Adelina are 29 de ani, practica si e pasionata de finante internationale, de leadership si dezvoltarea tinerilor profesionisti. A studiat si lucrat in diverse locatii precum Madrid, Hong Kong si de 5 ani locuieste in Amsterdam.
Ai o cariera internationala de succes si nici macar nu ai 30 de ani impliniti. Care e viziunea ta asupra succesului?
Succes pentru mine inseamna valoare adaugata. Cand efectul muncii tale sau pur si simplu prezenta ta adauga valoare unei situatii sau cuiva.
Cum iti faci viata frumoasa?
Ma inconjor de oameni care ma inspira, ma sustin si cu care impreuna construiesc lucruri interesante.
Si ma bucur de viata, de realizarile mele, calatoresc cel putin o data pe luna, cunosc oameni noi, ma cunosc pe mine tot timpul mai bine, invat o limba straina noua, ies sa dansez si practic cat de des pot sporturi de iarna.
Ai vreun mecanism prin care iti împlinesti dorintele? Asa cum te stiu esti o ambitioasa feroce. Orice iti pui in minte realizezi.
Imi place cum suna feroce aproape la fel de mult ca si abordarile structurate. Cred ca indiferent de situatie tot timpul poti gasi formula optima pentru un rezultat bun daca esti suficient de determinat. Dar trebuie stiut ce vrei, ce poti, cat efort esti dispus sa depui si care sunt partile implicate.
Un plan bun face jumatate din rezultat, apoi vin flexibilitatea si adaptabilitatea, ambele tin de natura fiecaruia dar se si educa in timp. Avem o vorba ca niciodata socoteala de acasa nu se potriveste cu aia din targ. Iar din experienta mea drumul pana la obiectiv e la fel de important ca obiectivul in sine.
Apoi oamenii, trebuie sa intelegi care sunt partile implicate, ce cauta acolo, ce ii determina, ce e important pentru ei. Si, evident, multa munca, cred ca lucrurile bune se construiesc prin fapte, nu poti sa castigi cinstit increderea oamenilor cu vorbe goale.
Drumul tau spre succes a trecut prin…
Am sa impartasesc calatoria mea, nu stiu daca de succes, inca se scrie povestea.
Am crescut in Bucuresti, generatia cu cheia de gat chiar din Pantelimon, dintr-o familie de tineri ingineri idealisti mutati de la tara in capitala la facultate prin anii '80. In scoala am fost foarte pasionata de mate si de atunci am ramas cu un motto special: numerele nu mint, daca ai habar sa le citesti. De pe 13 ani am calatorit tara-n lung si-n lat pe la olimpiade, interjudetene. Apoi prin liceu m-am indragostit de limbi straine, am mers la nenumarate cursuri de engleza, spaniola, franceza, germana. Iar la facultate am ales finante si pana acum am combinat tot ce am invatat si inca invat.
Am inceput sa calatoresc pe afara in liceu cu diverse proiecte. Dar mai serios in facultate cand am plecat in Madrid pentru un schimb academic de un an, acolo am avut si primul meu job pe bune (a se citi platit) la bursa de valori. Cam greu sa decid la 22 de ani sa plec definitiv din tara. Asa ca m-am intors in Bucuresti cu ideea ca dupa 3 ani sa trag linie si sa imi reevaluez decizia. Am terminat facultatea am inceput sa lucrez in banca, mi-am cunoscut primii mentori, prima echipa, oameni extraordinari de la care am avut multe de invatat si cu care am avut multe realizari frumoase. Dupa vreo 2 ani am inceput sa imi trag concluziile, vroiam master, nu in tara si sa revad lumea pe care o lasasem in urma in Madrid si de la care inca simteam ca mai am de invatat. A urmat un an de analiza a unor diverse optiuni. Si iata de aproape 5 ani stau in Amsterdam, lucrez cu o echipa cu performante si proiecte la nivel global, colegi si prieteni la care nu am sperat vreodata. Calatoresc in lume cat de mult pot, iar recent m-am intors dintr-o rotatie de cateva luni in fascinanta Asie. Si povestea continua.
Cum aplici creativitatea in business?
Daca vrei sa ai un business sustenabil pe termen lung (adica cel putin 5 ani) creativitatea trebuie sa iti curga prin vene, mai ales daca te gandesti la viteza cu care se schimba lucruril in zilele noastre. Cand iti place si esti bun la ce faci procesul de creatie e ca un joc si vine de la sine. Comunicare, schimb constant de idei, o atmosfera placuta si relaxata de lucru in care ideile noi sunt ascultate, apreciate, incurajate. Totul tine de oameni si e pentru oameni.
Ce carti, conferințe sau traininguri te-au ajutat sa treci la nivelul urmator?
Multe, dar nu am o lista. Mai am un motto personal care cred ca se potriveste bine intrebarii, daca vrei sa ai o lume mai buna cel mai simplu e sa lucrezi cu tine. Cunoaste-te, intelege cine esti, ce vrei, ce poti. Imi plac cursurile de dezvoltare personala sunt multe foarte bune in tara, recomand programele fundatiei Leaders. Si carti, fiecare carte are momentul ei, fie ca ai auzit de ea la un curs, fie ca ti-a povestit cineva de ea intamplator in metrou, daca ai urechi sa asculti cartile tale te cauta si cred ca e tot timpul bine sa ai o carte de citit pe noptiera. La conferinte merg relativ frecvent, dar numai pe teme profesionale, pentru dezbateri, networking, schimburi de idei. Cumva cred ca trebuie sa fim intr-un proces de educare continua.
Ce asculti cand ai timp liber si vrei sa te energizezi?
Sunt generatia Mtv si dansez de cand ma stiu. Cam orice muzica ma face sa dansez sau face o petrecere buna. Apropo, recent am fost la primul meu curs de dj-ing, muzica e parte din mine si deseori ma motiveaza.
Ce i-ai spune unui tanar care vrea o cariera internationala? Ce sa faca si mai ales sa nu faca?
Intai sa isi aleaga meseria, sa isi caute pasiunea, sa invete mult, sa devina bun si apoi foarte bun la ce face. Sa invete limbi straine, cat de multe poate. Inteligenta emotionala e un concept care suna complicat, sa fie deschis sa vorbeasca, sa asculte, sa citeasca, sa se cunoasca pe sine. Atunci cand esti matur si un bun profestionist rareori se intampla sa nu primesti apreciere.
Si tot timpul sa isi urmeze idealurile, intr-un mod realist, desi suna putin contradictoriu.
Ce sa nu faca, sa nu mearga pe deviza merge si asa. Dar cred ca tine de fiecare, de aspiratii si de ce standard isi doreste in viata.
Ca ultima idee, cunoaste tara pe care ti-o alegi, iarasi, citeste, intreaba, vorbeste, e asa usor sa te documentezi in ziua de azi.
Ce ai vrea sa faci si, desi ar fi foarte dificil, stii ca o sa ajungi acolo? Cum te pregatesti pe interior-minte si inima – pentru acest vis?
Personal stiu ca o sa vina ziua in care o sa reusesc sa imi impac familia mai bine cu profesia, cariera si o sa imi intemeiez o familie, dar deocamdata e greu sa le combin.
Profesional am un proiect despre formarea unei retele internationale de tineri profesionisti, cu care deja fac progrese. Iti spun ce am invatat pe parcurs, lucrez la ideea asta de mai mult de un an, si in principal mi-am educat rabdarea si ascultarea.
Cam in orice situatie noua sau cand vrei sa incepi un proiect, tu esti primul care trebuie sa creada foarte puternic in idee, altii nu o vor face pentru tine, trebuie sa ai viziunea. Apoi cauta oamenii care ti-o inteleg, ei te vor ajuta sa iti mentii energia si sa ii dai forma. Statistic in orice astfel de proces cam pana la 20% din cei cu care vei interactiona te vor sustine, restul in cel mai bun caz nu le va pasa sau se vor opune, si ei trebuie implicati, ascultati, orice parere educata indiferent daca e pro sau contra reprezinta o informatie importanta, dar nu ii lasa sa iti curme entuziasmul.
Alege momentul bun, care poate insemna si un interval de timp, calatoria e la fel de importanta ca destinatia.
Poarta-ne cu tine o zi. Vrem să stim ce activitati ai.
Ma trezesc pe la 7.00, mic dejun, muzica buna. Pe la 8.00 plec spre birou, in metrou citesc stirile sau o carte, depinde daca am ramas in mijlocul vreunei intrigi siropoase de seara. La 9.00 sunt la birou, unde nicio zi e la fel, lucram cu corporatii la nivel global in sectorul energetic, in fiecare zi idei noi, proiecte noi. Regula de aur pentru pauza de masa este ca nu se tine in fata biroului, ceea ce inseamna dupa caz, pranz cu colegii, prietenii sau mers la sala. Ziua de munca se termina in mod normal pe la 20.00, iar depinzand de seara va continua cu o cina cu prieteni, un concert, cursuri de olandeza, o carte sau un film.
Articole recente
Despre mine
Om creativ, Mom of twins, Creative Manager, Trainer CREATIVITATE&SCRIERE CREATIVA, kreatoria.ro
Ultima carte publicata
Categorii
- Au ceva de spus (158)
- Cu dichis (20)
- Haine creative (1)
- Kreatoria Mom (1)
- lifestyle (22)
- Noutăți (142)
- simple (4)
- Viața este frumoasă (67)