sursa foto: pexels.com

Scriu cu mult drag acest articol pentru Anca – kreatoria.ro și aș dori să vă port într-o scurtă călătorie prin tărâmul lingvistic al micuților noștri și în același timp să vă împărtășesc din propria mea experiență ca mamă.

Care este vârsta ideală pentru copilul tau ca să asimileze o limbă străină? Răspunsul meu este unul cât se poate de obiectiv: de la orice vârstă. Pentru mine ca mamă, experiența „didactică” cu propriul copil a început din toamna anului 2017 când baiețelul meu avea aproape 2 luni. Eu având o pasiune pentru limbile străine, în special limba rusă și engleză, mi-am dorit foarte mult să-l obișnuiesc pe piticul meu cu aceste două limbi străine în mod special. Principalele activități de învățare au fost prin cântec și poezie, dar și descrierea unor imagini.

Pasiunea mea pentru această limbă specială și rară a pornit din liceu când mi-am propus să urmez Facultatea de Limbi Străine a Universității din București.

Limba rusă este melodioasă, dulce, foarte flexibilă și bogată

 

Probabil vă gândiți cum de am ajuns să-l învăț și limba rusă. Ei bine, pasiunea mea pentru această limbă specială și rară a pornit din liceu când mi-am propus să urmez Facultatea de Limbi Străine a Universității din București (secția Filologie Rusă-Engleză) și iată că din 2009 de la absolvirea facultății am fost activă în predarea limbilor rusă și engleză atât începătorilor, cât și celor de nivel intermediar. Eu m-am îndrăgostit iremediabil mai întâi de limbă apoi de cultura impresionantă și prețioasă. Limba rusă este melodioasă, dulce, foarte flexibilă și bogată. Modificând un singur cuvânt cu diferite sufixe, prefixe poți obține o mare varietate de semnificații.

Făcând în mod special referire la limba rusă, indiferent dacă sunteți un vorbitor nativ care locuiește în străinătate sau doar un părinte care încearcă să formeze un mini poliglot, există multe modalități prin care familiile din întreaga lume reușesc să-și învețe copiii mai mult decât o limbă, chiar și una dificilă, cum ar fi limba rusă. Cheia succesului este de a face procesul de învățare să fie distractiv și interesant, integrând limba rusă în viața cotidiană și folosind cât mai multe din metodele următoare – metode care pot fi aplicate și altor limbi străine:

Vorbiți limba rusă: Dacă cel mic are mai puțin de șase ani și încă mai învățați să vorbiți, este posibil să-l formezi ca pe un bilingv, pentru că puii noștri absorb foarte ușor informațiile – creierul lor este ca un burete. Există chiar o regulă specială: "Un părinte, o singură limbă", care în principiu sugerează că un părinte trebuie să vorbească întotdeauna limba maternă. Nu este nimic mai eficace decât un exercițiu de vorbire zilnică pentru a ajuta un copil să stăpânească limba. Un alt mod de a comunica în limba rusă este să angajezi un tutore sau o bona pentru a fi cu copilul tău în permanență, ca să te asiguri că vor conversa în limba rusă cât mai mult posibil. În mod alternativ, un copil poate merge la o școală de zi cu vorbire în limbă rusă sau pur și simplu poți petrece timp împreună cu familii vorbitoare de limbă rusă din când în când.
 

Combinați învățarea cu jocurile și activitățile: Copilul tău iubește să coloreze, să construiască sau să gătească? În acest sens, găsiți modalități de a integra învățarea limbii în aceste activități. Puteți obține cărți speciale de colorat cu litere și cuvintele rusești. De ce să nu-l înveți pe copilul tău cum arată numele lui în alfabetul rus în timp ce construiți LEGO
 

Urmăriți împreună câteva animații rusești
 

Cântați și spuneți poezii în limba rusă

Studiile arată că începând cu vârsta de 3 luni și până la vârsta de 7 ani un copil poate să asimileze în mod natural până la 6 limbi străine diferite. Pornind de la această concluzie, eu am încercat să mă implic cât mai mult în primii 2 ani de viață ai băiețelului meu, am zâmbit împreună, ne-am jucat, am cântat împreună, am asociat cuvinte cu mișcări, am dansat împreună pe melodii în limbile respective  În continuare avansăm cu tehnicile de învățare prin joacă.

De ce sunt atât de multe familii care optează pentru grădinițe/școli în limbi străine? Răspunsul e firesc: într-o lume din ce în ce mai avansată, părinții își dau seama că ai lor copii se vor bucura de multe beneficii odată cu asimilarea mai multor limbi. Avantajul interacțiunii de la o vârstă fragedă cu o limbă străină, îl ajută pe copil să asimileze limba respectivă la un nivel avansat-nativ odată cu împlinirea vârstei adolescenței. Există, de asemenea, multe beneficii atunci când copii învață o a doua limbă. O serie de studii de cercetare au arătat că micuții noștri care au învățat o a doua limbă la o vârstă fragedă prezintă avantaje cognitive, cum ar fi abilitățile sporite de rezolvare a problemelor și creativitatea. Este un citat al unui mare journalist American Flora Lewis, care spune: Learning another language is not only learning different words for the same things, but learning another way to think about things, în traducere înseamnă Învățarea unei alte limbi nu înseamnă numai învățarea unor cuvinte diferite asociate acelorasi lucruri, ci învățarea altui mod de gândire.

Expunerea copilului la o a doua limbă îl va ajuta să învețe și despre alte culturi. Cercetările au arătat că bilingvii tind să fie gânditori mai creativi decât cei care vorbesc o limbă, iar un studiu sugerează că funcțiile lor cerebrale pot rămâne mai clare pe măsură ce îmbătrânesc. Cu cât introduceți mai devreme o a doua limbă, cu atât mai ușor va fi pentru copil să-și asimileze sunete unice. Abilitatea de a auzi diferite pronunții fonetice este mai accentuată înainte de vârsta de 3 ani și ne pierdem capacitatea de a auzi și de a produce anumite sunete dacă nu le vom expune mai devreme. Așa că doar auzirea unui spectacol de televiziune, ascultarea muzicii sau învățarea câtorva cuvinte din a doua limbă va oferi copilului instrumentele esențiale pentru a-l face să aprecieze această limbă acum și a-l învăța să o vorbească mai târziu.

Desigur, un copil nu va învăța să vorbească fluent o altă limbă prin simpla ascultare a unor cuvinte, vizionarea unor videoclipuri sau cântarea unor melodii. Dar simpla expunere la o limbă îl va ajuta să înțeleagă frazele când le aude. Prin urmare, chiar dacă, probabil, nu veți avea foarte curând o conversație în limba engleză cu copilul dumneavoastră, dacă spui "good night" în fiecare seară la culcare, cu siguranță își va da seama ce vrei să spui.

În concluzie, diferitele etape ale vieții ne oferă avantaje diferite în învățarea limbilor străine. Ca bebeluși, avem o ureche mai bună pentru diferite sunete; la vârsta copilăriei, putem asimila accente native cu o viteză uluitoare, iar ca adulți, avem o atenție sporită mai lungă și abilități esențiale precum alfabetizarea care ne permite să ne extindem continuu vocabularul chiar și în propria limbă.

În opinia mea ca mamă, crearea unei legături emoționale și ludice cu copilul tău este ceea ce face mai eficientă învățarea limbilor străine.