Articol realizat de Roxana Bălan


Ți s-a întâmplat vreodată să simți nevoia de frumos? Să îți dorești să îți îmbraci în el trupul, sufletul și viața? Ei bine, indiferent de formele pe care le îmbrățișează, cu toții căutăm frumosul. Unii speră să îl găsească în timp ce își poartă privirile în galeriile de artă, în sălile de teatru sau chiar în mijlocul naturii. Alții încearcă să-i dea de urmă în cărțile și revistele de pe noptieră, în călătoriile care le plimbă pașii pe întreg mapamondul sau în poveștile oamenilor cu adevărați fascinanți.
Da, avem nevoie de frumos! Fie că ne ajută să depășim perioade obscure din viața noastră, fie că ne impulsionează să creăm sau să facem lucruri care ne pun zâmbete sincere pe chip, frumosul joacă un rol esențial. Și, dacă tot e martie, ce-ar fi să ne lăsăm inspirați de câteva dintre femeile care au schimbat lumea. Femei care, grație talentului, a curajului și mai ales a creativității lor au reușit să scrie o pagină de istorie.


Frida Kahlo


Paradoxal, frumosul se naște uneori în urma unei suferințe fizice ori sufletești. Ei bine, acesta pare să fi fost și cazul Fridei Kahlo – una dintre cele mai apreciate artiste de origine mexicană. Considerată o emblemă feminină a creativității, Frida Kahlo a reușit să-și verniseze suferința, durerea și amalgamul de emoții provocate de un accident nefast cu ajutorul pensulei, creând adevărate opere de artă. ”Niciodată o femeie nu a pus o poezie atât de tragică pe pânză”, mărturisea la un moment dat Diego Rivera – șotul pictoriței – iar această afirmație reprezintă unul dintre cele mai profunde și sincere complimente adresate artei semnată de Frida Kahlo.


Katharine Hepburn


Despre Katharine Hepburn s-au spus, încă se spun și, cu certitudine se vor mai spune multe de acum înainte. Câștigătoare a patru premii Academy Awards la secțiunea „Cea mai bună actriță”, Katharine a adunat un portofoliu de laude grație talentului său actoricesc și a frumuseții sale răpitoare. Dar pe lângă toate acestea, Katharine Hepburn continuă și astăzi să inspire femeile de pretutindeni prin nonconformismul de a care a dat dovadă. În ciuda anilor care au trecut, aceasta a rămas întipărită în memoria tuturor ca fiind cea care a adoptat stilul vestimentar masculin -contribuind astfel la introducerea pantalonilor în garderoba doamnelor și domnișoarelor – dar și ca acea femeie care le-a încurajat pe semenele ei să fie ele însele.


Daphne du Maurier


Fie că ești cititor pasionat, fie că citești ocazional, Daphne du Maurier se află pe lista scriitorilor cu a căror operă e neapărat să faci cunoștință. Născută la Londra, într-o familie cu înclinații artistice, Daphne du Maurier a gustat din dulceața succesului la o vârstă destul de tânără. Când romantică și misterioară, când atroce și neverosimilă, această scriitoare a reușit să cucerească inimile tuturor, inspirându-l chiar pe regizorul Alfred Hitchcock să ecranizeze două dintre romanele ei, și anume ”Rebecca” și „The Birds” – filme vizionate de mii de oameni și astăzi.


Julia Child


Este fascinant câte lucruri putem construi pornind de la o idee. Însă incredibilul se produce abia în momentul în care amprenta creativității este lăsată acolo unde ne așteptăm mai puțin sau în care credem că nu și-ar găsi locul. Ei bine, Julia Child  – autoarea cărții de bucate Mastering the Art of French Cooking – a demonstrat tuturor faptul că ceva banal, precum gătitul, se poate transforma cu puțină imaginație într-o adevărată artă. Adaptând sofisticata ”bucătărie” franceză special pentru papilele gustative ale americanilor, chef Julia Child a revoluționat perspectiva culinară și ”gusturile” în materie de gastronomie.
Pe tine ce femeie celebră te inspiră să faci loc frumosului în viața ta?

Pe Roxana o mai găsiți și pe blogul personal:  www.roxanabalan.wordpress.com