60 de copii din marea familie FARA s-au bucurat de o excursie cu multe surprize în acest weekend la București. Unii dintre ei au mers pentru prima dată la muzeu, la un film de animație și la un spectacol de balet. Evenimentul aniversar de la Opera Comică pentru Copii a fost o bucurie pentru cei mici și cei mari deopotrivă, de la Ambasadorul Marii Britanii, Excelența Sa domnul Paul Brummell la prințesa Marina Sturdza, Jane Nicholson, fondatoarea și președinta organizației și numeroși susținători și prieteni ai
fundației. Evenimentul a marcat 25 de ani de activitate a Fundației FARA în România.

Încântarea, bucuria și uimirea au fost sentimentele care le-au umplut inimile celor 60 de copii din programele FARA pe parcursul celor două zile petrecute la București, excursie care a culminat ieri cu spectacolul “Jack și vrejul de fasole” oferit cu generozitate de Opera Comică pentru Copii. La eveniment au luat parte Prințesa Marina Sturdza, Ambasador al Fundației FARA, Excelența Sa Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România, soprana Felicia Filip, Directoarea Operei Comice pentru Copii și Jane Nicholson, fondatoarea și președinta Fundației FARA, alături de prieteni și susținători ai organizației. La spectacol au participat și  numeroși reprezentanți ai presei, printre care jurnaliștii Amalia Enache, Gianina Corondan, Marius Constantinescu și Cristina Stănciulescu.

"Sunt implicată de aproape 20 de ani, de când am aflat despre această fundație, la Londra. Am o foarte mare admirație pentru Jane, un om care a venit în România să ajute prin această fundație care se ocupă de copiii cei mai nevoiași. A abordat una din problemele cele mai mari ale României, cea a copiilor care au fost în instituții de stat și care ajung la o vârstă când trebuie să devină independenți și să învețe cum să se descurce singuri. Investiția aceasta, care crește exponențial, este de fapt crucială pentru România", a spus Prințesa Marina Sturdza.

Excelența Sa Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România și-a exprimat aprecierea pentru Jane Nicholson și pentru ceea ce a realizat Fundația FARA de-a lungul timpului. El a mulțumit și Operei Comice pentru Copii pentru implicare, subliniind că este un moment special pentru el și familia sa, mai ales pentru fiul lui, George, care a venit pentru prima dată la un spectacol. “Sunt foarte fericit că Fundația FARA a crescut și acum ajută anual peste 500 de copii și tineri prin casele sale de tip familial. Această organizație este un exemplu al colabărării foarte strânse între Marea Britanie și România – un perteneriat între prieteni.”

(foto credit: Mihnea Ciulei)


Cei 60 de copii care au participat la excursia aniversară de la București oferită de Fundația FARA între 13 și 15 mai provin, în cea mai mare parte, din zone extrem de sărace din România. Micii oaspeți au fost foarte impresionați de vizita la Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” și de animalele văzute acolo. Aventura a continuat la AFI Palace Cotroceni, unde partenerii de la Librăria Cărturești i-au întâmpinat cu dulciuri și le-au oferit cărți în dar, iar restaurantul McDonald’s le-a oferit un prânz gustos. Apoi copii au pășit pentru prima dată în lumea fascinantă a filmului de animație 3D alături de personajele din Zootropolis, experiență care i-a uimit și i-a încântat deopotrivă. Duminică, bucuria celor mici a crescut la întâlnirea cu Jack și boabele sale fermecate de fasole, culminând cu vizita în culisele Oprei Comice pentru Copii și cu un delicios tort aniversar oferit de LAM Events. Pe tot parcursul călătoriei, micuții s-au bucurat de produsele și serviciile puse la dispoziție de partenerii proiectului, Cora și Atlassib.

"Ne alăturăm cu tot ce avem mai bun generoasei inițiative numită FARA. Un sfert de secol de efort gigantic, 25 de ani de trudă pentru un zâmbet de copil ce părea, pentru totdeauna, hărăzit lacrimei și întunericului sufletului. Există oare pe lume ceva mai de preț decât un copil fericit? Fundația FARA are în Opera Comică pentru Copii un prieten sincer pe care vă puteți baza oricând. Fie ca zâmbetul de copil să cucerească lumea întreagă”, a spus Felicia Filip, directoarea Operei Comice pentru Copii.

Jane Nicholson, fondatoarea și președinta Fundației FARA, și-a exprimat imensa bucurie de a sărbători un sfert de secol de activitate a organizației în România. “Acum 25 de ani am venit în România să ajut pentru că am văzut condițile în care trăiu copiii în instituțiile de stat și de atunci nu am mai plecat. Suferințele pe care le-am văzut mi-au schimbat și mie viața. Am înființat fundația FARA și am început să ajutăm familii și comunități. Acum avem aproape 500 de copii în programele noastre, iar de-a lungul timpului am avut grijă în total de aproape 5000 de copii. Fundația s-a extins si am speranța că vom continua sa tranformăm viețile și mai multor copii în viitor.”

În 1991, Jane Nicholson, președinta Fundației FARA, a venit pentru prima oară în România, ca voluntară și a fost consternată la vederea copiilor din orfelinatele postcomuniste. Atunci și-a stabilit o misiune clară, aceea de a transforma vieţile acestor copii şi tineri. A ales să facă acest lucru prin înființarea Fundației FARA dedicată celor care trăiau fără familie, fără dragoste, fără speranţă. În noiembrie 2013 Jane a primit distincţia Member of British Empire (MBE) din partea Prințului William, duce de Cambridge, în cadrul unei ceremonii la Palatul Buckingham, ca recunoaștere a eforturilor ei.

Sistemul de finanțare al Fundației FARA este unul extrem de ingenios, parte din fondurile destinate programelor din România provenind de la rețeaua de magazine FARA Charity Shops din Anglia. Această rețea de aproape 50 de magazine face ca proiectele dedicate copiilor și tinerilor vulnerabili din România să fie posibile. Totodată, cu mai bine de 10 ani în urmă, Fundația FARA a înființat în România, lângă Fălticeni, o fermă organică numită Grădina Familiei, unde se cultivă legume certificate ecologic. Banii câștigați din vânzarea acestora reintră în circuitul fundației pentru a acoperi o parte din cheltuielile proiectelor, în timp ce o anumită cantitate din legumele cultivate acolo ajung la cei peste 250 de copii incluși în programul de prevenire a abandonului școlar.

Evenimentul aniversar “25 de ani și 5.000 de zâmbete” a fost organizat cu sprijinul unor parteneri darnici: Opera Comică pentru Copii, Atlassib, Cora, Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Cinema City, McDonald’s, Cărturești, Aqua Carpatica, LAM Events, Licorna Winehouse, Zarea, AFI Palace Cotroceni.

Co-organizator: Quartz Media Production

Parteneri media: Al 3-lea Sector, Crai Nou, Intermedia TV, Kooperativa 2.0, Kreatoria.ro, Life.ro, Parents, Prințesa Urbană, Monitorul de Suceava, 9vremparinti.ro.

Despre Fundația FARA

Fundatia FARA este o organizație de caritate, înregistrată și acreditată atât în Marea Britanie, cât și în România, care desfășoară anual activități de protecție socială pentru peste 500 de copii și tineri (parte dintre ei cu dizabilități) care sunt lipsiți de grija familiei naturale sau care provin din familii fără posibilități. Programele FARA se desfășoară în București, Popești-Leordeni, județul Ilfov, județul Suceava și Satu Mare. Patronii Fundației sunt ASR Prințul de Wales, Prințesa Marina Sturdza și actrița Nicole Kidman.