Cine este femeia din spatele competiției automobilistice de care s-a tot vorbit în ultimii ani? Am turat motoarele pentru a o cunoaște pe Laura Savu pentru că mă interesa cum se exersează curajul, cum se pot depăși limitele și ce are această femeie atât de deosebit încât să deschidă porțile unui teritoriu cumva nou pentru femeile din România.

De ce nou? Pentru că WOMEN RALLY este îmbinarea unor concepte inedite de competiție automobilistică pentru femeile pasionate de motorsport cu necesitatea cunoașterii unor noțiuni de conducere defensivă. Bineînțeles că există adrenalină, viteză dar și conexiuni între femei și multe experiențe care se transformă în amintiri frumoase. Un cocktail permis, de data aceasta, de trăiri care fac din femeie o încrezătoare.

Laura Savu este o femeie care merită reținută pentru cel puțin două lucruri: implicarea în comunitate, încurajând femeile să aibă încredere în abilitățile lor la volanul mașinii personale și pentru faptul că este mama a doi copii campioni la karting, punând în manifestare în propria familie ceea ce comunică prin proiecte și competiții.

Vorbește cu multă căldură, dar și consistență, impune respect, dar știe și să vină cu soluții care adună mase mari de oameni. Hai, să o cunoaștem mai bine!

1. Cine este Laura Savu?

Sunt o femeie care a învățat să adune în jurul ei oameni. Și mai clar decât atât, în jurul unei pasiuni mari: caii putere!

Pe scurt, am mai multe roluri pe fiecare felie de viață: sunt soție, mamă, medic, antreprenor, fondator și promotor WOMEN RALLY. Sunt animată de dorința de a împuternici femeile, dar și de a concentra membrii unei familii în cadrul unei competiții automobilistice de ținută.
La acestea aș adauga și dorința mea de suflet: de a transfera încrederea pe care o am eu la volan și altor femei!

Doamnele care mă cunosc mă descriu ca femeia care a reușit să adune, din toată țara, zeci de femei frumoase, sensibile, dar în același timp conduse de plăcerea de stăpâni bine și corect mașinile. Am fost impresionată de-a lungul anilor (prin intermediul actiunilor WOMEN RALLY) de numărul mare de femei care iubesc mașinile!

2. Care sunt valorile în care crezi?

Încredere, iubire, perseverență – acestea sunt principalele valori în care cred pentru că una fără alta nu se poate. Nu poți să chemi la start mii de femei dacă nu prezinți încredere și nu oferi încredere, așa cum dacă nu dovedești perseverență nu poți să treci peste obstacole foarte mari logistice.

3. Cred că putem învăța unii de la alții. Ce am putea afla de la tine care să ne ajute să știm mai mult și să fim mai bine?

Noi oamenii vorbim prin faptele noastre, iar aceasta competiție pe care o organizez din 2018 vorbește despre capacitatea mea de a pune pasiune și determinare în ceea ce fac. De aceea, mesajul meu este unul care le calibrează pe femei la capacitate maximă: să nu renunțe niciodată la visurile lor. Cu dăruire, determinare, pasiune și multă muncă acestea devin realitate.

4. Cum s-a întâmplat să te îndrăgostești de condus?

Am fost binecuvântată cu multe șanse, pasiunea vine pe arborele familiei mele, altfel spus
din copilărie am trăit foarte aproape de lumea fascinantă a sportului cu motor.
Tatăl meu, bunicul meu, ambii pasionați de mașini, mecanică și tehnică mi-au ghidat primii pași. Foarte vii sunt în mine primele amintiri din această cutiuță cu eticheta: începutul în motorsport. Pe la 7 ani, tata m-a dus la cercul de karting de la Casa Pionierilor și Șoimilor Patriei, așa se numea. M-am simțit foarte bine. Nu a fost greu de ghicit de ce au urmat 10 ani în care am practicat kartingul de performanță, participând la numeroase concursuri.
 
5. Dacă te-ai descrie printr-un cuvânt, care ar fi acela?

Voi folosi o expresie: de neoprit!

6. Care sunt regulile unui condus sigur?

Dacă la început m-ai intrebat care sunt valorile în care cred, ei bine, în cazul unui condus sigur, valorile acestuia ar fi: atenția distributivă, concentrarea asupra posibilelor pericole, capacitatea de a anticipa acțiunile celorlalți participanți la trafic, capacitatea de a interpreta și controla reacțiile mașinii.

7. WOMEN RALLY. Ce crezi că semnifică această competiție pe piața autohtonă și ce ai vrea să realizezi în viitor?

Orice proiect începe cu un gând, iar intenția care a stat și stă în continuare ca o fundație la
WOMEN RALLY a fost cea de a încuraja femeile să devină mai încrezătoare în abilitățile lor la volanul mașinii. În același timp, este important să se conecteze cu mașina personală, astfel încât să creeze o relație de prietenie cu aceasta. În plus, important de menționat este că aceste activități se întâmplă într-un cadru organizat si securizat.

WOMEN RALLY este o competiție automobilistică dedicată femeilor, unică în România, de acest gen. Datorită faptului că a luat amploare într-un scurt timp, a primit titulatura de Campionat Național din partea Federatiei Română de Automobilism Sportiv.

Calendarul de anul acesta include Timișoara (25-27 iunie), București (3-5 septembrie) și Cluj-Napoca (1-3 octombrie). În funcție de contextul actual, avem în plan să aducem WOMEN RALLY și la Sibiu! Înscrierile vor fi deschise începând cu 15 aprilie 2021 pe www.womenrally.ro.

În același timp, în această competiție se implică și soțul meu în organizare, asfel că ideea de parteneriat între femei-bărbați străbate ca un fir roșu întregul concept și întreaga execuție.

8. Așa este. Am văzut poze de la eveniment. WOMEN RALLY merge mult pe idea de echipa între femei și bărbați. Deși competiția este doar pentru femei, soții, partenerii de viată, copiii sunt acolo lângă ele. Care este atitudinea pe care vrei să o comunici prin acest eveniment?

Da, toată familia este invitată, copiii pentru a primii primele lecții și informații care să îi ajute să devină responsabili în trafic, iar bărbații pentru a-și susține doamnele.

Am gândit încă de la început aceste acțiuni ca fiind unele pentru întreaga familie, dar care totodată să demonstreze că și mama/partenera de viață se poate descurca cu brio la volanul mașinii într-o competiție automobilistică.

Sunt de părere că o femeie încrezătoare este un bun exemplu pentru copilul ei, în timpul petrecut cu acesta în trafic și că este în beneficiul tuturor participanților la trafic să nu se panicheze la volan, din contra să aibă încredere în abilitățile ei.

9. Cum ești la volan?

Sunt așa cum cred eu că trebuie să fie un lider: calmă, tolerantă, hotărâtă!

10. Pasiunea pentru condus s-a transmis și la juniorii tăi. Cred că vorbiți în casă mult despre condus, așa-i?

Băieții, încă de mici au crescut printre mașinile de curse ale soțului meu, astfel ca era aproape imposibil să nu iubească și ei caii putere. Au din partea noastră toată susținerea, practicând kartingul de performanță. Ținând cont că majoritatea actiunilor noastre au legătură cu motorsportul, îmi place să spun că la noi în familie sportul cu motor este la el acasă.

Pentru Luca anul 2020 a debutat spectaculos, cu clasări în primii 10 la prima competiţie mondială a sezonului – 25 Winter Cup (13-16.02.2020, Lonato, Italia), unde a obținut locul 1 la calificările WSK Super Masters, iar această competiţie a adunat la start 108 piloţi! Vlad Savu este cel mai tânăr pilot clujean în acest moment. A debutat în karting în anul 2016, la 5 ani.

11. Ce facem dacă avem un copil talentat la karting? Care sunt pașii pentru a-l încuraja?

Le recomand cu mare drag practicarea acestui sport, deoarece te ajută să te dezvolți într-un mod corect și sănătos, te învață să respecți reguli și să iei decizii singur în fracțiuni de secundă la o vârstă fragedă.
Există cluburi de karting specializate care îndruma atât părinții, cât și copiii, după care lucrurile se complică odată cu stabilirea unor noi target-uri de performanță, bugetele crescând exponențial.