Am discutat cu Cristina Stan despre brandul inovativ: Lammily. O păpușă altfel, cu o poveste altfel. Sigur ti se va parea interesanta, fie ca ai, sau nu copii.

1. Hello, aici Lammily îmi spuneai. Dar cine e Lammily? Și care este povestea ei?

Lammily este prima păpușă cu dimensiuni realiste, menită să aducă reperele de frumusețe la linia normalului, a naturalului și a decenței. Povestea Lammily a început în anul 2013, când rusul Nicklay Lamm a realizat un studiu, respectiv un proiect 3D, despre cum ar arăta Barbie dacă ar avea proporții realiste. Prin expunerea acestui proiect, Nickolay a vrut să atragă atenția asupra faptului că păpușa veterană, prin criteriile de frumusețe ideală, oferă așteptări nerealiste fetițelor care interacționează cu aceasta, prin joc. După ce a propus un prototip de păpușă cu forme realiste ale corpului, Nickolay a fost îndemnat să și creeze păpușa, motiv pentru care a înscris proiectul său pe o platformă de crowfunding, prin care a vândut 17.000 păpuși , în sistem de precomandă. Iar pe 19 noiembrie 2014 visul său a devenit realitate, prima păpușă de acest fel, Lammily, a fost lansată publicului larg.

Multă lume ar spune că nu crede în ideea de model pe care păpușile o au în ochii fetițelor, însă studiile arată opusul. Copilele expuse păpușilor Barbie manifestă o stimă de sine scăzută cu privire la propriul corp și o dorință acerbă de a fi foarte slabe. Interacțiunea fetițelor cu genul acesta de păpuși are un impact negativ asupra lor, mai ales odată cu creșterea în vârstă, când se văd efectele, diete draconice, dorința de frumusețe falsă sau frustări și depresii.


2. O păpușă care este altfel și care vine cu o altă abordare. Care este aceasta?

Păpușa Lammily este un concept de păpușă educativă, care oferă un model corect pentru copii: corp cu proporții realiste, nu machiaj excesiv, iar dacă e să comparăm cu păpușile Bratz sau altele de acet tip, nu silicon în buze, gene false sau implanturi în sâni. Copiii percept ca normalitate toate reperele cu care interacționeză în copilărie. De aceea, unii părinți evită să expună copiii unor scene de violență, pentru a nu imita și a nu vedea într-un astfel de act, ceva normal.

Ceea ce are deosebit păpușa este setul de semne, care include cicatrici, vânătăi, coșuri, pete de iarbă, ochelari și chiar celulită. Abțibildurile se pot lipi pe păpușă în contextul potrivit de joc, pentru a oferi un exemplu de normalitate în ceea ce privește diferitele probleme pe care le poate avea corpul uman sau accidente pe care le poate suferi în timpul vieții. Ideea este de a învăța că frumusețea înseamnă normalitate și cei care au un semn din naștere sau suferă un accident și rămân cu cicatrici, nu sunt mai puțin frumoși, respectiv nu trebuie priviți ca niște ciudați ai societății.

Lammily este ilustrată în fotografii inclusiv în scaunul de rotile. De ce? Pentru că se dorește educarea copiilor cu privire la aceste aspecte. A nu explica, duce la reacții dintre cele mai nedorite atunci când se interacționează cu o persoană invalidă, sau cu orice alte probleme de acest tip. Abțibildul cu ochelari este util pentru a arăta copilului că și o păpușă poartă ochelari, pentru a-și reparea vederea. Direcția nu este de a speria copiii, ci de a-i obișnui că nu sunt ciudați dacă au ochelari, semne, sau alte probleme odată cu creșterea în vârstă, punând accentul pe prevenție și tratare.

3.  Kreatoria.ro este siteul dedicat creativității în toate unghiurile ei. Cum se schimbă jocul cu o astfel de păpușă?

În primul rând țin să punctez un lucru foarte important: păpușile nu sunt o jucărie doar pentru fetițe. Am văzut fete care se joacă cu mașini; și din câte avem ca reper, eronat de altfel, mașinile sunt pentru băieți, păpușile pentru fete. Jocul cu păpușile, fie ele de gen feminin sau masculin facilitează dialogul dintre copii și transpunerea în diferite situații de joc înseamnă a te pune în pielea celuilalt și a-ți dezvolta perspectivele de abordare. Îmi amintesc și acum când eram mică și ne jucam în fața blocului cu păpușile, pe o păturică, spunând: ne imaginăm că suntem la magazin și tu cumperi de la mine suc Tropicana, ne jucăm de-a familia, sau ne imaginăm că ne luptăm cu zmeul, hai să vedem cine câștigă.

În jocul cu păpușa eu văd interacțiunea părinte-copil drept o necesitate. Degeaba oferi acest concept de păpușă unui copil, dacă nu ai și răbdarea de a-i explica ce este o vânătaie, când apare și cum se vindecă, de ce unii poartă ochelari și la ce ajută, sau ce sunt semnele de pe burta mamei – respectiv semnele de la sarcină/ naștere. Fără explicații, copilul va observa și reține vizual un corp cu proporții realiste, va observa că aduce cu o persoană normală și va căuta să o asemene cu diverse cunoștințe, cum au făcut copiii la un testing filmat. Însă cu explicațiile unui adult, prin joc, poate învăța și face un exercițiu practic, poate aplica abțibildurile pentru a crea contextul în care păpușa se murdărește, are o mică rană și poartă plasture sau are mâna în ghips. Părintele trebuie să învețe copilul să prevină și să se ferească, să fie atent și să aibă răbdare pentru a aștepta procesul vindecării.
Multe fetițe se identifică cu Lammily și de aceea, relația de prietenie este iminentă. Păpușica are membrele mobile, ceea ce o face adaptabilă jocului și mai mult de atât, Lammily este o păpușă fashion, cu haine normale, nimic glam sau indecent, nimic extravagant. Păpușica are niște seturi vestimentare cu care recomandă situații de joc în care este la Paris, Rio sau Barcelona, ceea ce o face o companie plăcută copiilor în orice deplasare a acestora.

4. Unde se găsește păpușa?

Păpușica este la vânzare pe online, pe www.lammily.ro . Momentan suntem la etapa în care educăm publicul și așteptăm prieteni pe facebook. Dacă în U.S.A păpușa vinde inclusiv un kit premenstrual, aici avem de luptat cu multe preconcepții. Se vând foarte vine păpușile care costă mult mai mult ca Lammily, care imită personaje din filme, desene, dar care nu vin la pachet cu niște funcții educative. Dar lucrurile se schimbă, normalul este din nou la modă, iar faptul că până și conceptul Barbie a fost nevoit să facă schimbări, aducând pe piață 3 noi formate de corp, înalt, scund și cu forme, denotă că Lammily a fost un mesaj de impact la nivel internațional. Din păcate, se pare că nu le-a ieșit atât de bine, proporțiile nu respectă criterii realiste, după cum susține BBC. Sperăm la o evoluție pozitivă și implicit, la repere educaționale corecte.

5. De ce este important ca un părinte să acorde importanță momentului în care decide să cumpere o păpușă?

Aud împrejur: Părinții dau oricât pe jucării. Da, cu siguranță părinții care lasă copiii la televizor au mari bătăi de cap în a mulțumi copilul care cere continuu o anumită jucărie din reclama x, care derulează de y ori în timpul programelor dedicate copiilor și nu numai. Implicit, aceștia ar plăti orice sumă, fără să analizeze dacă respectiva jucărie aduce vreo utilitate secundară unui simplu joc, doar ca să își facă micuții fericiți. Sunt părinți care preferă să cumpere multe jucării, pentru că ai lor copii se plictisesc repede de ele, uneori având impresia că iubirea este direct proporțională cu numărul jocăriilor oferite, sau, că o jucărie compensează timpul nepetrecut împreună. Dacă jucăriile ar oferi contexte diferite de joc, sau dacă jocul ar fi inițiat de părinte, cu o nouă poveste, o nouă provocare, cred că situația ar fi alta.

Părintele trebuie să facă raportul investiție/ utilitate. Spre deosebire de un puzzle sau un instrument muzical- jucărie, o păpușă are în mod clar rolul de model și te aștepți ca fetița sau băiatul să vadă un prieten în respectiva păpușă. Dacă respectiva jucărie vine la pachet și cu accesorii care favorizează lecții educative, atunci clar este un mare plus și într-adevăr, se merită investiția.


6. Dacă ar fi să descrii într-un cuvânt această păpușă inovatoare, care ar fi acesta?

Este greu să concentrez aspectele inovatoare ale păpușii Lammily, întrucât înglobează concepte precum: educație, joc părinte copil, imperfecțiuni. Dacă ar fi să concentrez toate acestea într-un cuvânt, cu siguranță acesta este NORMALITATE.