Cristina Marineața ne povestește despre aranjamentele florale menite să țină până la peste 20 de ani. Ce înseamnă trandafirii conservați, cum se obțin și ce presupune un astfel de aranjament într-un dialog cu iz floral.

1. Trandafiri Criogenați, un proiect interesant despre flori şi cu flori, dar mai altfel. Ne poţi spune mai multe?

Într-o zi, o prietenă dragă m-a rugat să îi fac un aranjament floral care să reziste mai mult timp, cadou de casă nouă pentru o altă prietenă. Am ales împreună “trandafirii criogenati” pe care am decis să îi combinăm cu flori de bumbac şi lavandă. Toată “nebunia" am pus-o într-un vas de piatră, iar aranjamentul a ajuns frumos, ca toate lucrurile care aduc bucurie, pe facebook!

Alţi prieteni care au văzut aranjamentul, era în preajma de 1 martie, au vrut şi ei să ofere un mărţişor mai special, apoi prietenii prietenilor au văzut şi ei şi tot aşa. Mulţi dintre cei care îmi scriu, nu au o idee foarte clară despre cum ar vrea vrea să arate aranjamentul lor (mai ales bărbaţii, femeile însă sunt foarte hotărâte în ceea ce proveste culorile), aşa că îl “construim” împreună, în funcţie de persoana la care vor ajunge florile, de culorile pe care şi le aleg şi nu în ultimul rând de bugetul fiecăruia.

2. Care este procedeul prin care se obţin trandafirii aşa rezistenţi?

Trandafirii criogenati pe care eu îi folosesc în aranjamente sunt importaţi din Ecuador. De aceea procedeul prin care ei sunt obţinuţi, nu îmi este cunoscut. În plus, fiecare producător are propia “reţeta”, pe care o protejează. În primul rând, termenul corect este de “trandafiri conservaţi”.

Metoda originală este cea de îngheţare a florilor, la minus 55 de grade, timp de 3 săptămâni, iar de aici şi numele de “trandafiri criogenati”. Unii producători folosesc însă glicerină pentru conservare, alţii folosesc substanţe speciale care extrag toată apa din flori, după care pur şi simplu “pictează" trandafirii în culoarea dorită.

3. Cu excepţia trandafirilor se pot trata şi alte flori după această metodă?

În România, importatorii mai aduc uneori şi bujori. Pe site-urile din afară am văzut însă şi alte flori, însă destul de puţine: garoafe, anemone. 

4. Şi dacă vorbim de rezistenţă, spune-mi cât rezistă aceste flori tratate după metodă de mai sus?

Trandafirii pot să reziste între 2 şi 25 de ani, în funcţie de producător, dar şi de modalitatea de păstrare. Cei care au un astfel de aranjament trebuie să îl ferească de razele directe ale soarelui, de umezeală şi de apă.

5. Cele mai frumoase 3 aranjamente de până acum?

Culoarea mea preferată de trandafiri criogenati este rozul pal. Acesta nuanţă se potriveşte foarte bine cu două tipuri de flori care rezistă foarte mult, adică bumbacul şi lavanda. Aranjamentul acesta se potriveşte persoanelor calde, romantice şi vesele.

Poza de la începutul articolului ilustrează una din provocările mele și anume să integrez integrez trandafirii criogenati într-o cerere de căsătorie. Aşa că am ales un trandafir nuanţă “champagne”, pe care l-am aşezat într-un pahar de şampanie, pe un pat de flori de lavandă. În final, domnişoară a spus DA! 🙂

Un "best seller" este este acest aranjament cu lavandă şi trandafir criogenat mov. În plus lavandă miroase senzaţional 🙂


6. Trei motive pentru care cineva ar alege un aranjament cu trandafiri criogenati.

Din feedback-urile pe care l-am primit până acum pot să spun aşa:
– trandafirii criogenati sunt un cadou la care nimeni nu se aşteaptă şi vor rămâne martuire acelui moment pentru mulţi, mulţi ani!
– vor înfrumuseţa o casă sau un birou şi vor atrage toate privirile musafirilor
– dacă nu ştii ce cadou să faci cuiva care pare că are totul sau dacă pur şi simplu eşti în pană de idei sau de timp, poţi dărui un aranjament cu trandafiri criogenati şi cu siguranţă persoana respectivă se va bucură şi îl va aprecia!
– şi al patrulea motiv şi poate cel mai important, aranjamentele sunt făcute cu mult drag şi energie bună, iar acest lucru se simte atunci când florile ajung la destinatar.