Cosmin este ghid montan si instructor de alpinism si schi. Ascensiunile sale au fost prezentate in presa nationala si internationala.

  
1. Care a fost cel mai inalt munte pe care l-ai urcat si care ti-a dat o stare fantastica de “totul este posibil”?

Cel mai sus, in metri, am ajuns pana la 7200 pe peretele sudic al Shishapangma 8027m in Tibet (Himalaya) incercand deschiderea unui traseu nou, in stil alpin. Tot de acolo ne-am si intors din cauza conditiilor meteo care urmau sa se deterioreze in 24 de ore.

Starea de “totul este posibil” mi-o aduce fiecare succes insa acesta nu il codific in metri. Succesul este, cel putin incerc sa il tin pe aceste coordonate, ceva foarte personal si subiectiv. Mi se pare inutil sau chiar periculos sa definesc, in alpinism, succesul in metri. In primul rand inutil, deoarecea aceasta ar inseamna ca 8848m, cat are Everestul, ar fi succesul in forma absoluta, ceea ce eu unul nu cred ca este cazul. In plus, sunt multi care si-au inceput activitatea cu Everest. Inutilitatea vine din limitare aici.

Periculos deoarece succesul asumat asa cum il intelege spatiul public te transforma intr-un “show” iar proiectele in spectacol. Multi alpinisti au platit scump rolul de vedete pentru un public neinitiat si avid dupa… “succes".

2. Nepal, India, Tibet…care ti-a adus cel mai mare aport de “salturi” in cariera si in viata?

Fiecare din aceste locatii precum si cele ce vor urma imi imbogatesc semnificativ viata. Viata, asa cum am ales sa mi-o traiesc, este suma experientelor si nu a lucrurilor pe care le am.

In cariera? Care dintre ele? Ca alpinist nu consider ca am o cariera, ci doar o suma de expeditii si proiecte, cele mai multe etape de invatare, unele dintre ele examene trecute, toate niste experiente fascinante. Ca ghid montan insa au fost proiecte care au adus altele si mai interesante insa tine mai mult de persoanele implicate si mai putin de scena unde ele se deruleaza.


Limitele sunt flexibile sau iluzorii.

3. Ai participat de curand la o campanie extraordinara. Ne poti spune mai multe?

A fost intr-adevar extraordinara. Un grup de 10 oameni din medii diferite, cu varste diferite si cu destul de putine lucruri in comun, s-au unit pentru a face un bine. Au folosit oportunitatea unei vacante personale pentru a se pune in spatiul public si a coagula sustinere in jurul unei campanii de strangere de fonduri pentru familia Bordei, o famile defavorizata de soarta.

Cei zece si-au asumat o dubla provocare: aceea de a urca pe un munte de aproape 6000m pornind aproapte toti cu o experienta aproape de zero si provocarea de a strange fiecare 2500 de Euro care sa fie folositi pentru a oferi familiei Bordei (foto mai jos) o casa.

Mai multe detalii despre proiect aici

4. De cand esti implicat in acte de caritate/implicare sociala?

Faptul ca am fost privilegiat sa fac parte din cateva campanii il vad mai putin ca pe un act caritabil, ci mai mult ca pe o oportunitate de a intelege mult mai bine lumea din jurul meu. Lumea este mult mai complexa decat simplele clasificari in alb si negru. Este foarte util sa ai ocazia sa vezi tarie acolo unde orizontul de asteptare este slabiciunea, viziune acolo unde este lipsa de vedere.

5. Ce le-ai spune celor carora le e teama sa-si manifeste curajul, sa se duca dincolo de limite?

Limitele, la fel precum succesul, sunt subiective. De cele mai multe ori suntem surprinsi sa vedem ca limitele sunt flexibile sau iluzorii. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa iti doresti ceva si sa ai rabdare sa il faci. Rareori limitele sunt obiective si atunci trebuie sa ai taria sa recunosti acest lucru. Curajul este, cred, a incerca sa gasesti si sa accepti aceste limite obiective. Ceea ce am invatat insa este ca in 9 cazuri din 10 limita este una mentala si nu fizica.

6. Ce simti atunci cand infigi steagul Romaniei in muntele care se declara invins in fata ta?

In general nu infig steagul Romaniei si niciodata nu cuceresc sau inving un munte. Nu cred in aceasta imagine triumfalista si eroica a alpinismului. Nu as fi fost niciodata un personaj intr-un film de Leni Riefenstahl…

Unele trasee de alpinism sunt adevarate opere de arta…

7. Poate parea cel putin ciudata intrebarea si alaturarea de cuvinte din domenii atat de diferite, si totusi: cum iti exprimi creativitatea atunci cand escaladezi cei mai inalti munti ai planetei?

Alpinismul este un act de creatie, iar intrebarea este cat se poate de fireasca. Alpinismul implica aventura nu doar prin riscurile inerente (riscuri pe care din pacate orice discutie despre alpinism ajunge sa se centreze), ci si prin explorarea necunoscutului. Un traseu nou de exemplu este expresia aspiratiilor si viziunii celui care il deschide. Ca un pictor care traseaza linii cu pensula pe un fundal alb, alpinistul traseaza cu ochii linii pe un perete si apoi face tot posibilul ca si corpul sa urmeze aceste linii imaginare. Exista o estetica dincolo de dificultate si stil dincolo de popularitate. Unele trasee de alpinism sunt adevarate opere de arta…


Esti fericit si atat

8. Ce inseamna pentru tine a urca propriul munte?

A reusi sa fac in fiecare zi ceva ce ma pasioneaza si in care sunt investit 100%.

9. Intr-o lume care-si uita uneori, sensul ce te indeamna sa fii mai bun si sa-i ajuti pe altii?

Educatia primita acasa si o simpla privire in jur. Si mai este si bunatatea celorlati de care am avut continuu parte.

10.Cand ai fost cel mai fericit?

Nu cred in cuantificarea fericirii. Nu poti fi mai fericit acum ca alta data. Esti fericit si atat; iar daca ai norocul, de mai multe ori in viata.

11. In momentele mai linistite ale traseelor montane, atunci cand lasi rucsacul jos și te relaxezi la ce te gandesti?

Ca am o viata privilegiata.

Cosmin Andron (n. 1976) incepe practicarea alpinismului in 1989. Este ghid montan si instructor de alpinism si schi. Multe dintre ascensiunile realizate au fost prezentate exhaustiv in presa regionala, nationala sau internationala. Din anul 2000 se catara cu precadere in Marea Britanie, Italia si Franta, iar incepand cu anul 2004, in cursul unor vizite regulate in Tibetul de Est, escaladeaza in premiera mondiala un numar de cascade de gheata si deschide trasee alpine in masivul Qionglai. Cele mai notabile raman in 2006: Transilvania Avenue TD+, pilierul vestic al Banji Feng Bei (5400m) cu R. Keaty (USA) si Suffering First Class ED pe peretele sud-vestic al Siguniang shan (6250m) cu W. Yip (UK). Intre 2004 si 2008 deschide mai multe trasee de escalada si aventura in diverse zone ale Chinei cu precadere in zona Jiu Long (Guangdong), iar dupa 2008 parcurge sau deschide cateva trasee de mixt in maniera solo in Carpati. In 2010 parcurge solo traseul Cassin Ridge (AK V, 5.8, AI 4) de pe Denali (6194m) in Alaska. In toamna anului 2011 incearca, impreuna cu C. Pogacean (RO) si W. Yip (UK) deschiderea unui traseu in premiera mondiala, in stil alpin, pe peretele sudvestic al Shishapangma (8013m) echipa ajungand pana la 7200m de unde sunt nevoiti sa se retraga. In 2013 urca impreuna cu C. Pogacean, in premiera mondiala varfului Gandharva Chuli 6248m (Annapurna Himal, Himalaya) in stil alpin (Traseul Romanesc TD+2000m), iar in 2013, in capacitate de ghid, deschide in premiera mondiala un traseu pe Khhang Shiling (6360m) peretele nord-estic.

EXPERIENTA CA GHID:

Expediții ghidate recente:

•         2011 ghidează un grup de 30 de studenți din China în Himalaya, pănă la altitudinea de 5600 m (tabara de baza a vârfului Shishapangma – 8013m), unde au avut loc cursuri de inițiere în alpinismul de altitudine.

•         2013 Annapurna Sanctuary Trek și Tarpu Chuli (5850 m) în Himalaya Nepaleza, Khhang Shiling (6360m) in Himalaya Indiana.

•         2014 Denali (6197 m), Alaska, Mont Blanc (4810 m) în Alpii Francezi și escaladarea vârfului Carstensz Pyramid (4.884 metri), din Papua Noua-Guinee.