Ionuț Rădulescu este un om talentat de care se va auzi multă vreme. Din septembrie 2014 lucrează pe campanii de fashion, web și print. Combină pasiunea pentru ilustrație, design și fashion și caută sa iasă în permanență din zona de confort. Un creativ care vrea să-și lase amprenta în lumea aceasta și care ne spune ce ascultă când lucrează, cum arată agenda lui creativă și ce îl inspiră.

poza ionut

1. Cum e să fii designer în New York? Cum sunt văzuți artiștii în New York?

A fi designer în New York înseamnă, cel puțin în cazul meu, mai multă energie investită în a te dezvolta. E un mediu frumos, plin de provocări unde fiecare are proiecte pe lângă job și e activ pe cât se poate în domeniu. Iar asta mă împinge să citesc mai mult, să văd mai mult și să cunosc oameni ce împărtășesc aceleași interese.

Artiștii  trăiesc într-un mediu eferverscent, dar foarte competitiv. Orașul are o paletă culturală variată, și fiecare vrea să facă ceva special. E motivant și greu în același timp să te faci cunoscut printr-un proiect sau stil. Cred că asta face frumos și complex traiul în New York.

2. Există comunități de artiști? Faci parte dintr-o astfel de comunitate?

Artist e un termen generic când vine vorba de comunitate. Aș segmenta acum pe ilustrație si design pentru că în sfera asta mă învârt eu. Iar în cazul de față există diverse asociații profesionale: AIGA, The Art Directors Club, Type Directors Club, Society of Illustrators.

3. Îți plac fonturile. Le înțelegi într-un mod deosebit. Care sunt fonturile care îți plac cel mai mult?

Îmi plac foarte multe tipuri de literă, însă recent mă inspiră Chronicle Display creat de Hoefler & Frere-Jones. Mă atrage combinația de clasic, dar contemporan și elegant în același timp. E un font pe care tocmai l-am ales pentru un proiect de rebranding în agenția unde lucrez.

Pentru cei interesați de type design recomand: typography și grillitype

4. Împarți cu noi o poză cu o zonă inspirațională din New York în care creezi sau îți notezi idei?

Îmi place să descopăr zone cu cafenele sau magazine ciudate în downton Manhattan, East Village, West Village. Merg adesea prin Brooklyn să mă pierd pe străzi pline de semne, afișe și litere la care mă opresc des și fac poze. Însă unul dintre locurile ce mi-a rămăs întipărit în minte este China Town, orașelul chinezesc din downtown Manhattan.
Îmi place agitația de pe străzi, clădirile vechi, și străzile pline de semne, magazine și restaurante, supermaketuri și alte localuri pe care îmi e greu să le ghicesc rolul.

E o zonă care mă inspiră și unde merg des să gust din mâncarea asiatică, care e una dintre bucătăriile mele preferate. Asta datorită amicilor mei ce au avut răbdarea de a îmi arăta diverse locuri din China Town.

 

poza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Inspirația este ca o femeie răsfățată. Ei bine, cum deschizi “robinetul” cu inspirație? Ai obiceiuri speciale prin care atragi inspirația, creativitatea, sporești imaginația? Îți cerem prea mult să ne arăți agenda ta cu schițe? Sau măcar o poză cu coperta ei?

Mă inspiră orice, deși sună a clișeu. Îmi pun căștile, dau play la Soundcloud sau Spotify și mă urc în metrou. Observ orice îmi atrage atenția: oameni, conversații, momente, culori, străzi, clădiri, postere, semne. Îmi place să mă trezesc dimineața devreme să mă uit peste bloguri, twitter, pinterest și tumblr. Evident și Instagram. Sunt o sursă rapidă și foarte utilă de a sta la curent cu tot ce se întâmplă și de a fi motivat vizual.

Am să vă arăt coperta de la primul caiet de schițe, de aici din Statele Unite, din perioada masterului la Savannah College of Art and Design, 2011.
Am desenat portretul meu cumva în notă comică, cu plete (aveam parul lung atunci) cu titlul "Typing Savannah". Asta pentru că mă interesa ilustrația de literă, "lettering" și căutam în Savannah orice sursă de inspirație de acest gen.

poza caiet schite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Când te simți blocat ce te nelimitează?

Alergatul, plimbatul, cafenelele pline de cărți și reviste, restaurantele mici chinezești, japoneze sau mexicane. Margarita la cina e perfectă! Băutura preferată.
Ascult muzică foarte des și ador Pinterest, Twitter, Tumblr și bloguri de tot felul. Îmi salvez imagini, postez lucruri, e un mod de mă păstra activ online. Vorbesc cu creativi, împărțim păreri, idei.

7. Ce melodii asculți când creezi?

Îmi place să descopăr trupe noi, momentan ascult: The Naked and Famous, Miami Horror, Girrafage, Sweater Beats, MSMR, Chromatics, The Colorist, Toro Y Moi, Golden Coast.

8. Când ai fost cel mai fericit?

În 2011, când am obținut bursa în State pentru masterat la SCAD, Savannah College of Art and Design în Savannah, Georgia.
A fost o ocazie unică, la nivel financiar, de a avea ocazia să merg să studiez în USA.
A fost o experiență ce m-a schimbat, au fost momente diverse, schimbări ce m-au facut să apreciez mai mult ce sunt, ce am, familia și prietenii din jur.

9. 3 trucuri personale pentru ca ziua să-ți fie faină. Cum faci?

1. Mă trezesc entuziasmat de ceea ce fac și încerc să văd fiecare obstacol, ca pe o provocare, ca pe o ocazie de a mă dezvolta. 
2. Din Martie 2014 am un proiect daily lettering doodle. Desenez în fiecare zi câte o imagine. Până acum am ajuns să am aproape 360. Găsești aici toată colecția.
E un mod de mă disciplina și în cazul de față un jurnal vizual în care îmi exprim stările prin ilustratie și lettering. Planul era sa dezvolt acest proiect pe un an, însă am decis ca în martie 2015, să îl continui pentru anul următor.

Câteva din imaginile lui Ionuț din daily lettering doodle project:

poster1poster2poster3poster4
3. Încerc să interacționez cât de mult pot cu colegii de birou sau amici, fie că e vorba de o simplă glumă sau filmul de aseară. Comunicarea cu ei mă încarcă de energie. Viața socială are un rol enorm în a-mi da inspirație de a crea.

10. Mai multe despre Ionuț Rădulescu în prezent
În prezent, lucrez ca și freelance graphic designer cu brandul fashion Frye.

Din Septembrie, 2014 lucrez in-house pe campanii de fashion, web and print, marketing collaterals. Graphic Design pentru lifestyle e un domeniu ce mă atrage și pe care l-aș dori să-l aprofundez în viitorul apropiat.

Câteva din proiectele recente: poster pentru campanii de promovare a produselor Frye, brand american cu istorie în spate specialiazat pe cizme și accesorii de piele. Ultimul poster este momentan în magazinele Frye.

poster

poster

Creative Direction: Jamie Laycock

Art Direction: Janine Costagliola

Photography: Adrian Cederholm

Graphic Design: Ionuț Rădulescu

 

 

 

 

 

 

 

 

Îmi place când am ocazia să experimentez, de la fotoshot până la diverse aplicații print and web, collaterals, lookbook.

În timpul liber lucrez freelance pe design și ilustratie cu diverse reviste, agenții sau proiecte colaterale.
Cred că e foarte important pentru orice creativ să aibă un jurnal, un proiect personal pe lângă munca de zi cu zi. Asta mă ajută să învăț ceva nou, îmi dă libertatea de a mă exprima liber, de a face greșeli, de a mă descoperi.

Încerc să nu rămân în zona de confort. Graphic Design pentru fashion e ceva ce am început recent și e cumva ancorat în dorința din copilărie de a studia moda.

Mi se pare interesant modul de a surprinde un stil de viață, de a da naștere unui brand, și de a dirija comunicarea vizuală pe lifestyle.
Fiecare ședință foto e o adevărată aventură din care învăț enorm, mai ales de la oamenii din echipă. E important să lucrez cu oameni pasionați de ceea ce fac și cu simțul umorului.

Pe Ionuț Rădulescu îl găsești și aici și aici.