Ideea de a fi propriul șef astăzi se traduce în multe cuvinte. Antreprenor. Soloprenor. Intraprenor.
Cred că mi se potrivește mai curand Creativprenor!
Mă atrage tot mai mult toată arhitectura mentală și emoțională, toată contorsionarea pe care o face o persoană care vrea să creeze ceva cu efect lucrativ. Altfel spus, fie vrea să devină freelancer, soloprenor, antreprenor! În bula mea tot mai mulți oameni vor să fie liberi. Să fie independenți financiar.
Am mai jonglat cu toată această zona de câteva ori, baleind între curaj și teamă, oportunități și limitări. Am înaintat și m-am retras și, totuși ceva mă tot intriga,mă cheamă în această arenă. E o arenă cu lipici. Ideea de a fi propriul șef este, desigur, foarte ademenitoare, însă cel mai tare mă atrage ideea întregului proces și a cuceririi de sine.
Am trăit într-o familie în care există balansul cifre-cuvinte, o familie în care am învățat să completez borderouri de la 10 ani, în care am văzut cum se lucrează after work. Tata avea mereu 3-4 joburi, unul full time și restul parteneriate, proiecte, colaborări.
Așa că a munci pentru mine nu înseamnă o corvoadă, ci este ceva normal. Cei care mă cunosc știu că mereu am avut pe lângă job proiecte, preocupări, parteneriate. Însă, dincolo de idei, de gânduri, de visuri apar obstacolele: cum faci rost de timp pentru a-ți crește pasiunea, cum faci rost de bani de investiții. Cum jonglezi cu celelalte roluri? De unde iei timp pentru a dezvolta pasiunile în timp ce mergi în paralel și cu rolurile tale toate de zi cu zi?
De la 14 ani am tot creat ceva. Am creat haine, campanii, articole, proze, cărți … tot felul de produse finale și certe din creativitate literară, publicitară, jurnalistică, PR-istică etc
Îi apreciez pe antreprenori pentru două racorduri pe care le fac în mod constant: curajul de a fi în situații limită și fără control, capacitatea de a face față schimbării, incertitudinii, inclusiv financiare.
Eu nu am trăit niciodată cu mitul că dacă scapi de jobul de 9:00-18:00 ești liber, ai timp la kilogram și viața roz, pentru că eu știam din copilărie că nu este așa. Văzusem pe viu ecosistemul vieții de independent financiar de la cei care sunt “patroni”. Călătorind în timp, acum 20 de ani, când completam borderouri, făceam fișe contabile (pentru că voiam și eu să văd cum se muncește, de drag mă implicam și de dragul de a avea responsabilitate), oamenii care aveau mici afaceri erau patroni. Nimeni nu le spunea businessmen.
Atunci direcțiile în viață, mai ales în provincie, erau două: lucrai la stat sau la “patron”.
Îi vedeam pe acei oameni, în sufrageria părinților mei cum jonglau efectiv cu toate responsabilității vieții de adult, cum erau triști, obosiți, epuizați de sistemele economice și “dările” care îi subjugau. Erau storși de toată birocrația uriașei mașinării fiscale. Apoi, mai venea, har Domnului, și lunile bune când afacerile mergeau în direcția dorită și oamenii înfloreau.
Ce este în spatele acestei decizii de a fi independent financiar?
Persoanele care trec de la un statut economic la altul, am observat că știu să lucreze cu o formulă invizibilă, mereu în construcție. Știu să lucreze cu variabile.
Am întrebat câteva femei de afaceri ce înseamnă pentru ele antreprenoriat și ce îți trebuie pentru ca să te califici în această arenă care nu este pentru oricine.
1.Să îți cunoști puterile!
Ce știi să faci cel mai bine se poate converti în încasări. Gândește pe termen lung. Gandește-te cine ar avea nevoie de serviciile tale? Și cât de des?
"Femeile sunt înzestrate cu o capacitate naturală de a crea, de a iubi, de a fi dedicate, de a străluci. Toate acestea dublate de un sistem de valori puternic, o viziune și convingeri clare a ceea ce își doresc, inteligență și capacitatea de a trece peste dificultăți, sunt caracteristici esențiale a celor mai buni antreprenori. Când un lucru este făcut cu și din pasiune, la nivel de excelență, se distinge ca atare iar un produs, un serviciu, un business remarcabil știm că are întotdeauna la baza oameni remarcabili." Laura Mogos, Mentalio
2.PREȚUL. Moneda ta de schimb
Tim Ferris în cartea 4 ore are săptămâna de muncă, declară că sunt 3 monezi de schimb: banii, timpul, energia. Cum convertești acestea ?
“Lucrez în industria gustului și frumosului. Un business înseamnă cifre, dar nu înseamnă doar cifre! Și aici intervine povestea pe care o spune fiecare prin brandul sau. Noi am dorit sa cream un spatiu in care sa te simti bine, sa iei un mic dejun/pranz/cina care sa iti dea un impuls de fericire.
Fara a fi un spatiu de coworking, Bite este un loc in care bloggeri, oameni de TV, businessmani vin cu laptopul si scriu una alta si apoi iau o masa buna! Mirela Ivascu, Bite
3. Descoperă comunitățile de business
Câteva comunitați de business: Elite Business Women, BNI, RBL, VSA etc
Bianca Tudor, fondatoarea EBW: Cred că antreprenorii sunt ușor diferiti și că este și un gram de talent pe care nu îl poți educa sau învăța din MBA sau alte programe. Sigur că este doar experiența mea personală! Ca să fii antreprenor ai nevoie de viziune, structură, disciplină, echipă și multă acțiune. Cum spune Anthony Robbins, is not a lack of resources, it s a lack of resourcefulness:). La EBW venim cu un mix de instrumente de networking, promovare, dezvoltare de business: evenimente de business networking, programe de Media Kit pt IMM uri, sesiuni de Mastermind, nu doar la Bucuresti sau Sibiu, ci si la Constanta, Cluj, Timisoara, Londra, Lisabona, Roma. Ne mândrim cu peste 10.000 de oameni care ne-au călcat pragul celor 120 evenimente organizate în 4 ani, atat national cat si international.
Ella Botez Gheorghioiu, EBW Sibiu
Se presupune că un antreprenor pentru a reuși are nevoie de anumite calități! Unele sunt înnăscute, și altele sunt șlefuite în drumul antreprenoriatului! Ce pot spune din experiența mea este că ai nevoie de multă muncă, creativitate, inspirație, determinare și disciplină! Și să nu uităm de parteneriate puternice!
Caruselul numit antreprenoriat este unul care nu este potrivit pentru oricine. Este potrivit pentru tine?
Articole recente
Despre mine
Om creativ, Mom of twins, Creative Manager, Trainer CREATIVITATE&SCRIERE CREATIVA, kreatoria.ro
Ultima carte publicata
Categorii
- Au ceva de spus (158)
- Cu dichis (20)
- Haine creative (1)
- Kreatoria Mom (1)
- lifestyle (22)
- Noutăți (142)
- simple (4)
- Viața este frumoasă (67)