Interviu realizat în cadrul Campaniei Micii Mari Antreprenori.

De ce o campanie pentru micul antreprenor în toate formele lui? (Soloprenor. Intraprenor. Creativprenor).

În bula în care mă învârt există o turație extraordinară a oamenilor care vor să realizeze ceva.

Vorbim de ei, foștii copii, care răspundeau acum ceva ani buni în urmă, la întrebarea Ce vrei să te faci atunci când vei fi mare? Ei care se simt strânși între scadența ratelor și spiritul tânăr, visător, încă nealterat 100% de dezamăgire și merge și așa. Ei aceia care, astăzi, cu copii sau nu, se întreabă unde mai este liceanul din ei care visa să ajungă liberi, cei mai tari din toată lumea, foarte bogați și foarte fericiți. Cei care dincolo de 09:00-18:00 visează să-și transforme talentul în misiune, în stil de viață independent și în produse/servicii oneste.

Cei care cred, speră, își suflecă mânecile. Ei. Poate singurul combustibil din România pentru schimbare.
 

#nefacembine

Aida Matache. E într-un proces de reinventare și adaptare de la postura de angajat la cea de om implicat într-un business creativ care trebuie să meargă.

Aida este un visător prin definiție constrâns de plăcerea provocării de a ieși din zona de confort, un spirit boem care jonglează dincolo de clișee chiar cu enervantele responsabilități administrative sau financiare… păstrând în ea spiritul liber al omului care se „joacă”.

Cum functionează un spațiu de Co-working și Co-living și cum este să renunți la 70% din posesiunile tale pentru a trăi mai curat și simplu, ne spune chiar ea.

 

1. Cum este să treci de la birou la o viață profesională mai liberă de House Warmer la Omega House, spațiul de Co-living și Co-working din Bucureșți? Povestește-ne despre schimbările prin care ai trecut –profesionale și personale – în ultimul timp?

După 10 ani de lucru în învățământul privat, mare parte în funcții de conducere, am primit invitația de a fi partener la Omega House, proiect din care a început deja să se dezvolte un alt concept unic și atipic pentru România, într-un oraș pe măsură. Dar despre asta la timpul potrivit.


Schimbările au fost enorme. Pe plan profesional au intervenit: lipsa programului (asta însemnând și multă libertate, dar și multe week-enduri, nopți, zile libere legale lucrate etc.), posibilitatea de a implementa moduri și politici de lucru în acord cu valorile mele și ale partenerilor mei, stresul și frustrarea date de responsabilitatea pentru echipă și cea financiară. Dacă în calitate de angajat mă trezeam în fiecare zi cu aproximativ aceeași stare de spirit, de când sunt la Omega exista o alternanță între “Parcă e Crăciun în fiecare zi!” și “Ce %$#@ facem cu asta?” În același timp, am învățat în aceste 7 luni cam cât în 5 ani de a fi angajat. Învățături dintre care multe sunt personale și țin de răbdare, perseverență, încredere în sine/putere personală.

2. Ce reprezintă antreprenoriatul pentru tine? Banii se câștigă ușor sau greu? Se pot face din pasiune, din talent? Oamenii au credințele astea false că trebuie să cunoșți pe cineva pentru a reuși, trebuie să ai deja bani pentru a reuși și tot așa…


Văd anteprenoriatul că alegerea unui drum în care ești 100% responsabil de destinul tău și al celor din jur (fie că sunt colegi – nu-mi place termenul angajat, am încetat să-l folosesc acum mulți ani) parteneri, clienți etc. Văd că banii nu pot fi un scop în sine, ceea ce faci pentru ceilalți este însă. Astfel, încât cred banii vin ca urmare a modului în care îți pui calitățile (talentul cum spui tu) în slujba celorlalți. Drept urmare doar cu pasiune și șlefuindu-ți talentele poți face și bani.

3. Guști dintr-o nouă viață acum. Cum este? Cum este să fii stăpâna propriului tău timp?

Este un rollercoaster și descopăr că stau foarte bine pe scaunul meu și mă descurc excelent indiferent de cum arată curbele.

4. Ai renunțat la un apartament pentru o cameră în sistem co-living. Lucrurile mai puține te fac fericită?


Mai mult decât atât, am descoperit că în vecii vecilor nu îmi doresc o casă mare. La Omega nu am doar o cameră, am acces cam la 500mp, ceea ce este chiar obositor! Încă de acum 2 ani am descoperit că lucrurile mai puține îmi oferă o mai mare claritate mentală, îmi economisesc timp, bani și energie. Locuirea la Omega m-a ajutat să-mi dau seama că deși m-am mutat cu 30-40% din ce aveam, încă sunt prea multe. Că acest 30-40% mă ajută să fiu mai creativă, inventivă, spontană.

5. Cum traduci succesul?


Traduc succesul în atingerea obiectivelor în ritm propriu. Pot fi obiective precum: meditez 15 minute de 5 ori pe săptămână sau în ultimele 2 luni a crescut nota review-urilor cu 5 puncte ca urmare a metodelor implementate sau am obținut aprobarea pentru începerea construcțiilor.


Traduc succesul în menținerea unei atitudini de prezență, pozitivitate, recunoștință pe întreg parcursul lucrurilor, indiferent în ce situație te-ai afla.

6. Ce te face fericită acum?


Totul! Conștientizez că sunt alt om fată de noiembrie 2018 în termeni de putere personală, conștientizare, anduranță, well-being.
Ador libertatea de a fugi în munți 2 zile spontan împreună cu iubitul meu, cu care și lucrez, pentru a ne conecta cu natura, unul cu celalalt și cu ceea ce este important, de fapt. Observ tot mai des cât de ușor este să te îndepărtezi de tine în tumultul unui oraș aglomerat, al problemelor de business; cât de ușor uităm care sunt de fapt obiectivele noastre, valorile și locul în care ne dorim să ajungem.  Astfel, a devenit crucial pentru mine să am o rutină care implică timp petrecut cu mine, conectare cu natura, înconjurarea cu o anumită tipologie de oameni.

7. Cum trăieșți creativitatea?

Creativitatea apare spontan atunci când sunt prezentă, liberă, bucuroasă. Iar asta se întâmplă atunci când mă țin de cele spune mai sus.

8. Vă veni și toamna, iar toamna aduce proiecte, idei, colaborări. Ce plănuieșți pentru toamna aceasta?

Doua proiecte noi vor începe în această toamnă. Unul este Freamăt, de care am vorbit la început; el este deja pe rol și se va dezvolta în paralel cu alte proiecte la nivel local, pentru care am început deja să caut colaboratori și parteneri.
Celălalt este o invitație pe care am primit-o la a crea un instrument pentru creșterea nivelului de conștiință al oamenilor și a genera vindecare. Am acceptat fară să mă gândesc macar o secundă. Încă nu stiu exact ce și cum se vă întâmpla, însă abia aștept.

9. Un top 10 lucruri pe care le-ai învățat în ultimii ani și au generat mari schimbări.

Iubirea este motorul vieții.

Dacă nu te iubești pe tine, nu îi iubești nici pe ceilalți; eventual ești atașat, îi manipulezi etc.

Puterea este întotdeauna la tine, atunci când simți că nu e, înseamnă că ai cedat-o. O poți lua înapoi oricând dorești.

Emoțiile negative în care ai trăit ani de zile, care îți creează cercuri vicioase dau dependență. Că să ieși din ele, trebuie să creezi ceva nou. Pentru asta e nevoie de disciplină.

Orice faci altora, ți se întoarce. Adică ești stăpânul absolut al propriului destin și îl țeși după cum vrei să dormi. Mie îmi place să dorm pe respect, recunoștință, apreciere, iubire, prietenie, sinceritate, autenticitate, integritate.

Aerul pe care îl respiri este dat de acțiunile tale și de oamenii cu care te înconjori. Daca vrei să fie curat, analizează-ți comportamentele și prietenii.

Cuvintele au putere enormă, poți alege să le folosești pentru a armoniza sau pentru a distruge.

Orice din ceea ce faci împreună cu oameni cu același valori este infinit mai frumos, bun, de impact.

Valoarea ta e dată de valoarea acțiunilor zilnice. Dacă dai scroll pe rețele de socializare cam 3-4 ore pe zi, s-ar putea să nu îți crească valoarea prea repede.

Mintea este un instrument incredibil de valoros al cărui unic scop este să asigure supraviețuirea corpului. Pusă în slujba inimii vă muta munți, răsturnă planete, schimba paradigme.

Schimbarea reală se petrece în afara zonei de confort; poate fi terifiant și merită fiecare secundă.

O să las la final un citat în care cred de 12 ani și care mi se reconfirma constant: “Fii schimbarea pe care ți-o dorești în lume” – M Ghandi

 

Vezi și celelalte interviuri/articole din cadrul Campaniei Micii Mari Antreprenori

Clătităria pe roți de la Eforie Nord care oferă clătite curate și o poveste

Antreprenor. Soloprenor. Intaprenor. Duc toate drumurile la antreprenoriat?

Cum te ajută instrumentele Google să crești internațional 

Adina Săniuța. Povestea librăriei germane