articol realizat de Roxana Bălan

Îmi place să cred că asemeni oamenilor, cărțile au menirea lor în lume. Cu sau fără voia celor care le-au ajutat să prindă formă și contur, cărțile reușesc  să-și lase amprenta în viața și în sufletul nostru în diverse moduri.

Sunt cărți, de pildă, al căror rol este de a ne transporta într-o oază de acalmie ori de câte ori tumultul și gândurile tulburi se instalează în interiorul nostru. Sunt cărți care ne sădesc în inimă sămânța speranței și a iubirii. Există cărți care ne sensibilizează și cărți ce dezvăluie noi perspective la orizontul minții noastre. Și, mai există cărți care ne reconfigurează inima și felul de a gândi. Ei bine, în ultima categorie se înscriu și cele trei cărți despre care am ales să îți vorbesc astăzi.

Nu le-am selectat grație celebrității celor care le-au semnat și cu atât mai puțin reputației de bestseller pe care o au. Ci, mai degrabă, impactului pe care l-au avut asupra mea. Ador faptul că au fost scrise în cuvinte simple, lipsite de exagerări și zorzoane, dar cu o profunzime care te mișcă și îți schimbă optica asupra vieții. Dar să nu mai zăbovim și să trecem direct la subiect.

What I know for sure – Oprah Winfrey

When life gets difficult, I’ve found that the best thing to do is ask myself a simple question: What is this here to teach me?

Deși mi-ar fi plăcut să o pot răsfoi pagină cu pagină și să-i adulmec mirosul inconfundabil de print, ”What I know for sure” s-a dovedit a fi o carte excepțională, ușor  de parcurs chiar și în format electronic. Nonșalantă și optimistă, această lectură este o confesiune sinceră semnată de Oprah Winfrey, una dintre cele mai celebre și de succes femei ale zilelor noastre.
Întotdeauna mi-a plăcut să mă cufund în poveștile oamenilor mai mult sau mai puțin faimoși, însă cea a omului Oprah Winfrey mi s-a lipsit de suflet ca un magnet de frigider. În ciuda succesului pe care îl are astăzi, viața acesteia nu a avut întotdeauna un parcurs lin, ci a cunoscut o mulțime de coborâșuri. Însă lecțiile de viață pe care le-am întâlnit în epilogul fiecărei experiențe personale pe care o relatează în carte mi-a aplecat privirea asupra unui aspect pe care ea însăși îl menționează. Și anume, acela că singura cale de a depăși mai ușor obstacolele care ne îngreunează drumul prin viață este de a descoperi ce anume trebuie să învățăm din acea situație dificilă. Astfel, devenim mai puternici, mai înțelepți și recunoscători pentru frumosul și binele din viața noastră.

#GirlBoss – Sophia Amoruso


I was always looking for ways to make my job creative, no matter what that job was. At Subway I loved the giant spray nozzle that hung above the dishwashing sink […]. None of the jobs at Nasty Gal are shitty to me, and I know because at some point I’ve done almost all of them. Whether it was styling, directing models, steaming clothing, or shipping an order – they were all creative.
Pentru mine, ”#GirlBoss” este, poate, una dintre cele mai hazlii și atipice cărți pe care le-am citit până acum. Spre dezămăgirea unora, cartea Sophiei Amoruso – fondator și CEO al celebrului site nastygal.com – nu este un rețetar și nici un manual de tips&tricks pentru cei care vor să pună pe picioare propriul business.  Cu un dezvoltat simț al umorului și al (auto)ironiei, Sophia vorbește despre viața ei într-un mod extrem de captivant.
De o sinceritate frapantă, autoarea împărtășește cititorilor săi experiențele neobișnuite prin care a trecut de-a lungul timpului. Ce-i drept, Sophia Amoruso nu este un exemplu de urmat în toate aspectele acțiunilor și deciziilor ei, însă curajul de a fi ea însăși face excepție. Datorită acestei cărți am conștientizat importanța de a îndrăzni să-ți exprimi liber personalitatea și propriile dorințe. Am învățat că pentru ajunge acolo unde îți dorești trebuie să ai propria rețetă, dar și că, adăugând puțină creativitate în ceea ce facem, ne putem înfrumuseța viața, fie că e vorba de modul în care ne decorăm dormitorul, fie de jobul pe care îl avem.

Bonjour, Happiness – Jamie Cat Callan

This is the essence of French joie de vivre. It is a gesture. An experience. It is the fleeting moment in time that can never be repeated and must be appreciated now before it flies away, gone forever.

Atunci când întâlnesc o carte care rezonează cu interioarele mele sau care îmi schimbă unghiul din care privesc viața, obișnuiesc să revin asupra ei ori de câte ori simt nevoia. Ei bine, printre astfel de cărți se numără și „Bonjour, Happiness”.
Deși am citit-o cu ceva timp în urmă, o răsfoiesc de fiecare dată când vreau să îmi dau un refresh și să îmi amintesc ce înseamnă să trăiești frumos. Iar Jamie Cat Callan este, fără îndoială, o adevărată maestră la acest capitol. Deși nu face uz de cuvinte mari ori „pastelate”, autoarea reușește să te transporte în universul tipic franțuzesc, acolo unde viața nu se trăiește cu viteza unui montagne-russe, iar fericirea nu reprezintă nicidecum un deziderat, o altă chestiune de bifat pe lista cu „To Do”-uri.
Pentru mine, „Bonjour, Happiness”  e ca o gură de aer proaspăt într-o dimineață de vară. E cartea care îmi aduce mereu aminte cât de prețioasă e clipa și cât este de important să privești înainte cu optimism și seninătate. Să ai întotdeauna inima deschisă și să cauți bucuria chiar și în lucrurile simple, mărunte din jurul tău. Să găsești acel joie de vivre.
Ție ce carte ți-a schimbat felul de a gândi?

Pe Roxana o mai găsiți și pe blogul ei personal:  https://roxanabalan.wordpress.com/