Articol realizat de Paula Godeanu, psihopedagog, trainer, mamă, specializată în psihoterapia copilului, cuplului și familiei și în metoda educației excelenței a domnului profesor doctor Florian Colceag, fondator al centrului educațional pentru copii și părinți "Copiii noului Pământ"

A da naștere, deși este privit ca un act banal de mulți dintre noi, este una dintre cele mai sacre experiențe din toate câte poate experimenta o femeie pe acest Pământ. Deși amețitoare, cu un milion de lucruri de pus la punct și alte sute de decizii de luat, sarcina te propulsează într-o nouă lume, într-o altă modalitate de a fi, una complet necunoscută, mai ales dacă este vorba de primul copil. Și poate nu conștientizezi încă, dar momentul concepției te-a transformat deja în părinte și tot acest punct crucial reprezintă începutul relației tale cu puiul de om care se dezvoltă în însăși ființa ta. Sarcina și nașterea sunt rampa de lansare pentru relația voastră, iar cu cât sunt ele mai sănătoase din punct de vedere fizic și emoțional, cu atât vei reuși să construiești o fundație mai trainică pentru tine și bebelușul tău. Chiar dacă la început nu te poate auzi încă, mulți sunt de părere că există o legătură emoțională, o altfel de comunicare între mamă și copil, încă de la concepție. Chiar dacă nu simți, încă, această conexiune, este momentul perfect de a te conecta emoțional cu bebelușul tău. Îl vei hrăni atât fizic, cât mai ales emoțional și intelectual, vorbindu-i zilnic, cântându-i, mângâindu-l, vizualizând cum se dezvoltă sănătos, cum se naște ușor și înflorește cu fiecare etapă de vârstă în parte. Fă-i promisiuni de iubire, protecție, grijă și acceptare, indiferent de cum va deveni în viață. Și promite-ți, mai ales, ție, că nu vei uita de tine atunci când grijile creșterii unui copil mic te vor copleși, că îți vei acorda timp pentru tine, pentru nevoile tale fizice și emoționale. Pentru că, până la urmă, îi poți oferi copilului tău doar ceea ce ești și ai în interiorul ființei tale.

Îți propun un exercițiu simplu de conectare, pe care îl poți face timp de 5 minute, zilnic, crescând gradual timpul.
 

Pune ambele mâini pe burtică, mângâind ușor bebelușul. Observă atent senzațiile pe care le simți în palme. Simți căldură? Simți mișcare?

Respiră ușor, ducând aerul spre burtică. Dacă apare vreun gând în acest timp, lasă-l să zboare, ca și cum ar fi un nor pe cer. Te concentrezi doar pe senzațiile din palme și pe respirație.
 

Dragă femeie, mamă, ai pornit într-o măreață și sacră călătorie, la fel de veche ca omenirea însăși. Prețuiește-o și trăiește-o conștient! Fie ca sarcina ta să fie începutul unei minunate relații cu ființa care te-a ales să-i fii mamă!