Îmi plac business-urile care au ceva de spus, mai mult decât ambiția owner-ului de a face profit. Îmi plac business-urile care mișcă un ceva în cei cărora se adresează, producând un impact mental, sufletesc, financiar ca niște unde care se propagă.

De ceva timp, găzduiesc pe kreatoria.ro poveștile unor business-uri potrivite pentru 2021 care aduc noul, povestea, interesantul alături de un model de business performant și de originalitatea matricei de marketing.

Dincolo de blocuri, dincolo de aerul poluat al orașelor, dincolo de mișcarea urbană este…  ei bine, este o viață uluitoare, care desigur nu este pentru toți, dar invită la o stare de bine aproape nepamânteană. O reașezare si o glorificare a tihnei!


Astăzi vă prezint o altfel de afacere: un start-up ivit din dragostea pentru natură. Hodaia. Undeva în Harghita. Între cer și pământ, o tânără – Raluca Olaru- redescoperă plăcerea de a se aventura în locuri departe de așezări umane și drumuri poluate pentru a găsi plante medicinale rare și vitale pentru laboratorul ei.

Dar ca povestea să fie poveste, autoarea acestor produse ca altădat’ se trage dintr-o familie cu o tradiție lungă în domeniul medicii tradiționale, care a învățat în Germania partea științifică a plantelor medicinale, medicinei umane, farmaciei și biologiei în general.

Autoarea acestui business își dorește printre altele să reînvie bărbieritul tradițional, de pe vremea bunicilor, ca un ritualul masculin reconfortant, un răsfăț pentru piele și simțuri.

Primele gânduri când am descoperit acest start-up au fost: dar aceste produse care sunt extrem de interesante si întorc la traditie sunt sigure, respectă rigorile siguranței? Am primit ferm răspunsul Ralucăi Olaru, autoarea Hodaia: produsele Hodaia sunt preparate conform cerințelor europene, sunt testate, cu notificare de la Minister, și absolut inofensive. Mai mult, toate au efecte benefice dovedite, fiind create din ingrediente 100% naturale, cultivate ecologic.

Hodaia, de altfel, este un start-up din fonduri europene în cadrul România Start-up Plus.

Pe scurt, produsele Hodaia sunt produse de îngrijire corporală masculină, iar crezul autoarei este că oricine merită îngrijire personală 100% naturală. Nu importă niciun ingredient, toate fiind obținute local în zone ca Mureș, Harghita și Cluj.

Nu am putut înainta în poveste, fără să știu aceste lucruri care țin de profunzimea unui produs: pentru ca un produs să fie bun trebuie să fie SIGUR, practic, ușor de folosit și aș adăuga și cu o poveste bună.


Așadar, iata-ne în Hodaia, în dialog cu Raluca Olaru/Olăreasa, în atelierul unde se întâmplă magia!


Ce este un herbalist?

Herbalist este una din traducerile care s-ar potrivi cuvântului vraci. Doar că herbalistul e un practicant al medicinei naturiste, pe când vraciul, pe vremuri, se ocupa de medicina tradițională în ansamblu. Pe lângă faptul că prepara medicamente, leacuri din plante tămăduitoare, vraciul era și psiholog, moașă, fizioterapeut, mai făcea și descântece, punea oase la loc…


Cum arată o zi a unui herbalist?

Nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Mai ales că activitatea unui herbalist depinde complet de natură, de climă, de zona unde se află. Sunt perioade ale anului și ale fiecărei luni când faci ceva total diferit. Fiecare perioadă are prioritățile ei: lucrul în grădină și plantarea de ierburi, culesul plantelor din natură, prepararea leacurilor și cosmeticelor.

Etapa de preparare a produselor se repetă cu frecvența cea mai mare – le prepar în loturi mici și foarte mici, ca să-și mențină prospețimea și efectele benefice. E, poate, etapa mea preferată, deși culesul plantelor în natură e la fel de fascinant. Mă aventurez în locuri departe de așezări umane și drumuri poluate, iar bucuria de a găsi o anumită plantă medicinală rară și vitală pentru cămara mea, după zile întregi de căutări, e de nedescris.


Ce ne poți spune despre atelierul Hodaia?

Atelierul Hodaia e, mai degrabă, un laborator. Aici, toate ingredientele sunt păstrate în recipiente igienice, cu mobilier potrivit mediului de laborator, cu materie primă achiziționată doar de la producători locali, pe care i-am vizitat în prealabil, ca să mă conving de respectul și curățenia cu care lucrează.


Documentându-mă, pentru acest interviu-reportaj, mi-am alcătuit un mic dicționar de cuvinte noi sau mai puțin noi, dar toate interesante de-a dreptul. Spiterie, potiuni, elixire… Pare o lume magică…, o combinație dintre Harry Potter si alte filme fantastice. Poți să îmi descrii procesul realizării unui produs Hodaia?

Sunt fascinată de rețetele străvechi și cuvintele demult uitate, cum ar fi, de exemplu, spițerie (apothecary). Rostindu-le, te simți cumva transportat într-o lume magică, într-adevăr, deși nu e decât realitatea străbunicilor noștri, despre care noi știm prea puține.

Revenind la produse, acestea sunt create, în mare parte, din plante culese de mine și cultivate în grădină. Cam acestea ar fi etapele, în linii mari:


1. culeg și procesez plantele medicinale
2. pregătesc laboratorul pentru producție
3. cântăresc ingredientele și le amestec
4. are loc producția propriu-zisă, la temperaturi foarte mici sau la rece
5. sterilizez recipientele și le umplu cu produsul finit

Când nu am comenzi de pregătit și produse de făcut, plec în munți la cules de plante sau mă închid în laborator și dezvolt rețete noi. La unele rețete, am nevoie de luni sau chiar ani până le pot scoate pe piață, cu un sentiment de totală bucurie că au exact efectul ce căutam să-l aibă.


Au nevoie bărbații să-și canalizeze atenția spre frumusețe? Spre propria frumusețe, îngrijire, ca formă de respect, până la urmă?!

Eu aș numi-o îngrijire a corpului, nu neapărat frumusețe. Cred că e important să ne respectăm corpul și să încercăm să-l păstrăm tânăr și sănătos cât mai multă vreme. Tot pentru binele nostru.

Brandul Hodaia a fost gândit pentru bărbăți și sportivi, tocmai pentru că nu am văzut produse complet naturale, concepute pentru nevoile lor specifice, pe piața românească. Prepar și produse pentru femei, dar foarte puține în comparație cu cele destinate domnilor. Am mulți prieteni iubitori ai sporturilor extreme și montane, care de ani de zile folosesc doar produsele mele – ei au fost și testerii mei principali. Așa am învățat ce nevoi specifice au bărbații pentru piele și păr.


Lunile trecute au fost marcate și de un scandal mediatic cu creme făcute neprofesionist, nerespectând standardele, de aceea, cei care citesc acum ar vrea să afle cum sunt create produsele Hodaia, ca să-și dizolve chiar și cel mai mic gând de îngrijorare privind siguranța lor.

Chiar dacă mă consider un herbalist, eu am ales dintotdeauna să produc în cele mai curate condiții, după standardele europene. Îmi place enorm ideea de atelier gen Harry Potter, dar atunci când lucrezi pentru oameni, siguranța lor e pe primul loc. De aceea, atelierul meu seamănă mai mult a laborator, cum ziceam mai sus. E important ca producția de bunuri de consum, cum sunt alimentele și cosmeticele să fie făcută în cele mai curate medii.

Pe piața din România, există mulți producători de cosmetice naturale, dar majoritatea sunt preparate în bucătăriile locuințelor lor. Mulți nu au nici un document oficial pentru producție, iar în acest fel, nici nu pot fi trași la raspundere.

Produsele Hodaia sunt preparate conform cerințelor europene, sunt testate, cu notificare de la minister, și absolut inofensive. Mai mult, toate au efecte benefice dovedite, fiind create din ingrediente 100% naturale, cultivate ecologic. Folosesc doar plante medicinale (cu excepția seului de vită din componența săpunurilor, foarte benefic pentru piele și pe care îl folosesc ca și substituient al uleiului de palmier) și nu apelez deloc la parabeni, sulfați conservanți sau alți aditivi chimici.


Kreatoria este un site destinat creativității, de aceea, aș vrea să știu ce e creativ în acest produs, ce aduce nou, cu ce prospețime vine?

Produsul Hodaia e, în primul rând, pur natural, realizat din specii de plante medicinale, cultivate ecologic și prelucrate în mod sustenabil în laboratorul nostru. Suntem printre puținii care susținem agricultura bazată pe reguli și principii ecologice, și legăm parteneriate doar cu furnizori locali. Noi nu importăm niciun ingredient, toate fiind obținute local în zone ca Mureș, Harghita și Cluj.

Apoi, tot ceea ce producem, de la uleiuri pentru îngrijirea părului și balsamuri pentru regenerarea pielii, la săpunuri tradiționale și alte poțiuni magice, au efecte benefice dovedite. Foarte curând, urmează să lansăm o linie nouă de produse pentru sportivi și iubitori de natură, care au nevoi foarte specifice ale pielii și doar un produs inovativ le poate satisface.

Povestesc mult și despre dorința mea de a reînvia bărbieritul tradițional, de pe vremea lu’ bunicu’. E ritualul masculin cel mai reconfortant, un răsfăț pentru piele și simțuri, și să te lipsești de așa ceva e mare păcat. Tocmai de asta, am produs o poțiune pentru bărbieritul fără iritații, care lasă pielea elastică și catifelată. Avem multe asemenea produse însă, toate pot fi găsite pe hodaia.ro.