Reiau seria de guest post-uri și am invitat pe kreatoria oameni care vibrează în domeniul lor, oameni care vin spre Kreatoria, oameni cu care mă întâlnesc pe cărările misiunilor mele, noastre.
Astăzi în camera de creație Kreatoria este Gabriela Alamă, Editor Online&Expert Parenting.

Creativitatea, la fel ca fericirea, se dovedește a fi un obiectiv greu de atins. Cu cât încercăm mai mult să fim creativi, cu atât mai mult creativitatea ne scapă printre degete. Cu cât ne relaxăm, devenim mai deschiși la noi experiențe și moduri de a gândi, cu atât mai creativi devenim. Acest lucru se întâmplă pentru că, la fel ca fericirea, creativitatea nu este rezultatul unei singure acțiuni sau decizii.

Așadar, care sunt felurile în care putem deveni mai creativi în viața personală și profesională?

Hrănește-ți curiozitatea


Așa cum spun autorii cărții „The Molecule of More”, creativitatea este rezultatul activității creierului nostru când acesta se află în cea mai bună formă posibilă. Pentru a crește, avem nevoie de noi experiențe fizice li mentale.Așa cum copiii au nevoie sa exploreze lumea din jur pentru a se dezvolta armonios fizic li mintal, și noi, adulții, avem nevoie să ne interacționăm în feluri diverse cu lumea în care trăim pentru a fi mai creativ. De aceea, oricare ar fi domeniul profesional (artistic sau științific), deschiderea la experiențe noi este factorul de la care poate începe inovația.
Cum se traduce această recomandare în viața reală?
• Din când în când, poți spune da activităților de timp liber pe care în mod obișnuit le-ai respinge.
• Fă-ți un obicei din a citi o carte din domenii despre care nu știi aproape nimic.
• Reia o pasiunea sau un interes pe care îl aveai în copilărie sau adolescență și pe care l-ai neglijat.
• Când auzi sau citești o părere cu care nu ești de acord, în loc să o treci cu vederea ca fiind absurdă, încearcă să găsești posibile argumente care să o susțină
• Cănd întâlnești o persoană despre care crezi că nu ai nimic în comun cu ea, încearcă să ai o conversație fără să judeci sau să te compari.

Învață lucruri noi și exersează noi abilități. Concentrează-te pe efort
 

Deși mulți dintre noi avem o imagine romantică asupra creativității ca inspirație care ne vizitează în momente speciale, adevărul este că fără un efort semnificativ de a învăța noi informații și de a ne forma noi abilități, eforturile creative nu vor da rezultate foarte impresionante. Oricare este domeniul în care vrei să devii mai creativ, este esențial să înveți despre el cât poți de mult pentru a putea apoi să aduci idei noi sau inovatoare.

O singură problemă, un infinit de soluții
 

De obicei, când încercăm să fim mai creativi, găsim una sau câteva idei pentru o problemă sau provocare pe care o întâlnim. O abordare care ajută creativitatea este să încerci să găsești 100 de soluții pentru problema pe care vrei să o rezolvi. Cele mai absurde, ciudate și nerealiste idei pot fi luate în considere. Aceasta este de fapt imaginația și astfel au apărut unele dintre cele mai de succes idei care ne influențează astăzi viața.

Citește, ascultă și interacționează cu oameni creativi


Acest lucru o să te ajute să observi că majoritatea poveștilor de succes ale oamenilor creativi au aproximativ aceleași elemente: începutul este nevoia de a rezolva o problemă care este importantă pentru ei, continuă cu o găsirea unei perspective noi asupra problemei și găsirea unei noi soluții, pentru ca apoi alte persoane să fie inspirate și să contribuie la soluția găsită.
Poveștile persoanelor creative ne ajută să vedem și că de multe ori creativitatea este rezultatul unui șir de greșeli sau eșecuri și că perseverența și disciplina sunt esențiale pentru succes.

Schimbă-ți treptat convingerile și obiceiurile care te limitează
 

Cele mai mari obstacole în calea creativității personale și profesionale sunt cele interioare: vocea critică interioara, lipsa de disciplină și obiceiul de a amâna, concentrarea atenției asupra problemelor și nu asupra oportunităților și imaginea de sine rigidă care îți spune că nu ești genul de om creativ. Fiecare dintre aceste convingeri sau obiceiuri trebuie provocate și înlocuite cu unele constructive pentru a-ți elibera gândirea creativă. Fiecare dintre noi are potențialul de a fi creativ, dacă depunem destul efort și dacă descoperim ce ne motivează pentru acest efort.

Exerciții de creativitate

 

Tina Seelig în cartea „Creativity Rules” descrie o serie de exerciții care ne pot ajuta să abordăm creativ viața personală sau profesională.
Primul dintre ele ne provoacă să vedem lucrurile altfel decât în mod obișnuit. Alege un domeniu profesional sau un aspect al vieții tale personale. Scrie pe o hârtie toate ideile și presupunerile care îți trecprin minte când vine vorba de acesta. Apoi, scrie opusul fiecărei idei și gândește-te cum ar putea fi transformate ideile opuse în realitate. De exemplu, dacă lucrezi într-un spital, îți pot veni în minte: teama pacienților, comunicarea deficitară cu medicii, așteptarea îndelungată la urgențe sau mâncarea de slabă calitate. Apoi, poți scrie pe hârtie opusul acestor idei: încrederea pacienților, comunicarea eficientă cu medicii, eficiența primirii pacienților la urgențe sau mâncare de bună calitate. Cum pot fi transformate aceste idei în realitate? Același exercițiu poate fi aplicat și pentru un aspect al vieții tale personale. De exemplu, dacă alegi să te gândești la timpul pe care îl dedici sportului, lucrurile care s-ar putea să îți vină în minte sunt: nu am timp destul pentru sport, este prea greu, sunt prea obosit/ă etc.
Cinci posibile drumuri în viață. Dacă te gndești la o schimbare în carieră sau încerci să evoluezi în viața profesională, poți începe prin a căuta cinci (sau mai puține) anunțuri de angajare din domenii complet diferite. Scrie pentru fiecare dintre ele oportunitățile pe care ar putea să ți le aducă și drumurile pe care ar putea să le deschidă. Chiar dacă știi că poți alege un singur drum (sau niciunul dintre cele cinci alese), exercițiul te paote ajuta să vezi viitorul în termeni de posibilități și oportunități, aspecte de bază ale creativității.