Avem onoarea de a discuta cu Jane Nicholson, președinta Fundației FARA, un om care a scris istorie în ceea ce înseamnă protecția și îngrijirea copiilor.

În 1991, a venit pentru prima oară în România, ca voluntară și a fost consternată la vederea copiilor din orfelinatele postcomuniste. Atunci și-a stabilit o misiune clară, aceea de a transforma vieţile acestor copii şi tineri. A ales să facă acest lucru prin înființarea Fundației FARA dedicată celor care trăiau fără familie, fără dragoste, fără speranţă. În noiembrie 2013 Jane a primit distincţia Member of British Empire (MBE) din partea Prințului William, duce de Cambridge, în cadrul unei ceremonii la Palatul Buckingham, ca recunoaștere a eforturilor ei.

Sistemul de finanțare al Fundației FARA este unul extrem de ingenios, parte din fondurile destinate programelor din România provenind de la rețeaua de magazine FARA Charity Shops din Anglia. Această rețea de aproape 50 de magazine face ca proiectele dedicate copiilor și tinerilor vulnerabili din România să fie posibile. Totodată, cu mai bine de 10 ani în urmă, Fundația FARA a înființat în România, lângă Fălticeni, o fermă organică numită Grădina Familiei, unde se cultivă legume certificate ecologic. Banii câștigați din vânzarea acestora reintră în circuitul fundației pentru a acoperi o parte din cheltuielile proiectelor, în timp ce o anumită cantitate din legumele cultivate acolo ajung la cei peste 250 de copii incluși în programul de prevenire a abandonului școlar.

De curând, Fundația a aniversat 25 de ani. Mai multe despre eveniment aici.

Jane cu copiii de la Casa Sf. Gabriel

Foto credit Andrei Lupu

1. Ce înseamnă România pentru dumneavoastră?

Pentru mine, în România am găsit misiunea vieții mele, aceea de a reduce suferința umană pentru unii dintre cei mai vulnerabili copii. În toți acești ani, am oferit dragoste necondiționată pentru cei abandonați și neiubiți. Acum, mă simt privilegiată că am adus contribuția mea cât de mică, prin coordonarea echipei din România, la construirea unei societăți în care chiar și cei mai vulnerabili au șansa unei vieți împlinite. 

2. Până acum,  ce putem spune despre 2016? A fost un an bun pentru  Fundația FARA?

Este un an special pentru Fundația FARA. În 1991, când am venit pentru prima dată în România, nu-mi imaginam că voi găsi atâta suferință în acele orfelinate, de asemenea, nu-mi imaginam că ceea ce am început să fac, prin a-i îngriji pe acei copii legați de paturi, va dura un sfert de secol și că, peste 25 de ani, voi putea spune că am schimbat peste 5000 de destine cu ajutorul unei echipe dedicate din România. Au fost 25 de ani grei, dar ne-am propus să-i sărbătorim pe măsura eforturilor făcute. Și așa am făcut! La Aniversarea Fundației FARA au fost lângă noi o parte dintre copiii și tinerii care au crescut sau cresc la FARA. Timp de trei zile, între 13 și 15 mai, le-am oferit copiilor noștri momente unice de care sunt convinsă că își vor aminti toată viața. Unii dintre ei nu au ieșit niciodată din satul în care s-au născut, iar în weekend-ul trecut au făcut o călătorie la București, în care au vizitat orașul, Muzeul Antipa, au vizionat un film de animație și apoi a văzut un spectacol de balet extraordinar la Opera Comică pentru Copii. Deci pot spune cu încredere că 2016 este un an bun pentru noi, este anul cu cele mai multe zâmbete de fericire pe fețele copiilor noștri.

Jane cu copiii de la Casa Sf. Gabriel

foto credit: Mihnea Ciulei

3. Cum pot cei care doresc să facă un bine să se implice și să doneze?

Există numeroase modalități de implicare. În funcție de posibilitățile fiecaruia, unii pot dona timp. Dacă sunt un grup mai mare, pot ajuta la amenajariea noilor case pe care le deschidem în acest an: Foyer în Popești-Leordeni, Foyer în Suceava și Locuința protejată pentru tineri cu dizabilități în Cacica (Suceava). Dacă sunt în căutare de voluntariat individual, ne pot ajuta la transmiterea de noi abilități la atelierele creative pe care le desfășurăm periodic cu tinerii și copiii noștri. Sunt bineveniți mereu cei care pot să-i învețe noi tehnici creative precum origami, quilling, modelaj, pictură, jocuri de dezvoltare personală, etc.
Desigur, sunt binevenite donațiile în bani, fie prin adoptarea unei cauze și astfel prin donarea unei sume stabile lunar în contul Fundației (RO02RNCB0090142826750001), fie prin sponsorizarea lunară a unui copil din Fundație, pentru rechizite, produse de igienă și alte necesitați. Apreciem și redirecționările a 2% din impozitul pe venit,  mai sunt doar câteva zile până în 25 mai, data limită pentru depunerea acestor formulare. Sprijinim cu bucurie inițiativele de a organiza evenimente caritabile în beneficiul copiilor noștri. În ultima perioadă oamenii aleg să renunțe la cadouri de ziua lor și își îndeamnă prietenii ca banii pe care i-ar cheltui pentru cadou să îi doneze unei cauze. Este un mod inedit de a face bine și în același timp de a te bucura de o aniversare “altfel”, în timp ce zeci de copii primesc un dar prețios, acela a unui viitor mai bun. Încurajăm prietenii FARA care duc un mod de viață sănătos să alerge la maratoane pentru cauza noastră și astfel să ducă mai departe numele Fundației, în același timp, îndemnându-și prietenii să doneze pentru cauza noastră. Cum spuneam, metode sunt multe și colega mea Veronica Lăcureanu (vlacureanu@faracharity.ro) poate da toate detaliile pentru cei care vor să facă mai mult pentru copiii noștri.

Jane cu copiii de la Casa Sf. Gabriel

foto credit: Mihnea Ciulei
 
4. Care sunt diferențele între FARA ROMÂNIA și FARA UK?

Fara UK și Fundația FARA din România au fost înființate în același timp, cu scopul de a ajuta copiii maltratați din orfelinatele postcomuniste. În Marea Britanie, FARA are o rețea de aproape 50 de magazine caritabile (FARA Charity Shops) unde se vând produse donate. Toți banii care sunt obținuți din aceste vânzări reintră în Fundația FARA pentru proiectele din România. Nu avem beneficiari în Anglia. Toții copiii noștri sunt aici, în România. Cel puțin o dată pe an, câțiva dintre angajații magazinelor noastre vin în România pentru a vizita proiectele. Astfel văd cu ochii lor impactul muncii pe care o fac în Londra, la magazine. De-a lungul anilor, am remarcat că, la întoarcere, ei nu doar că lucrează cu mai multă dăruire decât înainte, ci povestesc și colegilor că munca lor de zi cu zi are o finalitate și chiar una de mare impact.

5. Exercițiu de imaginație: care este cea mai mare îngrijorare a dumneavoastră în ce privește copiii? Cum îți imaginezi lumea în 2030? Ce schimbări prefigurezi?

Cea mai mare dorință pe care o am este ca acei copii care au crescut la Fundația FARA, ca membri într-o mare familie, să înțeleagă șansa de care au avut parte și să ajute mai departe alți oameni, pentru a construi o societate bazată pe valori reale precum demnitate și libertate. 
A 25-a aniversare a Fundației FARA este un adevărat far al speranței pentru cei uitați și nevoiași. Sper și mă rog ca cei pe care i-am inspirat să ofere în continuare copiilor și tinerilor îngrijirea și dragostea de care au nevoie cu disperatre. De asemenea, îmi doresc ca modelele de bună practică pe care le-am instituit să fie folosite drept exemplu și de alte ONG-uri din România.
Viitorul copiilor din România este responsabilitatea românilor. Consider că munca noastră va fi cu adevărat completă numai atunci când societatea va aborda cauzele fundamentale ale prejudecăților și nedreptăților.
Sper că aniversarea Fundației FARA va încuraja mai mulți oameni să se implice în strângeri de fonduri, voluntariat și vor deveni prieteni ai familiei noastre FARA