
Cine nu are pofte? Nu am văzut nicio mână ridicată, așadar consider că este foarte util acest interviu cu Dr. Laura Davidescu, medic specialist Igienă școlară, Master în Nutriție și Siguranță alimentară. Parte din campania Gustă cu atenție. Bucură-te de moment, o campanie de conștientizare dedicată minduflsnackingului, de care am povestit și eu prin Jurnalul meu de gustări creative. Aici vei găsi echipa organizatoare și cei care au ajutat pentru distribuirea mesajului, printre care și eu și sunt foarte onorată de acest lucru.
- Ce înseamnă mindful snackingul așa cum îl integrezi tu în viața ta?
Mindful snacking, pentru mine, înseamnă să pot trece pe lângă un candy bar fără să gust nimic din el, chiar dacă sunt o dependentă de zahăr, ca multe alte persoane. Sau să mă prefac că nu simt mirosul patiseriei calde, proaspăt scoasă din cuptor, și să cumpăr din magazin doar câteva fructe și o pungă de salată. Știu că creierul e ahtiat după anumite substanțe și tocmai de aceea încerc să nu-i fac pe plac mereu, pentru că sunt conștientă de ce pericole se ascund în excesul de mâncare în general și în anumite categorii de alimente în special.
Faptul că sunt nutriționist nu mă face imună la pofte, deci și eu mă lupt cu provocări și emoții legate de alimentație, de propria greutate și stare de sănătate, doar că o fac ceva mai conștient decât majoritatea.
2. Cum arată o zi din viața ta?
Fiecare zi e diferită, am parte de o mulțime de activități și asta-mi place foarte mult. Uneori am câte-un pacient matinal la clinica MedicZone, cu care colaborez încă când am început activitatea de consilier de nutriție, alte ori îmi încep ziua redactând diverse articole pentru publicația Viața Medicală – cel mai vechi ziar dedicat profesioniștilor din sănătate, unde sunt director editorial.
Țin consultații de nutriție și online, pe platforma Atlas, și uneori susțin câte un seminar de nutriție pentru angajații unor companii sau pentru elevi, așa cum se întâmplă în cadrul campaniei „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”.
Dar, indiferent de cât de aglomerat este programul unei zile, îmi fac timp pentru două lucruri – să mănânc de prânz și să beau apă suficientă. Sunt două dintre regulile pe care le „predic” pacienților mei și vă asigur că nici eu nu procedez altfel. Dacă sunt acasă, îmi gătesc mâncarea de prânz. Dacă sunt plecată, am mereu sufertașul de mâncare cu mine. Aproape niciodată nu cumpăr mâncare gata preparată, pentru că știu că rețetarele de restaurant conțin mult mai multe grăsimi și sare decât îmi doresc eu să mănânc.
3. Ce înseamnă să găsești gustul vieții?
M-ai pus cumva în încurcătură cu întrebarea aceasta. Eu sunt un om pragmatic, nu filozofez prea mult de felul meu, mai degrabă trec la fapte. Dacă am sarcina de a găsi gustul vieții, probabil că o să mă apuc imediat să fac research… Glumesc! Dacă cred că tocmai faptul că pot zâmbi în multe situații presupune că am găsit acest gust al vieții.
4. Cum faci să te bucuri de viață și să ai atenție asupra ceea ce contează pentru tine?
Tocmai începusem să răspund la această întrebare cu „încerc să iau lucrurile așa cum vin”, dar mi-am dat seama că nu e chiar așa. De fapt analizez fiecare lucru care mi se întâmplă și încerc să disting esențialul de amănunte. Nu știu dacă reușesc mereu să mă bucur de viață, pentru că uneori am senzația că muncesc prea mult ca să mai am timp și de bucurat. Asta nu înseamnă că nu sunt mereu atentă la lucrurile care chiar contează pentru mine – familia mea, soțul, fiica, mama, cele trei pisici. Acestea sunt pe primul plan.
5. Care este implicarea ta în proiectul „Gustă cu atenție”?
M-a bucurat mult ideea campaniei încă din faza de proiect și m-a onorat invitația de a mă alătura în calitate de nutriționist și medic specialist în Igienă școlară. Sănătatea copiilor rămâne un domeniu mult neglijat de către autorități, din păcate, și, prin intermediul acestui program, reușesc să prezint în fața a mii de elevi informații despre alimentația corectă. Sunt genul de lucruri pe care mi-ar fi plăcut să le aflu și eu pe vremea când eram elevă – ce macronutrienți conțin alimentele, ce înseamnă să fii slab sau gras, câte calorii trebuie să consumi într-o zi, ce înseamnă o gustare sau cum să știi să interpretezi eticheta unui produs și dincolo de informațiile seci trecute de producător.
Sper să extindem programul în cât mai multe școli, pentru că elevii au nevoie să știe cum să mănânce pentru a fi niște adulți sănătoși peste câțiva ani. În acest moment, nu știu să o facă! Copiii sunt mult prea influențați atât de abundența alimentară din jurul lor, cât și de marketing. Sper ca noțiunile pe care încerc să li se transmit să se întipărească undeva în căpșoarele lor și să-i tragă de mânecă ocazional, când fac alegeri alimentare nefericite pentru sănătatea lor.
Articole recente
Despre mine

Om creativ, Mom of twins, Creative Manager, Trainer CREATIVITATE&SCRIERE CREATIVA, kreatoria.ro
Ultima carte publicata

Categorii
- Au ceva de spus (162)
- Cu dichis (20)
- Haine creative (1)
- Kreatoria Mom (1)
- lifestyle (22)
- Noutăți (142)
- simple (8)
- Viața este frumoasă (67)