
Am pornit o campanie specială pentru luna iunie, avându-i protagoniști-creatori pe copii. Acei copii care-și exprimă atitudinea creativă în multe domenii, dar care, veți vedea, își păstrează modestia, simțul firescului, curajul, elanul.
Copii, de la care eu cel puțin, mi-am reamintit câteva din stările, căutările, emoțiile pe care le aveam când eram de vârsta lor. Îmi place să învăț de la ei.
Să va fac cunoștință cu Eliza.
Dar e important să ne placă ce facem, ca să nu simțim cu adevărat că muncim.
Eliza are 12 ani și este în clasa a șasea. Pentru ea creativitatea este un mod de viață. La 7 ani a scris câteva povești pe care mama ei le-a adunat într-un mic volum ilustrat pe care i l-a oferit cadou de ziua ei. Cele două au lucrat mereu împreună la diverse activități de tip arts & crafts, iar Eliza a prins drag de ele. În prezent, meșterește diverse, pictează și desenează, face balet și cântă la cor. Povești mai scrie doar pentru compunerile de la școală.
Între 2016 și 2017, a avut un serial de gătit pe Youtube de 10 episoade, intitulat Gătește cu Eliza, filmat în întregime în bucătăria ei de acasă. Episoadele au avut peste 17 000 de vizualizări fără niciun fel de promovare. În 2020, a susținut două ateliere de gătit pentru copii, via Zoom, pentru o editură importantă din România.
Din 2020, Eliza povestește despre cărțile citite pe canalul de Youtube al mamei ei. Mai multe edituri din România o solicită periodic pe Eliza pentru conținut video, ateliere, lecturi, recomandări sau activări legate de cărți. Este fan Harry Potter și are un cont de Instagram dedicat acestei pasiuni. În timpul liber, joacă Roblox și își însoțește părinții în excursii prin țară.
1.Deși nu ai prea mulți ani, ai rezultate deja care te propulsează. Cât de importantă este munca în obținerea acestor rezultate?
Nu aș spune că am rezultate mari. Adică nu sunt vreo olimpică, nu am câștigat vreun premiu mare. Dar știu clar că munca este foarte importantă în orice am face. Și va trebui sa muncim toată viața orice devenim, mai ales dacă vrem sa ne atingem scopurile. Dar e important să ne placă ce facem, ca să nu simțim cu adevărat că muncim.
2.Care sunt senzațiile pe care le ai atunci când faci măsura talentului tău/abilităților tale creative?
Nu știu pentru că înca nu mi-am descoperit talentul ACELA anume. Îmi place să încerc multe lucruri noi. Am testat de-a lungul timpul tot felul de arte vizuale, dansuri – am făcut și dans pe role – am cântat și la cor, am scris povești, am și o cărticică pe care mama a tipărit-o ca să-mi aduc aminte de poveștile scrise. Acum desenez, în special în creion, mai ales că mă pregătesc pentru arhitectură și design interior.
3.Crezi că faptul că ți-ai identificat de devreme anumite abilități te va ajuta mai mult în viață?
Nu am de unde să știu de pe acum ce voi face, dar cred că orice faci în copilărie te poate ajuta cândva, dar nu neapărat în felul ăla. Eu sunt norocoasă pentru că mă susțin părinții mei și așa pot face multe lucruri, îmi pot urma tot felul de pasiuni. De exemplu, acum mă chinui să-i conving să mă lase să iau lecții de pian, dar na, între meditații la mate, lecții de balet, școală și altele, nu prea mai e timp. Sau bani.
4.Cum îți faci tu auzită vocea?
De obicei pe blogul mamei mele când mai scrie despre mine și activitățile pe care le fac, dar și în videoclipurile de pe Youtube în care vorbesc despre diferite chestii. Sau în prezentările pe care le fac la școală pentru educație civică sau în diverse proiecte extrașcolare.
5. Cum te simți față de cei de vârsta ta, dar care nu și-au identificat abilitățile/ talentele/ aspirațiile? Ce le spui?
Nu mă simt diferită. Îmi place să le arăt și celorlalți pasiunile mele și să îi includ in ele. Acum încerc s-o conving pe prietena mea să vină cu mine la balet. Dar mulți dintre colegi fac sporturi sau diverse chestii și discutăm despre asta, schimbăm impresii. Talentele nu țin doar de o ocupație anume, poți fi talentat în a-ți face prieteni sau în a face pe cineva să se simtă bine sau în a avea grijă de animale și e mare lucru să poți face asta.
6. Cât de mult contează creativitatea în viață?
Contează foarte mult indiferent ce faci, mereu vei avea nevoie de ea. Și când gătești ai nevoie de creativitate, și când faci curat și când lucrezi în grădină și când faci orice meserie. Și matematica poate fi creativă!
7. De ce viața este frumoasă?
La această întrebare pot răspunde doar din perspectiva mea pentru că nu toți avem o viață plina de roz si curcubeie. Viața mea este frumoasă pentru că am o familie iubitoare și prieteni buni care îmi sunt mereu alături și care mă sprijină în orice idee și în orice fac.
Articole recente
Despre mine

Om creativ, Mom of twins, Creative Manager, Trainer CREATIVITATE&SCRIERE CREATIVA, kreatoria.ro
Ultima carte publicata

Categorii
- Au ceva de spus (162)
- Cu dichis (20)
- Haine creative (1)
- Kreatoria Mom (1)
- lifestyle (22)
- Noutăți (142)
- simple (8)
- Viața este frumoasă (67)