Alina Dumitrașcu este avocat, iubește și cuvintele, este dedicată educației juridice realizată pe înțelesul copiilor și acțiunile ei te pot inspira în ceea ce privește înțelegerea bazelor care se pot pune încă de la o vârștă fragedă: Cu toții avem nevoie de un strop de magie și fascinație, de un model, de un imbold, de o lectură diferită, de o poveste spusă cu patos, de încântare și mirare, de un suport de curs mai puțin convențional. Este ceea ce mi-am dorit să ofer copiilor, făcând în acest fel accesibile înțelegerii lor elementele de drept învățate de mine în facultate și exersate ca avocat.
1. Despre ce proiecte ai vrea să vorbești și să le știe țara toată?
Îmi place să vorbesc despre alfabetizarea constituțională și juridică a copiilor.
Îmi place să cred că mulți dintre noi au înțeles că statul de drept și democrația au nevoie de cetățeni educați, conștienți atât de drepturile, cât și de obligațiile care le revin.
Fără educație în această direcție și fără valori sănătoase nu ne putem aștepta să avem o societate civilizată, un cadru legislativ corect, coerent și stabil, servicii publice satisfacatoare sau, mai bine spus, nu ne putem aștepta la profesionalism și viziune către binele colectiv.
Este nevoie ca discuția pe tema valorilor și a principalelor elemente de drept să înceapă din primii ani de școală. Sunt noțiuni de bază care contribuie la formarea caracterelor solide. Cum bine spunea talentata mea prietenă, Diana Cosmin: “exercițiul lucrurilor simple începe din copilărie și începe, de cele mai multe ori, cu atenția unui adult căruia îi pasă suficient cât să se implice pentru a schimba societatea măcar cu un micron.”
Am scris o carte pentru copii cu gândul ca imaginile frumoase și jucăuse, mesajele simplificate și activitățile creative incluse în ea vor atrage atenția celor mici, îi vor face să devina curioși, îi vor inspira și îi vor îndemna să își ia lângă ei creioanele și cariocile, pentru ca, ulterior, să simtă nevoia de a arăta și de a povesti ce au învățat și chiar de a-și imagina ca sunt președinți și că pot rezolva problemele țării.
Pare complicat dar nu este.
Îmi amintesc și azi când, mică fiind, am primit în dar un Cod Penal Adnotat și de atunci a început acest vis legat de avocatură. Uneori este nevoie de atât de puțin. Cu toții avem nevoie de un strop de magie și fascinație, de un model, de un imbold, de o lectură diferită, de o poveste spusă cu patos, de încântare și mirare, de un suport de curs mai puțin convențional. Este ceea ce mi-am dorit să ofer copiilor, făcând în acest fel accesibile înțelegerii lor elementele de drept învățate de mine în facultate și exersate ca avocat.
Ca să deschid discuția cu cei mici și să aduc magia în școli, am fondat Asociația Smartastic lab împreună cu doua prietene avocate pline de energie și entuziasm ca și mine – Cristina Pintilie și Raluca Golescu.
Ne-am gândit să se numească Smartastic, adică “smart” și “fantastic” în același timp, cum este fiecare copil în felul său unic. Tot împreună, am creat primul atelier de alfabetizare constituțională dedicat copiilor din clasele I – IV denumit “Începe cu Dreptul” – atelier cu care am intrat în multe școli publice și private din țară.
Am întâlnit mii de copii, am auzit idei și opinii, am râs și am povestit cu ei, ne-am imaginat lumea corectă și curată pe care ne-o dorim, am exersat exercitarea drepturilor – totul pentru a-i face să înțeleagă că nu sunt niciodată prea mici pentru a contribui, că trebuie să judece singuri ceea ce trăiesc iar, nu în ultimul rând, că trebuie și pot să își facă auzite vocile și ideile.
Nu, nu sunt doar cuvinte; Greta Thungerg și Malala Yousafzai sunt dovada clară că acest lucru este posibil.
2. Să ne legăm acum un pic de ideea de a raporta experiența la cifre… dacă ai trece tot ce ai făcut printr-un filtru al cifrelor… cum ai răspunde la întrebarea: ce ai făcut în ultimii 10 de ani?
Ultimii 10 ani au fost despre un copil pe care îl consider Micul meu Prinț despre o mare iubire, despre o mare pierdere, despre o carte scrisă și publicată la Curtea Veche, despre o asociație înființată, despre sute de oameni simtiți aproape în diverse contexte legate de proiectele mele profesionale, despre familie și prieteni cu care râd nebunește, despre zeci de locuri frumoase în care mi-a bătut inima, mi s-a trezit inspirația și la care mă pot întoarce cu mintea oricând simt nevoia, despre un maldăr de vise avute cu ochii deschiși și la fel de multe proiecte duse la bun sfârșit, despre a trăi în Roma și a te plimba pe sub pinii din Villa Borghese în orice zi.
3. Ce nu ai spus niciodată despre tine și ai vrea să se știe?
Primul lucru care îmi vine în minte este experiența școlară din clasele primare și temerea pe care o aveam că nu aș fi fost la fel de frumoasă ca celelalte fete, mai ales că eram prea înaltă și nu îmi plăcea deloc cum arătam. Încă nu îmi vine să cred că scriu despre asta.
Am fondat Asociația Smartastic lab amintindu-mi de acele trăiri și momente, dorindu-mi să vorbesc copiilor despre bunătate, prietenie, toleranță, acceptare, bun simț, egalitate și respect.
În plus față de latura educativă a demersului, visul nostru smartastic a fost de a întâlni copiii, de a le arăta o robă, de a le oferi o carte, de a discuta despre constituție, justiție, instanțe judecătorești și despre instituțiile statului și, nu în ultimul rând, de a-i încuraja să-și dorească să schimbe lumea și să faca ceva remarcabil în viață, indiferent de contextul în care se află, de situația materială pe care o au sau de propria înfățișare.
Suntem trei avocate fondatoare ale asociației și ne-am dorit încă din prima zi ca fetele să ne vadă, să ne asculte și să prindă putere în forțele proprii, având convingerea că pot fi ele înseși în orice moment, își pot exprima ideile cu încredere că pot realiza orice în viață – pentru ca “seeing is believing”.
Cred că am reușit ce ne-am propus și vom continua, iar momentul prezent ne arată că lumea nu a rămas la stadiul de dorințe, ci a realizat un pas extraordinar, iar azi există femei în roluri cheie care sunt sau ar trebui să fie modele pentru noi toți: Ursula von der Leyer, Președinte al Comisiei Europene, Christine Lagarde, Președinte al Băncii Centrale Europene; Angela Merker, Cancelar al Germaniei; Kamala Harris, Vicepreședinte al Americii; Brenda Hale, prima femeie Președinte a Curții Supreme a Marii Britanii și multe altele.
Deci, copiii din ziua de azi au modele la care să se raporteze și care să le formeze percepția față de lume, au profesii și roluri la care să vizeze – important este să aibă acces la această informație iar digitalizare permite acest acces, să fie în apropierea acestor persoane și din acest motiv este bine să le oferim posibilitatea de a întâlni diverse personalități din domenii diferite, astfel încât să aibă la ce să viseze și să fie inspirați de mici.
Nu în ultimul rând, fiind mama unui baiat, îmi doresc ca el să vadă și să înțeleagă ceea ce fac, să fie mândru de mine și de rezutatele implicării mele, iar acest gen de mândrie să îl formeze ca bărbat cu stimă și respect față de femei.
Alina cu celelalte 2 fondatoare Smartastic lab.
4. Defectul care te ajută cel mai tare să creezi? Dar calitatea care îți stă frână la manifestarea inspirației?
Cred că încăpățânarea și îndârjirea sunt defectele care mă ajută atunci când tind să renunț sau când ajung să cred că ceva nu se poate realiza.
Perfecționismul este uneori o calitate care devine obositoare și poate ajunge chiar sâ frâneze avântul, deoarce nu îți permite să te manifești spontan, forțându-te să reiei analiza și să diseci orice idee.
5. Cum monetizezi artistul? Iată o întrebare din partea celor care se ascund sub frica: din creație nu poți trăi!?!
Așa este. Și eu cred în acest moment că din creație nu cred poți trăi, dar te poți bucura și îi poți bucura și pe alții.
Cel puțin aceasta este situația în România iar statisticile sunt clare și triste în materie de carte și de citit.
Peste 50% dintre romanii adulți nu au citit nicio carte în ultimii ani și doar 4% dintre români citesc zilnic. Sunt câteva cifre înfioratoare care sper să se schimbe.
Editura Curtea Veche face o treabă extraordinară prin organizarea campaniei #TimpulSaCitim în care m-am implicat și eu și, prin intermediul căreia, se trage un real semnal de alarmă, ajutând societatea să conștientizeze situația în care suntem și din care trebuie să ieșim rapid.
Așadar, pentru că nu trăiesc din scris, îmi las artistul interior să se exprime mai mult seara și în week-end, iar, în restul timpului, ocup un rol global în cadrul departamentului juridic al Grupului Enel.
6. Ești și scriitor, ai ritualuri de creativitate? Dacă da, care sunt?
Nu am ritualuri însă îmi place să observ atent orice lucru, luminile, culorile, mișcarea, sunetele, îmi place să fac poze pe care să le revad retrăind momentele și cadrele, îmi place să leg melodiile de anumite stări și de anumite conjuncturi, îmi place poezia și arta și, de puțin timp, îmi place să mă plimb liniștit ca să las gândurile să se așeze.
7. Pentru artiștii, trainerii, speakerii, scriitorii (pâna la urmă, comunitatea de creativi) care își doresc să performeze pe piața internațională, ce sfat ai pentru ca ei să se exprime global? De unde să o apuce?
Nici eu nu știu și nici nu sunt în măsură să dau sfaturi. Cred totuși că este o chestiune de perseverență și de șansă.
Voi încerca să public și în afara țării cea de-a doua carte pe care o pregătesc, însă nu știu dacă voi reuși.
Totuși, cred că este important să încercăm și să nu abandonăm înainte de a face un pas în direcția visurilor noastre, chiar dacă asta presupune mult timp și energie.
8. Kreatoria.ro este site-ul destinat creativității: pentru copii, dar și pentru adulți. Cum crezi că trebuie să facem loc creativității în viața noastră din ce în ce mai diferită de ceea ce am trăit până acum?
Fiindcă viețile noastre sunt atât de diferite azi și pentru că situatia aceasta durează și poate va mai dura sau poate nu va ramane una singulară, cred că fiecare dintre noi, în mod conștient și rațional ar trebui să își hrănească spiritul, incluzând în rutina zilnica momente destinate lecturii, artei, culturii și educației – în orice formă și în orice modalitate accesibilă.
Anul acesta m-a bucurat nespus evenimentul pentru copii pe care l-am organizat impreună cu echipa Muzeului de Arta Recenta (MARe) din București, eveniment denumit “Egalitate prin Creativitate”, în cadrul căruia am discutat depre egalitate iar, ulterior, copiii au transpus în artă ceea ce au înțeles, realizând propriul lor manifest pentru egalitate. Mi s-a parut extraordinară îmbinarea drept – arta și modul creativ și jucăus în care cei mici au descoperit acest concept.
Articole recente
Despre mine
Om creativ, Mom of twins, Creative Manager, Trainer CREATIVITATE&SCRIERE CREATIVA, kreatoria.ro
Ultima carte publicata
Categorii
- Au ceva de spus (156)
- Cu dichis (20)
- Haine creative (1)
- Kreatoria Mom (1)
- lifestyle (22)
- Noutăți (142)
- simple (2)
- Viața este frumoasă (67)