Roxana Bucur este consilier financiar și mă bucur pentru că a fost de acord să vorbim despre bani, așa, la modul sincer, dezbrăcat de frici, în același timp să punem pe foaia (digitală) și cunoștinte de educație financiară pentru a acoperi din posibilele lacune.

Se spune că oamenii creativi nu sunt decât creativi, nu se pricep să facă bani sau dacă au o situație bună, nu știu să-i gestioneze.
 

Am dorit mult să ating și acest subiect pe Kreatoria.ro pentru că viața unui creativ de la un punct încolo este ca viața oricărui om: și creativii plătesc taxe, rate, facturi.

Dacă și lecția ta personală este să cunoști cum poți să gestionezi banii pe care îi câștigi, atunci această campanie Kreatoria.ro Banii pe limba creativilor este pentru tine.

Pe Roxana o poți citi aici pe îndelete aici. Ea oferă câteva servicii extrem de interesante precum ședințele de planificare financiară. Poți citi mai multe despre ele aici

Am împărțit această mini-campanie „Banii vorbesc” în 3 etape, astfel ca informațiile să se așeze structurat și bine.

Despre mindset. Primul articol îl poți citi aici.

Despre gestiune financiară-pe care îl citești deja, mulțumesc.

Sfaturi speciale pentru industria creativă, dar și coach, freelanceri, soloprenori, start-up-eri- îl poți citi aici.

3 tips&tricks de la Roxana, ca un scurt de-briefing pentru lecția de astăzi:
 

 • O sumă pusă deoparte constant, lună de lună, prima dată când intră venitul reprezintă garantul realizării viețiii proprii.
   
 • Este necesar să conștientizăm că viața ne aparține.
   
 • Conștientizează situația actuală și dacă nu poți tu, îți poate veni în ajutor consilierul financiar. 

 

1. Una este să câștigi bani, alta este să îi gestionezi. Haide, să le dăm, ca o pastilă de încredere celor care nu au acest self-esteem în ceea ce priveste gestionarea banilor personali.

Bine spus! Asa este! Pastila de încredere este reprezentată de crearea, în viitor, a propriului venit prin economisire: 10% din câștigul lunar. Încrederea vine din pilda sclavilor care munceau pe viață la oamenii bogați, câștigau un salariu și aveau posibilitatea să își cumpere libertatea dacă plăteau o sumă stăpânului său. Cei care reușeau să își cumpere libertatea erau cei care puneau deoparte 1 galben din cei 10 pe care îi câștigau. (pildă preluata din cartea ”Cel mai bogat om din Babilon” de George S. Clarson).
Acelasi lucru îl putem face și noi, acum: să ajungem să lucrăm pentru noi și să punem banii să lucreze pentru noi.
Această lecție am învățat-o de la bunica mea, în copilarie, când o vedeam lună de lună că își punea deoparte bani pentru ”zile negre”. A reușit astfel să îmi transmită cea mai importantă lecție din viața mea, având în vedere faptul că pensia sa nu era deloc mare.
Avem ce învăța de la bunicii noștri. Modul de alocare al banilor este străvechi și are rezultate. 

2. Care ar fi noțiunile basic pe care trebuie să le știe musai un adult pentru a se descurca financiar?

Este necesar să conștientizeze că viața lui îi aparține, că are obiective în viață, nevoi și dorințe, iar toate acestea îi aparțin. Toate sunt dependente de el, nu de ceilalți. Afirm acest lucru din observațiile făcute: oamenii cheltuie cei mai mulți bani pentru a merge în aceleași vacanțe în care merg și ceilalți, își cumpără mașina pe care și-o doresc și o etalează ceilalți, practic trăiesc viața rudelor, prietenilor, colegilor. O sumă pusă deoparte constant, lună de lună, prima dată când intră venitul reprezintă garantul realizării viețiii proprii. Astfel, ajungi să îți stăpânești viața creând-o așa cum ți-o dorești. Investind banii generezi mult mai mulți, ajungi să fii independent și să ai cele mai mari satisfacții.

3. Care sunt primii pași pentru a te descurca în lumea banilor?

 • Conștientizarea situației actuale
 • Creionarea situației financiare viitoare
 • Stabilirea planului necesar
 • Decizia de a acționa
 • Acționarea pas cu pas.