Galeria Galateca vernisează online expoziția artistului Ioan Galea, ”Lights from my studio”. Artă conceptuală, cele douăzeci de picturi ne introduc într-un univers de lumină, culori pastelate, geometrii absolute. Lumina este elementul esențial ce s-a regăsit în lucrările lui Ioan Galea încă de la început și care acum devine filonul inspirațional primordial.

” La o primă citire, pictura lui Ioan Galea poate fi apropiată exclusiv semanticii conceptuale.(…)Nefiind o pictură frenetică şi având o existenţă care s-a născut din proprietăţile spiritului, contemplarea şovăielnică nu va duce la clarificarea ei, dimpotrivă, o poate ambiguiza. Altfel, ceea ce este esenţă şi normă, ducând la durata acestei picturi, va deveni în ochii privitorului, un cifru. ” (Iolanda Malamen – Autoscopia spiritului)

Prima expoziție solo bucureșteană a artistului poate să fie vizitată  în perioada 17 noiembrie – 5 decembrie la Galateca.


IOAN GALEA(n. 1956). Membru Uniunea Artiștilor Plastici din Romania,  a avut  expoziții solo la Muzeul Banatului, Timișoara,  Sala Clio, Muzeul de Arta, Arad, Galeria Delta, Arad,  Muzeul Ţarii Crişurilor, Oradea,  Galeria Alfa, Arad și de grup în țară și în străinătate. Lucrările sale sunt în colecții private: România, Polonia, Italia, Austria, Germania, Franța, S.U.A., Serbia. În prezent trăiește și lucrează la Arad fiind Profesor, PhD la Universitatea Aurel Vlaicu.


.
”Vizibilul și invizibilul, amănuntul și sugestia, muchia precisă și pata de culoare îndrăzneață alcătuiesc, la Ioan Galea, particule de expresivitate încărcate de mister. Obiectele sunt și nu sunt ceea ce par. Fragmentele clar conturate, cvasi-fotografice, sunt prizonierele ramelor de tainice culori, ce diluează și conferă, în același timp, o forță de expresie ce vine dintr-un timp al visării și meditației. Elementul suprarealist adaugă imaginii dinamism și candoare, deformând particulele realității în conformitate cu impredictibilele unghiuri de lumină și întuneric generate de alchimia culorii.” (Mircea Mihăieș)

****


Acest proiect face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte.

Sponsor: Renovatio Trading

Parteneri media Biz, modernism.ro, agentiadecarte.ro, dreamingof.net, Kreatoria, Radio Romania Cultural
Parteneri AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești și Nespresso