Campania Artiștii merită văzuți realizată de Kreatoria.ro și Galeria Galateca scoate în evidență talente artistice vibrante, indiferent de vârstă. Campania este dedicat creatorilor din România.

Anca Ghinea, kreatoria.ro, co-creator campanie: Îmbrăcăm CREATIVITATEA în haine de mare ținută și traversăm teritorii de conversație care să aducă în prim plan activitatea artistică, stările unui creator, efortul, modul cum artistul împacă lumea inovatoare dar și cele pământești, cum este afectată arta în pandemie etc.

Andreea Sandu, Galateca, co-creator campanie: Propunem o serie de interviuri, dialoguri cu aceeași structură, care vor pune bazele unei arhive online, care vor prezenta personalități ale culturii contemporane.

Din interviul, de astăzi, cu Sergiu Chihaia vei afla:
– nevoia creatorului de a experimenta și de a folosi tehnici diferite
– arta ca terapie
– “când am suficientă liniște încât să-mi aud gândurile, nu contează dacă-i zi sau noăpte. Fiecare clipă din viața noastră are energia ei creatoare”

Sergiu Chihaia este artist vizual cu specializarea modă. A absolvit cursurile Universității Naționale de Arte București și este, în prezent, cadru didactic titular la departamentul Modă, în cadrul aceleiași instituții. Trăiește și lucrează în București. Participă cu lucrările sale la expoziții naționale și internaționale (București, Constanța, Londra și Veneția). Are lucrări în colecții private din Anglia, Italia și România. În 2014 câștiga premiul UAP pentru Arte Decorative – Textile în cadrul proiectului Arte în București, editia a V-a. Este sculptor, textilist și designer iar în focul creației, le îmbină pe toate, devenind scenograf. Astfel artistul reface istoria lumii ca o scenă, un spațiu de expunere pentru dramele, fericirile și izbânzile omului.

Poți citi aici primul interviu al campaniei – Octavian Neculai (Scenograf premiat)
Poti citi aici al doilea interviu al campaniei – Anca Boeriu (Artist și Manager Cultural)
Poți citi aici al treilea interviu al campaniei – Daniel Rădulescu (Sculptor)
Poți citi aici al patrulea interviu al campaniei – Cristina Milea – artist vizual și scenograf

 

Dacă ar fi să realizezi un Autoportret în Cuvinte, cum ar fi?

Aș scrie un singur cuvânt: acceptare

Ca profesor, lucrând cu studenți foarte, foarte diferiți am învățat să accept, să am un grad mare de înțelegere și acceptare. Și asta nu-i puțin!

Despre ce proiecte ai vrea să vorbești și să le știe țara toată?

Nu pot să spun că îndrăgesc un proiect mai mult decât altul. Mă simt legat de fiecare în parte, sunt mici bucăți din mine, ca un puzzle. Dar aș reveni mereu cu drag la căsuțele făcute din sârmă și hârtie, expuse la Galateca în cadrul unui proiect capsulă “Black Cube”. Sunt foarte aproape de sufletul meu, mă leagă de locul meu natal și de casa în care am copilărit. Casă care, din păcate, nu mai înseamnă “aCasă”

 
Prin ce carusel de emoții ai trecut până să realizezi aceste opere de care ai scris mai sus? 

Nu-i ușor să scoți din interior spre exterior, să dăruiești sau să te dăruiești!


În “hainele” cărui domeniu te simți cel mai bine?

Îmi place să experimentez, așa că fac și sculptură, și arhitectură, și pictură, colaje și modă. Dar foarte importantă pentru mine este nevoia de a folosi tehnici din domeniul în care activez sau profesez, adică din modă și din textil în general cum ar fi cusutul, împletitul etc.

Arta față în față cu pandemia. Cum te găsește cel mai incert an al ultimiilor decenii?

Pentru mine arta funcționează ca o terapie, de care am nevoie constant. Așa că încerc să fiu conectat tot timpul la artă, la frumos. M-am implicat în multe proiecte artistice, care m-au acaparat aproape în totalitate si asta m-a ținut departe de valul de isterie, încat, acum la final de an, constat că am fost mult mai productiv decât în 2019. Chiar astăzi în timp ce am răspuns la aceste întrebări, am terminat de montat o lucrare realizată din peturi și crengi "waiting for the spring to come", în cadrul proiectului Inside/Outside de la Galateca.
 

Cum îl creează/modelează arta pe creator?

Venim pe lume gata “modelați”, arta doar scoate la suprafață partea mai frumoasă din noi

Când creați cel mai bine? (ca moment al zilei/nopții).

Când am suficientă liniște încât să-mi aud gândurile, nu contează dacă-i zi sau noapte. Fiecare clipă din viața noastră are energia ei creatoare.

Ca mama de gemeni, scriitoare, om de comunicare vă adresez întrebarea: dvs. cum ați reușit să le împacați pe toate? Și pofta creativă și lumea lumească cu ale ei atât de pământești cerințe (facturi, plăți, de-ale casei, de-ale societății, drumuri etc.)?

Ca profesor, artist și tată a trei fetițe minunate și a unui pisoi năzdrăvan pot să vă spun că se numește ORGANIZARE și bineînțeles multă pasiune în ceea ce faci și foarte, foarte important, sa te-nconjori cu oameni frumoși. Un avantaj ar fi faptul că sunt mai tot timpul printre studenți creativi de la care am mereu de învățat (nu doar ei de la mine) și care mă țin într-o priză continuă, adică mă țin în formă, atat artistic cat și spiritual.

Ai ritualuri de creativitate? Cum te încurajezi, cum treci peste stări interioare blocante (lipsă de chef, oboseală) sau blocaje care vin din exterior (răutate, invidie, competiție toxică etc.)

Îmi place să scormonesc după chestii și lucruri care mă inspiră prin diverse locuri. Văd niște crengi aruncate pe stradă, care pentru unii par gunoi, dar pentru mine reprezintă o parte dintr-o lucrare. Câteodată văd un perete mâzgălit, plin de afișe rupte și mi se pare că e mai artă decât toată arta. Contactul cu natura sau cu o carte bună mă ajută mereu, iar în interiorul bulei mele creatoare intră doar ce las eu să intre!

Ce nu ai spus niciodată despre tine și ai vrea să se știe?

Încă de copil preferam să explic sau să povestesc desenând. Așa că pentru mine arta este un mod de exprimare, un mod normal și natural de a spune ceva. Pană acum am spus totul despre mine prin arta mea, așa că, dacă ar mai fi ceva de spus, probabil tot prin artă am s-o fac.
 
Defectul care te ajută cel mai tare să creezi?

Faptul că mă deschid foarte mult, cu riscul de a-mi altera interiorul mă ajută enorm în a transforma tot exteriorul meu în ceva ce recunosc, în interior, și așa mă simt mai în largul meu.

Dar calitatea care stă frână la manifestarea inspirației?

Dacă aș ști că am o calitate care mă înfrânează, aș renunța la ea imediat.

Cum monetezezi artistul? Iată o întrebare din partea celor care se ascund sub frica: din creație nu poți trăi!?!

Imi place foarte mult proverbul “cum îți așterni, așa dormi”

Se poate trăi din orice, atâta timp cât crezi în tine. Dacă tu crezi în tine, cu siguranță și alții vor crede. E și un exercițiu de răbdare și cum noi avem timpul foarte fragmentat și scurtat, pare că nu mai avem așa ceva și renunțăm prea repede.

Ce i-ai spune un Creator în blocaj?

Să se deconecteze puțin, să instaleze un antivirus bun, să- și dea un restart cu o actualizare de date, o gură de apă, muzică bună și să meargă mai departe. Personal lucrez la cate 2-3 proiecte odată și când am un blocaj la unul, mă apuc de altul și tot așa.

Pentru artiștii, trainerii, speakerii, scriitorii (pâna la urmă, comunitatea de creativi) care își doresc să performeze pe piața internațională, ce sfat ai avea pentru ca ei să se exprime global? De unde să o apuce?

Acum chiar au la îndemână multe mecanisme care funcționează incredibil de bine, doar trebuie să învețe să le folosească. Platforme online de promovare, vânzare; concursuri internaționale; burse; rezidențe; expoziții, totul la doar cateva click-uri distanță.

Semnatura ta creativă stă în modul …

… în care pun la un loc diverse forme, culori și texturi, și le fac să fuzioneze și să traiască foarte bine împreună. La fel fac și cu oamenii!