Duminică, 10 aprilie, Ateneul Român s-a îmbrăcat în culoarea albastră, culoarea speranței, cu ocazia celei de-a patra ediții a Hope Concert,  evenimentul organizat de Fundația Hope and Homes for Children, în sprijinul celor mai vulnerabili dintre copiii României. La Hope Concert au participat peste 800 de invitați printre care s-au numărat prim-ministrul Dacian Cioloș împreună cu soția sa, Valerie, Prințesa Marina Sturdza, președinte onorific al Hope and Homes for Children, miniștri, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, numeroase vedete, reprezentanți ai celor mai importante companii din România, susținători ai organizației, precum și jurnaliști. Spectacolul a fost prezentat de Amalia Enache, jurnalistă PRO TV și ambasador Hope and Homes for Children România, și de activistul civic Dragoș Bucurenci, purtător de cuvânt al organizației.

Pe scena Hope Concert au urcat unii dintre cei mai importanți artiști români, care au emoționat publicul cu interpretările lor remarcabile, dar și cu noutatea sonoră a pieselor din program, fiecare lucrare fiind prezentată într-o orchestrație inedită. Violonistul Alexandru Tomescu, ambasador al Hope and Homes for Children România, cu a sa vioară Stradivarius, soprana Irina Iordăchescu, violoncelistul Marin Cazacu, pianistul Andrei Licareț, actorul Marius Manole și soliștii Dan Bittman, Paula Seling și Feli, precum și tinerii și talentații membri ai Ansamblului Violoncellissimo și-au adus contribuția prin talentul lor la cauza închiderii orfelinatelor din România. Sala Ateneului a răsunat de acordurile muzicii lui Șostakovici, Kreisler, Saint-Saens, Puccini și Mozart, dar și de celebre piese pop, ”Dincolo de nori” intrepretată de Dan Bittman, ”Creioane colorate” a lui Feli și ”Dansează cu mine” a Paulei Seling. La succesul programului au contribuit și compozitorii Dan Dediu și Cătălin Crețu, care au reorchestrat piesele muzicale într-o manieră inedită, adaptată pentru orchestra de violoncele.

Spectacolul a fost prezentant de Amalia Enache, jurnalist PRO TV și ambasador Hope and Homes for Children România, alături de Dragoș Bucurenci, purtătorul de cuvânt al organizației. Amalia Enache a purtat o  frumoasă rochie verde creată de Doru și Dana, doi tineri de 18 ani din Baia Mare, care trăiesc într-o casă de tip familial construită de Hope and Homes for Children. Numeroși ambasadori, oameni de afaceri și personalități au participat la concert, arătându-și astfel sprijinul față de cei mai vulnerabili copii din România. Printre invitați s-au aflat Malvina Cservenschi și Dorian Boguță, Ada Condeescu, Adina Buzatu, Corina Caragea și Simona Pope de la PRO TV, Vladimir Drăghia, Andreea Răducan, Corina Ungureanu și Grigore Leșe.
”Cum am fi fost noi astăzi, oare, dacă în locul părinților noștri, ne-ar fi crescut statul?! Dacă în amintirile noastre de mici am fi împărțit camera cu zeci de alți copii, dacă nimeni, niciodată, nu ne-ar fi făcut o fotografie ca astăzi să știm cum arătam când eram copii, dacă nimeni, niciodată, nu ne-ar fi întrebat ce vrem să facem, dacă n-ar exista amintirea mamei cu mâna pe fruntea noastră când aveam febră, dacă nu ar exista amintirea tatălui, bunicilor care să ne ducă undeva de mână. Dacă ne-am amintit paturi aliniate, vreo doamnă îngrijitoare rea sau, cu noroc, una bună. Sunt 6 ani de când sunt alături de Hope and Hopes for Children România în calitate de ambasador și mărturisesc că este unul dintre lucrurile cu care mă mândresc. Pentru că fiecare copil merită o casă și și o familie”, a declarat Amalia Enache.

Invitatul de onoare al evenimentului a fost prim-ministrul Dacian Cioloș. Aceasta a fost prima participare a premierului la un eveniment Hope and Homes for Children, iar în mesajul transmis de pe scena Ateneului, a subliniat importanța eforturilor pe care organizația le face de peste 18 ani pentru închiderea instituțiilor de tip vechi și înlocuirea acestora cu un sistem bazat pe conceptul familial, la care se adaugă prevenirea separării copilului de familie.
”Sunt convins că problema copiilor instituționalizați e un test pe care ni-l dă Dumnezeu ca să găsim noi, pe lângă iubirea pe care o avem pentru cei apropiați, și iubirea de a ne lua copii acasă. Sper să găsim soluția ca, alături de stat, să poată beneficia de resurse și organizațiile non-guvernamentale care au demonstrat în ultimii ani că știu să acționeze eficient și că, pe lângă bani și legi, găsesc iubirea cu care să încadreze și să îngrijească acești copii. Felicitări, Hope and Homes for Children, felicitări tuturor celor care au inițiat această acțiune. Închei cu speranța că noi toți vom găsi în noi iubirea cu care să fim în măsură să venim cu soluții”, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloș.

Prințesa Marina Sturdza, președinte onorific al Hope and Homes for Children, a primit o distincție pentru întreaga activitate desfășurată în sprijinul fundației, recunoscându-i-se astfel dedicarea și generozitatea cu care a sprijinit constant cauza celor mai vulnerabili copii ai României, în ultimele două decenii.
”Soarta acestor copii instituționalizați trebuie să ne preocupe în continuare deoarece, dacă nu îi orientăm pe o direcție bună pentru viitor, vom deveni o țară necompetitivă în Europa și în lume. Vom reuși dacă ne concentrăm pe prevenirea abandonului, asigurarea unei educații și pregătirea pentru o existență independentă și responsabiă a celor care la 18 ani ies din sistemul de asistență socială”, a spus prințesa Marina Sturdza.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Filarmonicii ”George Enescu” și al Quartz Media Production. Susținător principal al evenimentului: Kaufland România.
Parteneri strategici: BRD Groupe Société Générale și ARVAL BNP Paribas Group.
Partener media principal: PRO TV.
Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Muzical.
Eveniment susținut de: Adevărul, FIVE’S, Sansha, Gitana Winery, Aqua Carpatica.
Parteneri media: Itsy Bitsy, Men’s Health, Esquire, Kooperativa 2.0, Observator Cultural, Q Magazine, Parents, Cațavencii, Marie Claire, Nine O’Clock, News.ro, VIP, Ziarul Metropolis, Actualitatea Muzicală, Tonica, The Institute, Societatea Muzicală, Acasă.ro, Decât O Revistă, Dilema Veche, Life.ro, HotNews.ro, CSR Media, Profit.ro, Dela0.ro, Suntmămică.ro, Senso TV, Qbebe, Onlinegallery.ro, LiterNet, Tanănana, Cariere, Șapte Seri, Igloo, Mihaela Ivan, Societatesicultura.ro, Ziare.com, 9vremparinti.ro, Social Responsibility Magazine, Smart Woman, The Art of Living.

Pentru mai multe informații:
Anamaria Bogdan, Hope and Homes for Children România, tel. 0799 830 651, email ana@hhc.ro


Despre Hope and Homes for Children România
Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la alternative bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Hope and Homes for Children România şi ale partenerilor săi, 5.542 de copii au fost scoşi din instituţii, 23.570 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 774 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.788 de copii au fost primiţi în centrele de zi, 664 de copii au fost primiți în regim de urgență şi 7.164 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children România. Organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Până în acest moment, 35.074 de copii au beneficiat de serviciile organizației Hope and Homes România, al cărei obiectiv este ca până în 2022 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la http://www.hhc.ro/