Există 2 Românii, parcă asta aud prin jurul meu. O Românie frumoasă, a oamenilor care nu se lasă și pun în seva acestui pământ românesc și talente și timp și efort. Și o Românie tristă, bolnavă și deznădăjduită.
Discutăm cu Nadina Nedelea Rus, specialist în comunicare și partener Asociația Facem România Bine despre acțiunile pe care le întreprind și la care ne invită cu tot dragul să le facem împreună cu ei-oameni ocupați ca și noi, cu provocări și facturi, dar care VOR să trăiască într-o țară mai bună: țara lor.
Facem România bine?! Cum vreți să o însănătoșiți? Și în ce domenii?
În fiecare zi. Și în orice domeniu se poate.
Vrem să promovăm valorile, să susținem proiectele creative și de folos, să sprijinim oamenii autentici. Să inspirăm. Să demonstrăm că bunătatea este o certitudine. Să fim contribuție la reclădirea sentimentului de apartenență la o națiune. Să Facem România Bine!
Care este misiunea asociației?
Să ne recăpătăm încrederea. Fiecare în el însuși și în noi, ca popor. Să reînvățăm să fim mândri de România.
Unii mai sceptici ar putea spune ca visați frumos, iar alții, pesimiști, ar spune că nu se va întâmpla niciodată o schimbare în bine. Ce le-ați răspunde?
Personal, viața mi-a oferit multe încercări. Dar, am ales să mă ridic, de fiecare dată.
Recunosc că țara noastră trece printr-o perioadă grea. Tocmai de aceea cred că acum e mai multă nevoie de noi.
Puterea mi-e limitată și sigur munții sunt mult prea greu de urnit pentru mine. Vor rămâne acolo unde sunt și de unde ne înnobilează frumos țara. Dar, așa mică cum sunt, cu forțele mele, vreau să inspir oameni, să le dau idei bune, sa le demonstrez că se poate, că depinde de noi să trăim mai bine, în țara noastră. Că sistemul pe care-l blamăm atât de des e format din oameni, care nu vin din altă parte, ci dintre noi. Din rândul nostru se nasc politicienii, afaceriștii, societatea civilă. Până și angajații de la stat, huliții birocrați, sunt tot părinți, frați, bunici sau altfel de rude, prieteni, cunoștințe de-ale noastre. Fiecare face ceea ce a fost învățat să facă. Sunt consecințe ale obișnuințelor. Și da, aș schimba mentalități. Cred în evoluție. Cred că putem schimba lumea, dacă ne dorim asta.
Auzim des „să luăm atitudine”, dar ce înseamnă acest lucru, concret, zi de zi?
Pentru mine, înseamnă foarte mult. Atât de mult încât a fost printre primele cuvinte pe care le-a învățat fiul meu. I-am repetat continuu: „A-ti-tu-di-ne. Capul sus, mami! Privește înainte fără teamă. Ai încredere! Deschide larg ochii și îmbrățișează viața!”
În general, în loc să mă plâng, prefer să acționez. În loc să visez la viața protagoniștilor din filme, prefer să mi-o trăiesc pe a mea din plin.
În loc să stau să privesc din afară și să critic, am preferat să mă alătur unei echipe și să particip la viața Bucureștilor, timp de 7 ani. Și azi sunt mândră de câte am reușit să realizăm. De câți oameni cu bucuria afișată pe chipuri am întâlnit în timpul acesta. De câte vieți am schimbat. Sunt tristă pentru întârzieri sau nereușite. Dar sunt bucuroasă că am contribuit, că am oferit timp din viață pentru alții, pentru orașul și țara în care am ales să trăiesc.
Cine se poate implica și, mai ales, cum?
Oricine dorește. Pentru că fiecare poate schimba ceva la el sau în proximitatea lui. Poate fi contribuție. Eu vreau să-i inspir pe oameni să se vadă între ei. Să se privească în ochi, să se salute pe stradă, să se susțină la nevoie, dar să se și bucure împreună, unul de succesul celuilalt.
Spre exemplu acum, Asociația Facem România Bine se alătură ONG-urilor care semnalează risipa de hrană. La propunerea societății Euroexpo, am acceptat să facem o campanie de responsabilitate socială împreună cu organizatorii Pack Expo. Încercăm să convingem cât mai mulți oameni să consume conștient. Conform datelor ONU, 10% din populația globului trăiește în sărăcie extremă și suferă de foame. Culmea, fenomenul foametei ar dispărea dacă risipa de hrană s-ar reduce la jumătate. Ce paradox – oamenii flămânzi și abundența lumii moderne!
Campania “Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana!” își propune să sensibilizeze publicul în scopul protejării resurselor naturale și viitorului planetei. Vrem să informăm despre rolul pe care îl are fiecare în acest proces, de la producător, la consumator, în ce fel se pot alinia producătorii și distribuitorii la normativele europene și cum pot contribui consumatorii la reducerea risipei alimentare. Campania va culmina cu o dezbatere la care sunt invitați toți factorii responsabili, atât cei din lanțul alimentar, cât și autorități la nivel înalt. Conferința se va desfășura în data de 28 septembrie 2016, în Sala Cupola a Pavilionului Central ROMEXPO. Oricine este interesat ne poate urmări pe site-ul Asociației www.facemromaniabine.ro și pe cel al evenimentului http://www.pack-expo.ro/. Ne-ar face mare plăcere ca echipa Kreatoria.ro să ni se alăture ca partener în acest demers.
Kreatoria.ro este un site dedicat creativității. Cât de utilă ți se pare creativitatea în starea de sănătate a unui popor?
Românii sunt talentați și creativi. Doar încrederea trebuie să și-o redobândească. Li s-a spus prea des și prea multă vreme că sunt „defecți”. Atât de insistent li s-a inoculat asta, încât unii chiar au crezut, au depus armele, s-au lăsat înfrânți. Mi-ar plăcea să am puterea și să aflu calea prin care să le transmit cât mai repede și cât mai clar că sunt BINE. Că au virtuți de netăgăduit. Că sunt inimoși, inteligenți și că pot face exact ce vor. Că țara noastră frumoasă și mănoasă, cu munți și văi, cu râuri și mare, cu flori minunate și păduri bogate este locul ideal pentru dezvoltare. Că trebuie s-o iubim și s-o îngrijim. Exact așa cum e bine să facem și cu noi. Să învățăm să ne apreciem, să ne ajutăm, să ne îmbrățișăm cu inima. Iar în liniște și în armonie, creativitatea vine de la sine, ca o consecință a binelui care ești și pe care îl dăruiești.
Ce valori mai promovați?
Credem în români și credem în România. Încercăm să unim oameni, prieteni, organizații pentru ca împreună să punem umărul la reîntregirea Familiei România. Când o Națiune se unește în gând și în simțire, atunci e Momentul Vindecării.
Esti și mamă. Ce ți-ai dori pentru noua generație?
Când era mic, fiul meu avea o vorbă: „Mami, nu mai lua lucrurile atât de în serios.” Cum ar veni, încerca un pui de om să mă învețe pe mine, adultul, să trăiesc cu bucurie. Să nu mă mai zbat, ci să savurez experiența aceasta numită Viață. Cred că suntem într-un timp al schimbării, iar copiii noștri au înțeles asta mult mai bine. Au spiritul viu. Am încredere în ei! Așa că le doresc să fie liberi, să facă exact ce vor, ce le spune inima.
Articole recente
Despre mine
Om creativ, Mom of twins, Creative Manager, Trainer CREATIVITATE&SCRIERE CREATIVA, kreatoria.ro
Ultima carte publicata
Categorii
- Au ceva de spus (158)
- Cu dichis (20)
- Haine creative (1)
- Kreatoria Mom (1)
- lifestyle (22)
- Noutăți (142)
- simple (4)
- Viața este frumoasă (67)