Kreatoria.ro: 2020 un an teribil de altfel. Am început împreună cu Raluca Culda o mini campanie despre Reinventarea în profesie, subiect pe cât de discutat, pe atât de temut.


Raluca Culda este Career Coach și Fondatoarea ZoomHR Romania, compania națională de recrutare și consultanță HR. Raluca oferă lunar sesiuni gratuite de career coaching pentru cei care își doresc o reinventare profesională.
 

Primul episod al campaniei îl poți citi aici (vei descoperi pilonul 1 și 2)
 

Cititorul, învață din greșelile altora. Orice proces de reinventare profesională are nevoie de un plan.


Ce crede Raluca Culda despre reinventare, pe pași, pilonul 3 și 4:

3. Ai nevoie de un plan, nu ca să reușești, ci ca să descoperi!
 

Reinventarea profesională nu este un drum drept. Și deși o spun mulți, sunt destul de puțini cei care vor să accepte acest lucru. REinventarea este exact cum îi spune numele: iei ceva existent, îl întorci pe toate părțile și testezi noi funcționalități.
Nu am un exemplu singular aici, am multe exemple de clienți din sesiunile de coaching în carieră care vin dezămăgiți de experiența lor. Au vrut să schimbe domeniul de activitate sau industria și nu au reușit. Au vrut să schimbe modelul de lucru (de la CIM la freelancer sau antreprenor) și au gafat. Au vrut sa schimbe țara (inclusiv să revină în România) și nu au avut succes. Fără excepție, și vorbesc aici de zeci de cazuri cunoscute de mine, nici unul dintre ei nu a avut un plan. A avut o idee, apoi o dorință, apoi niște acțiuni împrăștiate, apoi niște greșeli din care nu s-a învățat nimic, apoi niște temeri care au redus din acțiuni și într-un final disperarea cu care au ajuns la mine, să fie salvați.

 

Cititorul, învață din greșelile altora. Orice proces de reinventare profesională are nevoie de un plan. Timp, pentru că este resursa pe care o vei utiliza cel mai des. Cât timp îți aloci să testezi această direcție? (ex: eu când am făcut schimbarea de la angajat la antreprenor mi-am alocat 6 luni să mă obisnuiesc cu ideea și să testez genul asta de ‘’libertate’’ și să îmi fac cercetarea de piață).
 

Câți bani vei aloca pentru ce vrei să înveți? Există multe exemple de reinventare care s-au desfășurat în paralel cu vechea profesie. Personal, eu nu sunt susținătoarea atitudinii ‘’arde toate podurile în urma ta și atunci vei avea success, pentru că nu ai altă variantă.’’ Și dacă stați de vorbă cu cei care au aplicat această strategie, veți descoperi un nivel foarte ridicat de angoasă și stres în aceea perioadă.
Un plan te ajută să nu îți pierzi acțiunea atunci când lucrurile nu vor ieși cum ți-ai propus. Când ai fost respins la peste 10 interviuri, când nu primești împrumutul solicitat de la bancă, deși este o suma infimă, când prietenii s-au săturat să te vadă chinuit și îți recomandă mai bine să stai doi-trei ani la jobul actual și pe urmă mai vezi tu. Unul dintre mentorii mei, Dr. John Demartini, are o replică pe care mi-am inscripționat-o pe un perete în casă. Ea spune așa: Praise and blame are illusions in your path to mastery. Just stay steady by knowing who you are (Laudele și criticile sunt iluzii pe drumul tău către măestrie. Rămâi focusat pentru că tu știi cine ești și ce vrei cu adevărat). Un plan te ajută să argumentezi viitorului angajator sau client de ce să te aleagă pe tine, pentru că știi cine ești și de ce faci asta. Și tot un plan te va ajuta să ții drumul înainte, pentru că pe măsura ce vezi cât ai muncit pentru ce dorești, drumul înapoi nu va mai fi o opțiune.

4. Trebuie să o faci tu, însă nu o poți face singur (ENG: You have to do it yourself, but you can’t do it alone. P.Martinelli)
Dacă primele trei puncte ale articolului sunt relativ ușor de înțeles, acest număr este probabil cel mai dificil. Și de înțeles și de aplicat.
De ce? Un motiv este pentru că noi românii avem prostul obicei să cerem păreri, în loc de ajutor. Și cum foarte răspicat spune N.HILL în cartea lui Think and Grow Rich: ‘’Părerile sunt cel mai ieftin bun de pe Pământ. Toată lumea are un sac de păreri gata să ți-l ofere.’’  Am întâlnit atât de des oameni care în loc să ceară ajutor ca să facă un pas înainte, au cerut părerea celor din jur DACĂ ei cred că este bine să facă pasul înainte. Primii care fac greșeala asta sunt elevii în ultimul an de liceu, atunci când trebuie să își aleagă profilul facultății. Am lucrat cu studenți și elevi mai bine de 6 ani, deci am întâlnit foarte des acest tipar. Ce fac ei? Să zicem că un elev vrea să încerce facultatea de Drept. Cel mai des întâlnit model este că își întreabă cunoștințele (care nu au nicio legătură cu domeniul) apoi întreabă câțiva studenți din anii I sau II ai facultății (care sunt abia la început în posibila carieră profesională) și apoi poate un unchi sau o cunoștință care într-adevăr profesează în domeniu. Dacă, spre norocul lui și fericirea persoanei în cauză, discută cu un om mulțumit dpdv. profesional, primește sfaturi încurajatoare. Dacă, dimpotrivă, persoana este nefericită cu rezultatele profesionale, elevul nostru se întâlnește cu deziluzii și eșecuri, pe care și le însușește ca posibile ale lui. Drum închis.
Cam așa este și călătoria unei persoane care dorește să se reinventeze profesional. Întreabă în stânga și dreapta, căutând încurajări de a face un pas sau nu. Foarte multă energie irosită. Și timp. Iar timpul este esențial aici.
Există în țara noastră oameni foarte bine echipați cu abilități și experienta în a ghida pe oricine dorește să înceapă acest drum al reinventării. Și mai există și mentori. Oameni care au ajuns acolo unde vrei tu să ajungi, au succes în aceea realitate și pot să îți răspundă corect la întrebări. Și poate chiar să îți ofere niște întrebări mai bune de adresat. Foarte des întâlnesc oameni în sesiunile mele de career coaching care mă întreabă ‘’Este o idee bună să fac asta?’’ sau ‘’Merită să merg pe acest drum?’’ Inevitabil răspunsul aici este: nu știu. Pentru că tot drumul va trebui să îl faci tu. Este energia și timpul tau. În schimb, ce știu este că întrebarea corectă poate fi ‘’Cine mă poate ajuta să fac următorul pas?’’ asta desigur dacă ai respectat punctul de mai sus-primul- al articolului și ți-ai desenat un oareșce plan.

 

O altă întrebare bună este ‘’Unde găsesc un mentor din acest domeniu, cu care să stau o oră de vorbă și să înțeleg mai multe despre ce înseamnă să lucrezi în acest fel, ca apoi să mă decid dacă este interesant.’’
 

Drumul reinventării profesionale, ca oricare alt drum, presupune o hartă și instrumente să ajungi la destinație. Iar pentru a ajunge acolo unde dorești contează foarte mult ce parteneri de călătorie îți alegi. Alege-i pe aceea care îți imputernicesc deciziile, nu care să ia deciziile în locul tău.

Recapitulare cei 4 piloni ai reinventării profesionale:

Tu nu ești titulaturile joburilor pe care le-ai avut pe cartea de vizită.
Învață pentru viitor nu pentru prezent.
Ai nevoie de un plan, nu ca să reușești, ci ca să descoperi.
Trebuie să o faci tu, însă nu o poți face singur.