Thailanda nu cred că se poate situa într-o zona gri, ori îți place la nebunie ori nu-ți place deloc. Are un feeling aparte pentru noi, europenii. Clima, flora, fauna, gusturile sunt diferite față de tot ce cunoaștem, așa am simțit-o eu.

După vreo’ 20 de ore de zbor și de stat prin aeroporturi, am ajuns la Bangkok unde am mai așteptat 3 ore la o coadă sa obținem o viză pentru turiști. Dacă aș mai merge, cu siguranță, aș lua viza din țară înainte de plecare. Din primele minute m-a plesnit direct peste față mirosul, poluarea și mizeria. Contrastul între vechi și nou este fabulos. Lângă o cladire cu 64 de etaje, un restaurant exclusivist la ultimul etaj, zac case dărăpanate, tarabe cu mâncare și vase spălate pe stradă.

Despre street food sunt multe și colorate de spus. Străzile Bangkok-ului sunt pline de tarabe care mai de care mai nebune, cu ghilimelele de rigoare. Găsești orice pentru toate gusturile:  crabi cruzi, orez, "noodelsi", papaya, creveți, calamari, pește, carne, gândaci, fructe, celebra clătita cu banane thai, pachețele. Pentru toate gusturile mai puțin gustul meu. Dacă vi s-a părut cu vreo ocazie un restaurant de la noi murdar, să fiți siguri că era curat ca lacrima în comparație cu ce este acolo. Sunt tarabe care servesc mâncare inclusiv pe plaja, da, cu peștii, creveții ținuti 12 ore în soare. Am perceput ca o aventură servirea mesei de la tarabe, am cumpărat fructe, ce-i drept.

În ultima seară, 3 zile am stat, un prieten a găsit un restaurant fabulos. Era ascuns într-un gang, nici nu puteam bănui ce loc curat, onest și minunat se putea ascunde acolo. Locul avea și o superbă terasă care mi-a amintit de Grecia, mâncare thai, apă de cocos, bere de orez si curatenie. O minune de seară!

A doua zi am pornit spre Koh Samui, un zbor scurt de o oră. Aeroportul mititel, de insulă, dar plin de farmec și miros de vacanță. Am stat la un hotel la stradă, cu ieșire la plajă și grădini superbe. S-a schimbat peisajul la 90 de grade. Clima blândă, 27 de grade C, umiditatea acceptabilă, la noi acasă erau 0 grade, ce mai, viață bună. Plaja curată, șezlonguri, restaurante curate, ce-i place romanului ;)), în special mie. Pe loc mi-am pus o ambiție, sa mananc în fiecare zi tom yum și green curry, de peste tot dar nu de la tarabe. Bun tare, my favourite food. Am făcut și excursii cu barca spre rezervația naturală marină, la scooba diving. Văzut ape superbisime de un verde clar, pești în niște culori de nici nu am știut că există, plimbări lungi pe plajă și prin grădini, a fost și Anul Nou Chinezesc între timp, piețe plutitoare, fabrica de zahăr din trestie, masaje, cascade, vacanță ce mai.

Mi-a plăcut Koh Samui, aș mai merge cu drag. Dacă plănuiți să mergeți luati viza din țară, e mai rapid.

Spor in toate!