Articol realizat de Paula Godeanu – psihopedagog, trainer, mamă, specializată în psihoterapia copilului, cuplului și familiei, în formare în metoda educației excelenței a domnului profesor doctor Florian Colceag, fondator al centrului educațional pentru copii și părinti "Copiii noului Pământ"

Elemente esențiale în primii ani de viață pentru o dezvoltare optimă


 

Asigurarea unui climat pozitiv – o stare de spirit bună a părinților și a celorlalte persoane cu care interacționează, asigură copilului un mediu sigur, propice explorării, dezvoltării armonioase și stimulează producția hormonilor fericirii, scăzând, în același timp, producția de adrenalină, care îi menține activitatea cerebrală ancorată în mecanismele supraviețuirii.
 

Explorarea mediului – copilul are nevoie să-și folosească toate simțurile pentru descoperirea noii lumi în care se află, el învață experimentând, cu ghidaj minim din partea părinților, care se vor asigura, totuși, ca lucrurile pe care le experimentează nu sunt periculoase pentru el. Înfășatul strâns, suzeta, timpul îndelungat petrecut în pătuț sau în leagăn, îl privează de posibilitatea de a se conecta senzorial cu mediul din care face parte.


 

Prețuirea efortului și achizițiilor – sunt factori esențiali care îl vor încuraja să continue explorarea și să adopte acele comportamente care generează emoții pozitive. Să ne gândim la bucuria exprimată a părinților, atunci când puiul lor spune primul cuvânt sau când face primii pași. Este bucuria declanșatoare de emoții pozitive în puiul de om, care este stimulat să continue cu noi achiziții. Dacă această atitudine se păstrează pentru tot restul vieții, copilul va avea toate șansele să ajungă la performanță într-un mod optim. Prețuirea efortului, accentul pe succes și nu pe eșec, trezesc în copil bucuria de a învăța lucruri noi într-un mod cât mai plăcut.

Calitatea experiențelor – timpul de calitate petrecut alături de copil, experiențe și stimuli noi, activități în natură, experimente creative, oferă atât copilului, cât și adultului, șansa de a se elibera de factorii stresanți, de a se reconecta emoțional unul cu celălalt, dar și de a învăța rapid informații utile.

Principii solide de etică și morală – sunt cele care pun bazele personalității adultului care va deveni și sunt elemente care trebuie introduse în primii ani de viață. Principiile de viață oferite în această perioadă, vor rămâne în structura sa până la finalul vieții. Ele se învață doar prin imitație. Copilul va fi anxios dacă trăiește într-o familie plină de temeri diverse, va fi agresiv când unul dintre părinți manifestă agresivitate, chiar în stare latentă, va fi altruist dacă vede zilnic gesturi altruiste din partea celor lângă care trăiește, va fi un om bun, dacă va avea în preajmă oameni buni. Spre exemplu, e inutil să-l înveți să împartă jucăriile cu ceilalți dacă tu însuți nu dăruiești nimic celorlalți.

Activități pentru stimularea intelectului, memoriei și creativității la vârstă mică
– Flashcard-uri, metoda Montessori sau Shichida
– Puzzle-uri simple (2-4 piese)
– Figurine și cărți ilustrate
– Audiții de muzică clasică sau sunete din natură
– Construcții folosind cuburi sau piese de lego
– Pictură cu mâna
– Teatru de marionete
– Joc în aer liber, cât mai mult contact cu natura și elementele ei (aer, apă, foc, lemn)
– Construcții din pietre, bețișoare și mușchi de copac
– Excursii în natură (pădure, munte)
– Colecționarea de elemente din natură (pietre, frunze diverse, conuri de brad, ghinde etc.)
– Privitul cerului, dansul norilor, studiul fenomenelor naturale (ploaie, ninsoare, vânt).

Citește și prima parte a articolului aici.

Pentru a aprofunda modalitățile de stimulare pentru explorarea mediului înconjurător și, implicit, învățare, a bebelușilor, va invităm pe data de 12 decembrie 2015, de la ora 10:30, alături de echipa Copiii noului Pământ la un eveniment interactiv, dedicat părinților și viitorilor părinți conștienți de importanța îndeplinirii și stimulării nevoilor naturale de dezvoltare ale copiilor noștri.