În dialog cu Laura Cosoi, într-o zi de toamnă, despre creativitate, despre monetizarea creativității, despre familie și inspirația de a trăi frumos.
Din 2015 de când realizez interviuri și articole pe tema creativității, observ pasiunea din ce în ce mai mare a oamenilor de a se construi creativ pe interior, de a crea și de a lăsa ceva în urmă.
Actriță, scriitoare, om de televiziune, Laura Cosoi m-a impresionat prin răspunsurile sale (date cu fetițele în brațe) prin naturalețea cu care jonglează între familie și profesie, stimulând timpul pentru a încăpea în unitățile sale temporale proiecte consistente.
Vă invit la o porție de echilibru și de bine cu… Laura Cosoi.
fotografii din arhiva personală a actriței
1.Să ne legăm de ideea de a raporta experiența la cifre. Dacă ai trece tot ce ai făcut printr-un filtru al cifrelor… cum ai răspunde la întrebarea: ce ai făcut în ultimii 10 de ani?
Tot ce am facut, am făcut să nu am regrete, nu am pus capul pe pernă în nicio seară fără să știu că am încheiat, bine ziua sau perioada respectivă, sau chiar o etapă din viața mea. Întotdeauna gândesc lucrurile așa fel încât să nu “plătească” copiii mei lucrurile pe care nu le-am făcut, nu le-am terminat, sau nu le-am făcut bine la timpul potrivit, așa încât nu am regrete. Să zicem că mi-aș da un 9.50, las așa un ‘50 de sutimi pentru viitor, cine știe ce va fi.
2.Ce nu ai spus niciodată despre tine și ai vrea să se știe?
Îmi pare rău că nu am făcut cursuri de canto sau opera. Mi-ar fi placut să cânt operă. Cred că am ceva calități, dar pentru că evident nu am reușit să le lucrez, cânt mai mult acasă sau când mă “prostesc“. Nu sunt educată în direcția aceasta, dar mi-ar fi plăcut. Cine știe, poate în altă viață sau la bătrânețe.
3. Defectul care te ajută cel mai tare să creezi? Dar calitatea care îți stă frână la manifestarea inspirației?
Eu creez foarte bine când am, ca toata lumea, timp. Trebuie să mă organizez. În momentul acesta, pot spune că organizarea timpului este un defect. Dar care atunci când sunt pusă în fața faptului împlinit, când trebuie să livrez ceva, mă organizez și creez. Am spontaneitate în creație.
4. Dar calitatea care îți stă frână la manifestarea inspirației?
Controlul.
Faptul că îmi place să țin controlul, uneori îmi pune piedică în manifestarea inspirației, pentru că inspirația este de cele mai multe ori de moment.
5.Cum monetizezi artistul? Iată o întrebare din partea celor care se ascund sub frica: din creație nu poți trăi!?!
Ba poți trăi din creație. Depinde si la ce sumă și cum vrei să trăiești? Poți să te limitezi la o sumă de bani pe care o câștigi din cărti vândute sau poți să îți doresti mai mult decât atât. E o chestiune relativă. Eu îmi câștig banii din anii trecuți în care am lucrat, în care am stat nopțile pe la filmări, în care am răspuns la sute, mii de interviuri chiar pe tot parcursul vieții mele de până acum, ore în șir de repetiții, spectacole, condiții mai puțin favorabile, apariții TV, în emisiuni în care mi-au plăcut și în care nu mi-au plăcut, toate lucrurile acestea în toți anii de pînă acum (sunt aproximativ 17 ani de când am apărut prima oară la TV) mi-am creat un univers, o lume, cu care se pare că empatizează urmăritorii mei. Ei sunt acolo lângă mine de atâția ani, și datorită lor pot să monetizez tot efortul făcut în anii trecuți. Adică NU sunt un INFLUNECER de AZI (nu sunt un Influncer apărut astăzi) sunt Actrița de ieri, de astăzi și de mâine care face și conversie bună.
foto: Alex Galmeanu
6. Ești și scriitor, nu doar actriță. Ai ritualuri de creativitate? Dacă da, care sunt?
Scriu imediat când îmi vine inspirația, încerc să mă adaptez. De exemplu, ies la un film, dacă mă impresionează, nu mă abat de la starea de film, ci scriu așa… direct.
Apoi fiecare articol de pe blog, mă gândesc ce vreau să spun cu el, pentru că nu este doar un gând de al meu, ci are și o morală și pornesc de la ea, morala. Când mă uit pe blog și observ că am scris despre un subiect sau altul, dar apoi analizez și îmi dau seama că pot să scriu de exemplu, și despre controlul la sân. Astfel, și de nevoie scriu, încerc să fie utile articolele mele. Inclusiv, în carte am avut grijă să fie utile subiectele. Atunci când răsfoiești cartea să ai o rețetă dar să ai și povestea din spatele rețetei.
7.Pentru artiștii, trainerii, speakerii, scriitorii (pâna la urmă, comunitatea de creativi) care își doresc să performeze pe piața internațională, ce sfat ai pentru ca ei să se exprime global? De unde să o apuce?
Depinde de oportunitate. Foarte mulți oameni își doresc asta, fac toate demersurile și nu reușesc și alții nu fac nimic și li se întâmplă cum mi s-a întâmplat mie cu volumul: “Rămâi la masă” care a fost premiat la Gourmand International. Eu initial, când am primit emailul de la Gourmand International, l-am pus în trash, iar apoi peste câteva zile, mi s-a părut mie că totuși e ceva și l-am scos din spam și l-am trimis celor de la Curtea Veche și uite așa s-a întâmplat să particip să scot cartea și volumul să câștige premiul cel mare, acum 5 ani. Deci este o mare-mare supriză.
8.Kreatoria.ro este site-ul destinat creativității: pentru adulți, copii, familii. Cum crezi că trebuie să facem loc creativității în viața noastră?
Eu mă raportez la copilăria mea când sunt cu Rita și de puține ori mă trezesc că fac lucruri total diferite de ceea eram eu obișnuită să fac: de la spectacole (pentru că faceam spectacole în sufragerie), planșe cu frunze culese în grădină, reviste. Acum Rita este micuță dar fac multe lucruri cu ea, plastilină, personaje din trecut, nu din cele de azi (ea cu excepția personajului și desenului animat Peppa pig nu umărește nimic). Ne jucăm. Asta făceam si pe vremea mea, modelaj, desen, pictură, luăm frunzulițe și betișoare, și le punem pe planșe, le lipim. Toate lucrurile acestea le făceam si noi. Nu știu dacă este ceva diferit complet.
Articole recente
Despre mine
Om creativ, Mom of twins, Creative Manager, Trainer CREATIVITATE&SCRIERE CREATIVA, kreatoria.ro
Ultima carte publicata
Categorii
- Au ceva de spus (158)
- Cu dichis (20)
- Haine creative (1)
- Kreatoria Mom (1)
- lifestyle (22)
- Noutăți (142)
- simple (4)
- Viața este frumoasă (67)