Atunci când pasiunea ta se transformă într-un job full time căruia i de dedici în totalitate și când îți dorești ca fiecare proiect la cârma căruia te afli să surprindă prin stil și unicitate, pot prinde viață visuri și idei extraordinare. Pe asta au mizat Camina Nicolau și Iulia Oniciuc – fondatoarele Ioka Design – două tinere arhitecte deosebit de talentate, care vor să dea României un plus de frumusețe.
 

By Roxana Balan

Deși privesc prin ochii unui amator de frumos, trebuie să mărturisesc că arhitectura și designul interior îmi trezesc o fascinație aparte. Iar dacă aș fi fost înzestrată cu aptitudini în acest domeniu, cu siguranță aș fi încercat să-mi cizelez talentul într-o astfel de direcție. Dar chiar și așa, mă bucur ca un copil în fața unei noi jucării ori de câte ori am prilejul să-mi delectez privirile cu rezultatele muncii unor oameni excepționali care, în esență, sunt eminamente niște artiști.

Dintre aceștia fac parte și Iulia Oniciuc și Camina Nicolau, două tinere arhitecte care au decis să-și urmeze pasiunea și dragostea pentru frumos ce o nutresc încă din copilărie, punând bazele studioului de arhitectură Ioka Design. Deși se cunosc încă din vremea studenției, ambele fiind absolvente ale facultății de Arhitectură de Interior ”Ion Mincu” din București, prietenia și legătura profesională dintre cele două au început să prindă formă în timpul studiilor de masterat în arhitectură arheologică, pe care le-au urmat împreună la Accademia Adrianea di Archeologia e Architecttura din Roma. „Acolo am realizat că putem colabora foarte bine pe proiecte și că la capitolul design eram pe aceeași lungime de undă. Lucru care ni se pare foarte greu de găsit”, îmi mărturisește Iulia. Iar acest lucru le-a impulsionat mai târziu să facă câteva alegeri curajoase, dar totodată firești.

Chiar și după terminarea cursurilor de master, Camina și Iulia au rămas alături una de cealaltă, angajându-se în cadrul aceluiași birou de arhitectură. Numai că, după un timp, ambele au decis că e momentul să renunțe la jobul pe care îl aveau atunci și să pornească împreună pe un drum numai al lor. Iar naming-ul studioului lor de arhitectură – Ioka Design, Ioka fiind un joc de cuvinte derivat din îmbinarea numelor Iuliei Oniciuc și Caminei Nicolau – subliniază întocmai alchimia dintre acestea două.
Începutul nu a fost ușor, așa cum ele însele afirmă, însă grație sprijinului venit din partea familiei și prietenilor au reușit să-și vadă visul cu ochii. La propriu. Chiar dacă interviul pe care sunt onorată că au acceptat să mi-l acorde se întâmplă la sute de kilometri distanță, fiecare cuvânt pe care mi l-au scris trădează câte un pic entuziasmul și bucuria  care le încearcă atunci când se gândesc la ceea ce fac.

Am fost curioasă să aflu exact cu ce se ocupă fiecare dintre ele și trebuie să recunosc că răspunsul lor mi-a furat instant un zâmbet. „Împreună realizăm interioare frumoase dintr-un spațiu care la prima vedere nu inspiră nimic”, mi-au spus ele iar fotografiile pe care le publică pagina de facebook a studioului îmi confirmă că realmente așa este.
Pentru a monitoriza mai bine proiectele pe care le desfășoară în paralel, Camina și Iulia ocupă pe rând poziția de „project manager”. Însă succesele pe care le obțin par să-și găsească rădăcinile și în faptul că se consultă întotdeauna, astfel încât să obțină rezultatul dorit: „Formăm o echipă minunată, mereu învățăm una de la cealaltă și suntem constant preocupate de a îmbina utilul cu plăcutul”.

În ciuda faptului că au personalități diferite, tinerele arhitecte împart aceleași obiective. Ambele sunt fascinate de arta frumosului, doar că în timp ce Camina este pasionată de fashion, Iulia are o afinitate pentru desen. Astfel, cele două reușeșc să se completeze reciproc și să amenajeze locuințele celor care le trec pragul într-o manieră originală, care să reflecte personalitatea fiecărui client în parte. „Venim cu idei fresh și absorbim precum un burete toate expriențele noastre care ar putea să se materializeze într-o amenajare sau un obiect de design. Suntem mereu în căutarea celui mai frumos scaun sau a celei mai îndrăznețe lămpi, frecventăm târgurile de design interior și de mobilier pentru a fi mereu la curent cu ultimele tendințe”.

Spre deosebire de alți arhitecți, Iulia și Camina nu aplică niciodată formula clasică de amenajare de interior pentru a fi mai productive, considerând că un proiect de succes are nevoie de timp și mai ales de creativitate. În cazul lor, inspirația apare pe parcursul desfășurării unui proiect, susținând că aceasta lucrează în subconștient și devine incontrolabilă. „Zicala <<Pofta vine mâncând. Inspirația vine creând>> ne vine mereu în minte când vine vorba de deadline-uri imposibil de respectat”, îmi mărturisesc zâmbind.

Pentru că sunt diferite unele de altele, fiecare dintre ele având ceva unic, toate proiectele ce poartă amprenta Ioka Design reușeșc să atingă cu ușurință inima Caminei și pe cea a Iuliei. „Unele ne sunt aproape de suflet datorită unei bune colaborări cu clientul, unele datorită echipei de constructuri, altele pentru că au fost făcute pentru persoane dragi”, afirmă acestea, iar lista poate continua.
În ceea ce privește viitorul studioului de arhitectură Ioka Design, cele două fondatoare afirmă că vor cu ardoare ca pe lângă proiectele rezidențiale, să se ocupe și de amenajarea de birouri ori de restaurante. Și asta nu e tot. Camina și Iulia doresc să aibă un spațiu de lucru care să răspundă în totalitate nevoilor pe care ele au. Iar o casă veche, situată în centrul Bucureștiului, pe care să o amenajeze astfel încât să le reprezinte și să reflecte filosofia Ioka Design este visul pe care Iulia și Camina și-au propus să îl transforme în realitate.

Pe Roxana o puteți găsi cu totul aici: www.roxanabalan.wordpress.com