Laura Savu fondatoarea competiției WOMEN RALLY te antrenează, episod cu episod, pentru ca să ai mai multă încredere în tine atunci când ești la volan și de ce nu, chiar să progresezi în acest demers, înscriindu-te la WOMEN RALLY 2021.

Te invităm să urmărești și tu acest serial de încurajare și informare. Realizat pentru doamnele/domnișoarele care au nevoie de un ghidaj, serialul cu caracter educativ propus de Laura Savu este creat cu drag și multă înțelegere pentru conducătoarele auto aflate în diferite stadii de experiență.

Așadar, am selectat din întrebările cele mai des întâlnite și le răspundem dintr-un spirit de echipă pe care credem că femeile ar trebui să îl aibă, inclusiv în rolul de conducatoare auto.

Întrebare de la cititoare: Ce ar trebui să fac pentru a conduce în siguranță și a mă simți confortabil la volan?

Laura Savu ne răspunde:

De mulți ani îmi doresc să realizez o campanie educativă în ceea ce privește condusul corect, responsabil și în siguranță, mai ales de când am inițiat WOMEN RALLY și tot mai multe femei îmi spun că au nevoie de o îndrumare sau de o încurajare pentru a avea mai multă încredere la volan. Dragile mele, încrederea vine odată cu experiența, iar experiența nu se învață, ci se câștigă prin fiecare kilometru parcurs, prin exersare și prin antrenament.

Ceea ce se poate face prin învățare este adoptarea unui comportament de conducere defensiv și proactiv. Sunt alături de voi cu experiența celor peste 30 ani din lumea pasionată a sportului cu motor, din dorința de a vă transfera și vouă încrederea pe care o am eu la volan și instrumentele necesare dobândirii acesteia.

Referitor la întrebare, consider că primul pas în a atinge aceste deziderate este poziția corectă la volan și reglajele necesare pentru a conduce în siguranță.

O poziție corectă la volan îți oferă o vizibilitate mai bună, confort, reacții rapide în timp real și o protecție mai bună în caz de accident.

Iată ce ar trebui să știi, astfel încât să conduci în siguranță și să te simți mai stăpână pe tine la volan:

1. Reglarea corectă a scaunului.

Conducerea cu scaunul reglat corect te va face să te simți mai confortabil și să reduci riscul de rănire în timpul unui eventual accident. Asigură-te că poți vedea confortabil drumul și tabloul de bord al mașinii. Primul pas în reglarea scaunului este ajustarea înălțimii acestuia.

Înălţimea corectă a scaunului se setează pentru a avea o viziune de ansamblu a dimensiunilor mașinii si o vizibilitate exterioară cât mai extinsă. O distanţă corectă este cea de aproximativ o palmă între plafon şi capul şoferului.

Reglajul scaunului față-spate. În timpul condusului, trebuie să poți atinge şi folosi toate comenzile necesare, fără să te intinzi sau fără să faci niciun efort. Asigură-te că brațele se îndoaie la aproximativ 120 grade când ai mâinile pe volan.  Acest lucru va ameliora oboseala în timpul conducerii și va reduce riscul de a-ti rupe brațul în timpul unei coliziuni.

Picioarele nu trebuie niciodată întinse complet, nici chiar atunci când apeși complet pedala de frână sau de ambreiaj. Este recomandat să ții călcâiul drept pe podea tot timpul și doar cu jumătatea dinspre vârf a tălpii să apeși accelerația.

Reglajul spatarului. Spătarul trebuie să fie înclinat la aproximativ între 90-100 de grade, astfel încât spatele să aibă o suprafaţă cât mai mare de contact cu spătarul scaunului, și să fie susținut de către acesta în viraje. 

Reglajul tetierei.

Nivelul ochilor trebuie să fie la nivelul de mijloc al tetierei, pentru că aceasta să ne ofere suportul în cazul unui impact.

2. Poziția corectă a volanului și a mâinilor pe volan

Volanul trebuie reglat astfel încât brațele să nu obosească la drum și să nu acopere tabloul de bord. În plan vertical, volanul trebuie să fie la o lățime de palmă față de coapsa piciorului, dar totodată să vedem și bordul mașinii prin gaura volanului. Pentru reglarea volanului în plan antero-posterior trebuie să fim cu spatele lipit de spătarul scaunului. Poziția corectă este aceea în care, cu mâinile perfect întinse, încheietura acestora este în dreptul volanului, la ora 12.00.

Poziția corectă a mâinilor pe volan. Ține mâinile la ora 9 și 3 pe volan.  Aceasta este cea mai confortabilă și mai stabilă pozitie, oferindu-ți un control maxim al direcției. Este poziția cea mai bună pentru manevre rapide.

3. Reglarea oglinzilor

Verifică oglinzile laterale și cea din centru, pentru a te asigura că acestea sunt aliniate corect și îți asigură vizibilitatea necesară. Oglinzile laterale trebuie reglate astfel încât cu o treime să vezi mașina și cu două treimi afară. Oglinda din centru trebuie reglată astfel încât să poți vedea marginea de sus a geamului din spate în marginea de sus a oglinzii.

4. Reglarea centurii de siguranță

Centura de siguranță trebuie ajustată astfel încât să fie fermă pe corp pentru a limita deplasarea în față, iar în cazul în care aceasta poate fi reglată pe înălțime, trebuie poziționată la aproximativ 2-3 centimetri mai sus de umăr.
Chiar dacă ai mulți ani de experiență în ale condusului, urmează pașii de mai sus și autoevaluează-te!
Dacă vrei să conduci în siguranță și să te simți confortabil la volan, aceste reguli trebuie luate în considerare.

Poți citi primul episod al serialului aici!
Află mai multe detalii aici despre WOMEN RALLY.