Riesling Mănăstirea de Rohrbach. Istorie în fiecare picătură

Riesling de Rohrbach Cru a luat naștere din struguri recoltați târziu, la sfârșitul lunii noiembrie, de pe colina cu cea mai bună expoziție solară, dintr-un spațiu cu o istorie impresionantă. Pe timpuri, din 1887 până în 1940, aici era amplasat un sat nemțesc cu denumirea Rorbah, ude se afla o mănăstire de monahi ce practicau arta vinului. În aces scop, ei au ales colina cu cea mai bună expoziție solară și au plantat viță-de-vie, clone autentice aduse din Germania, producând cel mai bun Riesling pe pământul moldav, conform tradițiilor seculare germane.

După cel de-al doilea război mondial, toți locuitorii așezământului au fost repatriați. Din 1953, satul se numește Romanovca, mănăstirea de pe colină s-a ruinat în urma alunecărilor de teren, dar, ca dovadă a existenție localității Rohrbach, găsim o placă comemorativă din marmură.
Gitana Winery a recuperat această viță-de-vie antică, sădită de mohanii din Rohrbach și, din anul 2011, a replantat zona. Din strugurii acestei minunate vițe-de-vie a fost obținut vinul Riesling de Rohrbach CRU, un vin cu pondere.

Chiar dacă strugurii au foast culeși la sfârșitul lunii noiembrie, vinul este sec, fără zahăr rezidual.
Un vin unic în felul său, bogat în arome, cu o structură persistentă.
Un vin Alb pentru meditații…