Un dialog special pentru kreatoria.ro cu Niculina Gheorghiță (Psiholog clinician Principal) despre Rolul de Mamă. Descoperă viziunea ei despre raportarea la acest rol imens astfel încât toți membrii familiei să fie în armonie.


1. Ce vrei să sădești în 2017? Mai ales că este anul 1 în ceea ce privește noul ciclu de 9 ani. Ca mamă, pentru că acest interviu este în primul rând despre "A fi mamă", dar și ca psiholog, terapeut, scriitor etc.

Pentru anul 2017 mi-am propus să cercetez mai departe creierul copilului mic. Având un copil de 2 ani si 4 luni sunt destul de atentă la cum înregistrează ea în creierul ei informațiile din mediul înconjurător. Știu faptul că până la 6-7 ani creierul copilului are o stare hipnotică în care înregistrează absolut tot ca un burete fără să facă vreo analiză. Observ și la fetița mea asta.Tot în acest an voi finalize cartea: Părinți iubiți-vă și onorați-vă copii! Este o carte în care scot în evidență conectarea cerebrală și afectivă dintre părinți si copiii, și cum să fie ea împlinită. Tot anul acest voi finaliza două formări în psihoterapie: una în terapie de cuplu și una în terapia Imago. Tot anul acesta voi finaliza și susține doctoratul în Psihologia Dezvoltării.

2. Cum este Niculina ca mama: grijulie sau relaxată?

Niculina ca mamă este la mijloc spre relaxată. Asta deoarece cunosc multe metode de cum să-i remediez la nevoie pe copiii mei fizic, emoțional și mental.

3. Ai spus în repetate rânduri că în anii aceștia din urmă, de când ai născut-o pe Bogdana te-ai dedicat mai mult ei. În zilele noastre, există o presiune socială asupra mamelor de a fi și mame și soții și persoane cu succes professional. Poți să menționezi de ce ai preferat anii aceștia să te focusezi pe mezina ta? Ar fi bine ca multe persoane să știe de ce este așa important să acorde toată atenția micului bot de aur în primii ani.

Este o decizie pe care am luat-o în primul rând pentru a mă cunoaște pe mine prin ochii ei. Adică atunci când avem un copil noi adulții începem să ne cunoaștem și să înțelegem cum ne-am format de copii, ce nevoi și dorințe aveam, dacă erau sau nu satisfăcute de părinții noștri. Singura modalitate reală de a te cunoaște este să fii lângă copilul tău în primii 6-7 ani. În tot acest timp de când mă ocup personal de fetița mea  am descoperit conectarea cerebrală și afectivă despre care auzisem în teoriile lui Daniel Siegel. Le trăiesc în practică. Observ stările mele interioare și le văd exterior manifestate de fetiță, Aud cuvintele mele prin gura copilului mic. Văd reacțiile mele în manifestările copilului mic. Imediat schimb starea cu ajutorul unui gând sau afirmație constructivă și starea fetiței se schimbă instantaneu. Este o perioadă și o lume fascinantă pentru cunoaștere și autocunoaștere. Este o perioadă în care vei dărui iubirea care te vindecă.

4. Ce ar fi bine să-și spună și să nu-și spună o mamă în forul interior? În contextul în care trăim într-o societate în care mulți își dau cu părerea despre cum este bine să fii ca mamă, ce nu faci bine și se reped cu sfaturi multe chiar nepotrivite, inoculând mamei sentimentul că nu face destul și că nu este destul de bună în rolul său de mamă.

Ca mamă ce spun eu sunt următoarele: am adus acest copil pe lume ca să-i ofer ce am mai bun și mai frumos în mine, în acest moment. Evit să-i transmit stările și cognițiile mele distructive indiferent ce spun ceilalți asta deoarece tot eu ca mamă mă voi confrunta cu ele la vârsta adolescenței copilului. Dacă nici atunci nu le repar mă voi confrunta cu ele toată viața mea în relația cu copilul meu (de  20,30, 50 de ani). Mă ghidez destul de mult după învățăturile spirituale legate de creșterea și educarea copilului mic ale lui Rudolf Steiner și O.M.Aivanhov. Experimentez din cărțile legate de parentaj și creierul copilului mic ale lui Daniel Siegel și Harville Handrix. Iar pentru mamele care se mai lasă influențate de sentimentul de vinovăție atunci când cineva din afară apasă “butonul roșu”, să dezactiveze butonul roșu și să înțeleagă că misiunea mamei pe pământ este să-și iubească copilul. Cu iubirea ei va crește foarte bine și fără atâtea reguli, recomandări, sfaturi etc.

5. Este greu să fii mamă? Cum te raportezi la maternitate?

Menirea mamei este să-și iubească copilul. Eu zic că dacă ai adus pe lume un copil, a fi mamă este o stare firească. A fi mamă nu este ușor sau greu, ci este așa cum te raportezi tu la acest rol. Dacă ești o mamă hiperprotectivă, plină de frici, de griji, de neîncredere, va fi foarte greu, pentru că creierul tău va secreta continuu cortizol, substanță care te va face să te simți dezenergizată, agitată, nemulțumită, furioasă, depresivă,etc. Dacă ești o mamă echilibrată cu atenția pe copil dar, fără să te neglijezi pe tine este destul de ușor de manifestat acest rol.
La maternitate mă raportez ca:
– la o stare necesară pentru evoluția mea ca femeie;
– la un moment necesar pentru cunoașterea copilului meu interior și pentru refacerea legăturii cu acel copil interior așa cum fac cu copilul din exterior;
– maternitate este un moment de autovindecare a copilului interior și de schimbare a credințelor false legate de copil și mamă.

6. Timpul este și nu prea este în viața unei proaspete mame. Sunt zile în care nu apucă să mănânce bine, d-apoi de alte răsfățuri. Cum să facem, ce să zicem, cum să ne rugăm pentru a avea timp pentru copil, familie și pentru sufletul și trupul nostru ca mame? Tu cum ai procedat când Bogdana era mică? Ai vreo mantră specială? O afirmație generatoare de timp si de echilibru?

Atunci când copilul este bebeluș are nevoie de foarte multă energie și atenție din partea mamei. De aceea, în primele 6 luni mama are nevoie neapărat de un ajutor din exterior pentru a face toate celelalte treburi externe astfel încât ea să se ocupe exclusiv de copil. În cazul meu, tatăl Bogdanei a fost sprijinul de nădejde făcând absolut tot ce era în exterior, iar eu când dormea fetița mă odihneam sau citeam și studiam lângă ea. Cel mai important în acestă perioadă este ca mamele să înțeleagă că este doar un timp de 6 luni-1 an de zile după care vor reveni aproape la toate activitățile pe care le făceau înainte și chiar la altele diferite. Atunci când înțelegi acest lucru nu te mai simți frustrată și depășești mai ușor toate oportunitățile deoarece, intenția ta este să ai timp pentru noua viață care își începe cursul de acum în colo. Este un sentiment sublim atunci când realizezi că de fapt ca mamă poți fi martoră sau părtașă la configurarea unui creier pentru o viață nouă.
Legat de afirmații, am avut mai multe afirmații pe care le-am spus, pentru a fi în armonie și echilibru cu mine cu copilul și cu situația respectivă. Câteva dintre ele sunt:

Eu sunt dintotdeauna vitalitatea sinelui meu divin;
Eu sunt dintotdeauna echilibru mental și emoțional;
Eu sunt dintotdeauna timp pentru mine în relația cu copilul meu.
Eu sunt dintotdeauna conectată cerebral cu copilul meu
Eu sunt dintotdeauna afectivitate și tandrețe în manifestare.
Eu sunt dintotdeauna înțelegere în manifestare.

Spuneam câteva dimineața, câteva seara și de-a lungul zilei la nevoie de câte 7-21 de ori consecutiv fiecare afirmație.
În cazul meu pe lângă Bogdana mai aveam 2 copii mai mari pentru care aveam nevoie de timp, energie, iubire, tandrețe și atunci lucram afirmații și pentru asta.

7. Te-ai simțit vreodată vinovată ca mamă? De ex. când trebuia să pleci de acasă o oră sau două și nu erai lângă copii, lângă mezină. Cum îți restabileai echilibrul interior?

Am scăpat de mult de vinovăție. M-a ajutat foarte mult gândul că: copilul a ales să vină în viața mea de bună voie, că de acolo de sus a văzut ce preocupări am și că mai sunt 2 copii mai mari de care trebuie să mă ocup, că știe la nivel subtil că am și alte nevoi pe care să mi le împlinesc. Dacă a știut astea și a venit la mine înseamnă că din start a acceptat situațiile respective. Având acest mod de a vedea lucrurile și convingerea că el e un copil mic în corp dar e un spirit mare ca esență am scăpat de griji și temeri.

8. Ce cărți te-au ajutat în perioada aceasta, ca mamă a treia oară? Mai ales că acum sunt sute de scriitori de parenting, se scrie mult pe această temă.

După atâtea cercetări și studii m-am întors la vechii mei prieteni O.M.Aivanhov, Rudolf Steiner și Maria Montesori.
Principiile de creștere a copilului sunt aceleași ca dintotdeauna doar modalitățile de abordare sunt diferite. De aceea cu cât aplici mai multe abordări cu atât e mai bulversant și pentru mamă și pentru copil. Instinctul matern și starea copilului tău nu dau greș niciodată. Așa că recomand atenție sporită la ce-ți spune intuiția ta ca mamă și ce stări are copilul.

9. Ce au nevoie copiii pentru a crește frumos și a-și atinge potențialul?

Pentru a crește frumos, copilul are nevoie de un model frumos (cognitiv, emoțional, comportamental).
Pentru a dezvolta cât mai mult din potențialul său divin are nevoie de încredere, validare și entuziasm.

10. Ce înseamnă a fi o mamă bună?

A fi o mamă bună înseamnă să fii prezentă în Aici și acum, adică minte-corp-spirit în același timp în același loc și spațiu lângă copilul tău. Să fii mereu de partea lui emoțional și comportamental indiferent ce se întâmplă din exterior. Să îl vezi, să îl simți și să-I dăruiești multă iubire divină și afectivitate manifestă (îmbrățișări, mângâieri, timp pentru el – prin joc în cazul copilului mic).

11. Cum arată o zi din viața Ca Mama a Niculinei?

Este o zi minunată pentru că așa o creez de dimineață. Mă trezesc la 4-5 ca să am timp să mi le fac pe ale mele până la ora 07 când pregătesc băieții pentru școală. Apoi facem un plan cu micuța (merge la joacă 3 ore cu copiii la o grădiniță). Revin și mă ocup de treburile administrative. La ora 12 iau fetița acasă o culc și când doarme am timp să fac mâncare pentru familie sau scriu ceva. Apoi se trezește micuța și ne facem program comun. Seara copiii la culcare și eu mai am timp 1-2 ore pentru mine. Asta e tot.

12. Ai vrea ca ai tăi copii să te definească prin: …. (un singur cuvant emblematic pentru ceea ce ești ca mamă).
Voi spune cum mă definesc deja copiii mei: extraordinară.

Dacă vrei să citești și celelalte interviuri kreatoria.ro cu Niculina, le găsești aici si aici

Pe Niculina o găsești cu totul aici.