumva îi reflectă foarte bine. 

Arhitectura e una fără multe decorațiuni, dar care respectă imaginea locului, nu epatează și încearcă să se integreze printre celelalte case existente. În același timp e modernă și simplă. 

7. Cum abordezi provocările legate de sustenabilitate în proiectele tale?

Toate construcțiile noi proiectate respectă standardele nZEB conform legii. Asta înseamnă o izolație termică bună, tâmplărie eficientă energetic, etanșare și energie din surse regenerabile. Singura provocare e cea legată de costurile mai ridicate ale construcției, dar clienții sunt destul de informați în prezent. 

Pe lângă construcția de clădiri noi eficiente energetic eu militez și pentru conservarea celor existente, dacă structura de rezistență permite și se pot adapta nevoilor actuale. Să folosești o construcție existentă înseamnă să protejezi resursele naturale și să reduci impactul asupra mediului.  

8. Cum reușești să integrezi dorințele și nevoile clienților în designurile tale arhitecturale?

Întreg proiectul pornește de la dorințele și nevoile clientului. Aceasta e baza fiecărui proiect. 

După care așez peste strat peste strat: constrângerile existente legate de teren (sunt unele terenuri înguste, altele care nu au o orientare bună etc.) , legile, normativele, orientarea clădirii, lumina, modul de mobilare. 

Prin experiența din cei 9 ani de proiectare și poate printr-o anumită sensibilitate, reușesc să înțeleg oamenii și să transpun ideile în lucruri concrete. 

Dacă cineva îmi spune că obișnuiește să citească seara și vrea să se bucure în același timp de apus, atunci creez spațiu pentru această activitate. Mă gandesc unde și cum pot pune un colț de citit cu o mică bibliotecă și cum fac să am o orientare bună spre vest a acestei zone. Să te bucuri mai apoi de apus nu costă nimic, dar îți aduce zi de zi măcar câteva clipe liniștite în care te poți relaxa. Știu că se vor bucura de asta și asta îmi aduce și mie bucurie. 

Pun impreuna tot felul de nevoi specifice ca într-un puzzle în care rezultatul final e casa în care clienții vor locui. 

9. Ce feedback primești de la clienți în legătură cu colaborarea voastră și cum îți ajustezi abordarea pentru a le oferi cea mai bună experiență posibilă?

Clienții mei sunt încântați când le ofer soluții la care nu s-ar fi gândit și care le eficientizează spațiul. De asemenea, pentru majoritatea oamenilor e copleșitor tot procesul de obținere a autorizațiilor, iar eu îi ajut să economisească timp și să aibă mai puțin stres.

Deoarece fac proiecte personalizate, sunt flexibilă la cerințele clienților. Am un proces de lucru, dar pliez nevoile lor pe acest proces. 

Am tot adăugat procesului meu de proiectare lucruri pe care le-am văzut că sunt importante pentru clienți. Cei mai mulți și-au dorit să aibă un spațiu optimizat, așa că iau în considerare și mobilarea camerelor  de la începutul proiectului. Astfel ei știu ca fiecare spațiu e folosit la maxim și că vor avea tot ce au nevoie. De asemenea, un alt aspect important e legătura cu spațiul exterior pentru că oamenii vor să petreacă mai mult timp afară. Asta înseamnă că țin cont de organizarea terasei, a acceselor și a grădinii. 

10. Care sunt cele mai importante aspecte ale unui proiect arhitectural din perspectiva clientului și cum te asiguri că acestea sunt îndeplinite?

În general clientul își dorește anumite spații specifice și anumite suprafețe . 

De multe ori în spatele unor anumite suprafețe se ascunde o dorință. 

Încerc sa mă asigur ca acesta dorința e îndeplinită. De exemplu: dacă își doresc să petreacă mult timp cu familia și să invite prietenii în vizită mă concentrez pe organizarea camerei. Astfel obținem un spațiu larg și primitor, mai mult decât un living de o anumită suprafață. Mai important decât metrii patrati, contează și cum sunt configurate camerele.

Și mai contează și cum se poate circula în spații, printre mobilă. Din acest motiv stabilim și partea de mobilare încă din faza de proiectare pentru autorizație. 

Optimizand spațiul, optimizez și bugetul alocat construcției, aspect important în orice proiect. 

De obicei, clienții mei sunt oameni tineri, deschiși și își doresc o casă modernă, confortabilă și ușor de întreținut. Pentru a obține asta stabilesc modul în care va arăta locuința lor încă de la începutul proiectului, odată cu planurile de arhitectură.

11. Cum gestionezi comunicarea și așteptările clienților pe parcursul proiectului pentru a te asigura că sunt mulțumiți cu rezultatul final?

De fiecare dată avem 1-2 discuții înainte de a începe proiectul, iar după fiecare etapă stabilesc câte o ședință pentru feedback. 

Cea mai importantă parte mi se pare cea în care pregătesc ideea generală a proiectului. Doar după ce clienții sunt multumiți cu modul în care arată casa lor trec la următoarea etapă. Bineînțeles ca există o limită de modificări incluse în contract, dar în general nu s-a depășit.

Am observat de-a lungul timpului că oamenii au întrebări care se repetă legate de procesul prin care trebuie să treacă pentru a obține cea mai bună variantă pentru casa lor. Așa că am creat e-book-ul “Proiectul casei tale de la A la Z” în care am răspuns acestor întrebări și unde explic toți pașii pe care trebuie să îi urmeze atunci când vor să își construiască o locuință. E destul de lung, dar nu am vrut să sar peste vreo etapă importantă. Acest e-book sumarizează câteva ore de discuții cu un arhitect și cine dorește îl poate descărca de pe site-ul meu. 

12. Ce tehnologii sau inovații recente în domeniul arhitecturii îți atrag atenția și cum le implementezi în munca ta?

Am testat AI-ul care în ultima perioadă și-a pus amprenta cam în toate domeniile. La partea de concept a proiectelor de design interior îmi oferă rapiditate și mă ajută să creez mai multe variante astfel încât scurtez timpul pe care clienții îl așteaptă de la primele discuții la această etapă. Am încercat să văd ce sugestii are despre configurarea planurilor și are unele opinii pertinente. 

13.  Cum colaborezi cu clienții pentru a le transforma viziunea în realitate și care sunt cele mai importante aspecte ale acestei relații?

Colaborarea cu clienții e constantă de-a lungul proiectului, mai ales dacă mă implic și în partea de execuție. Dacă apar diverse solicitări la partea de autorizare care implică modificări atunci stabilim soluția cea mai convenabilă. 

Pentru mine e important să existe respect și deschidere de ambele părți, deoarece eu sunt alături de ei să obțină cea mai bună variantă a proiectului lor. Sunt deschisă și îmi place să comunic cu oamenii. 

Deoarece proiectele se desfășoară pe o durată mare de timp, sfătuiesc pe oricine vrea să lucreze cu un arhitect să aleagă o persoană cu care rezonează și în care să aibă încredere.

14. Ce sfaturi ai pentru tinerii arhitecți sau studenți care doresc să își construiască o carieră de succes în acest domeniu?

Să învețe mai mult decât ceea ce ține de arhitectură și să fie deschiși la oportunități. Știu că facultatea implică să înveți de la proiectare, la fizica construcțiilor, la istorie, urbanism, peisagistică și psihologia spațiului, ceea ce poate fi chiar copleșitor uneori. Dar e important să știe să se adapteze pieței de proiectare din România, să găsească un echilibru între idei și buget și să participe cat de mult pot pe șantierele proiectelor la care lucrează. 

15. Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în cariera ta și cum le-ai depășit?

Pentru că m-am mutat din Iași în Timișoara o provocare a fost să găsesc colaboratori cu care să lucrez într-un oraș în care nu cunoșteam multe persoane. Mă refer aici la ingineri de structură, de instalații, experți. Pentru că noi arhitecții nu facem proiectele singuri ci în colaborare cu alți specialiști. Sunt perseverentă și găsesc soluții, așa că am tot căutat și cerut referințe. Iar pentru că sunt destul de deschisă și îmi place să lucrez în echipă găsesc până la urmă oameni cu care să rezonez. 

O altă provocare a fost să aleg spre ce vreau să mă îndrept, deoarece o perioadă mă gândeam să mă axez pe partea de design interior. Mi-am dat seama în timp că pot să combin expertiza din arhitectură și design ca să le ofer clienților mei soluții complete pentru proiectele lor. Așa ei pot avea o experiență mult mai bună care ține cont de toate aspectele de care au nevoie într-o locuință. 

16. Cum vezi viitorul arhitecturii și ce tendințe crezi că vor modela acest domeniu în următorii ani?

Cred ca tehnologia își va pune tot mai mult amprenta și în arhitectură. Pentru că trebuie să ne aliniem la normele europene ce privesc eficiența energetică vom vedea tot mai mult discutându-se despre case pasive și sisteme alternative de producție de energie. 

Probabil că în viitor, în România ne vom îndrepta atenția și asupra reabilitării clădirilor existente, ceea ce mă bucură. Există chiar acum o campania la nivelul Uniunii Europene de strângere de semnături pentru a opri demolarea clădirilor și a promova reabilitarea lor.

Chiar mi-ar plăcea să lucrez la cateva clădiri industriale și să le transform. 

17.  Ce îți aduce cea mai mare satisfacție în munca ta de arhitectă și cum îți menții creativitatea și pasiunea pentru design?

 Cea mai mare satisfacție mi-o aduce mulțumirea clienților când le prezint proiectul și ei văd cum va arăta casa lor. Și mă încântă etapa de construcție cand se conturează spațiile și le privesc în realitate, nu doar în mintea mea sau în 3d pe computer. Chiar îmi place sa merg pe șantier și să urmăresc evoluția unui proiect.

Încerc sa fiu la curent cu ce apare nou în materie de design și arhitectură ca să pot oferi clienților mei cele mai bune soluții. De când mă știu desenez și mi-a plăcut întotdeauna arta, așa că pasiunea pentru lucruri frumoase a fost mereu în mine. Asta pe lângă latura mea pragmatică care caută să eficientizeze lucrurile. 

În plus, partea creativă a fiecărui proiect îmi aduce o stare de emoție și nerăbdare pentru ca sunt și eu curioasă să văd cum va arăta în final totul.