Din 2015 prezint pe kreatoria.ro CREATIVITATEA în diferite forme: fie cea artistică, fie creativitatea pragmatică în afaceri creative.
Interviul de astăzi – care face parte din proiectul Creative Business Serial – reușește să îmbine ambele sectoare ale creativității. Spledoare nu doar în iarbă, ci și la Castel. Iată un dialog despre lumea florilor puse în slujba unui bine mai înalt: salvarea castelelor din România! Altfel spus, un semnal de alarmă istoric îmbrăcat în limbajul florilor.
Impresionat este și traseul creatoarei proiectului Flori la Castel. Cristina Moldovan a trecut de la jurnalism și advertising, la management și design floral, de la București la Brașov, de la Directoare Reader’s Digest la fondatoarea, tot în 2015 (pesemne a fost un an creativ intens), a unei companii bazate pe flori și evenimente.
Acesti 5 ani au însemnat sute de evenimente private decorate cu flori, proiecte fără precedent în România. Să lucrezi cu mainile este terapeutic iar atunci cand faci din pasiunea ta o muncă te simți binecuvântat! spune creatoarea.
www.florilacastel.ro este site-ul proiectului dacă vrei să zăbovești pe toate pozele de până acum.
Episodul 1 a fost realizat cu finanțare proprie.
Episodul 2 a fost realizat cu sprijinul Fundației Prețuiește Clipa coordonată de doamna Georgeta Nenciu
Episodul 3 va fi sponsorizat parțial de Fundația Prețuiește Clipa coordonată de doamna Georgeta Nenciu, fiind necesar încă un sponsor pentru realizarea lui. Pentru sponsorizări puteți scrie coordonatoarei proiectului.
1. Ce înțelegi prin businessuri creative? Ce are creativ businessul de care te ocupi?
Un business creativ este spațiul în care arta și inovația întâlnesc, cu succes, modalitățile concrete de monetizare și valorizare. Este șansa artistului de a-și dezvolta pasiunea în muncă permanentă, asumată și de a învăța că, dincolo de binecuvântarea de a fi un creator este necesar să înțelegi, în paralel că la fel de important este să știi să îți valorizezi creația.
2. Pandemia a dat o întorsătură a vieții extraordinară, dificilă, radicală, chiar. Cum ai rezistat, cum te-ai reinventat și ce linii de viitor vezi pentru businessul pe care îl coordonezi?
Domeniul în care eu activez, acela al designului floral se concentrează, într-o proporție semnificativă, pe zona evenimentelor private care, iată, a fost puternic afectată de pandemie. Realizând că urmează un an agonizant și că va trebui să privesc partea pozitivă a situației, fructificând la maximum timpul pe care pandemia mi l-a oferit, am reușit, din primăvară până în prezent, paradoxal, lucruri pentru care înainte nu găseam timp dar pe care mi le doream foarte mult. Am ales, chiar din luna martie 2020, să investesc în educația mea floristică și să urmez un curs online, extins, pe o durată de 5 luni, parcurgînd toate modulele și obținînd Certificarea de Master în Design Floral. Totodată, în luna iunie 2020 am lansat proiectul Flori la Castel.
3. Ce înseamnă proiectul Flori la Castel și cum reușește să îmbine o promovare turistică, artistică și culturală a României într-un mod inedit?
Flori la Castel este un demers artistic dedicat castelelor mai puțin cunoscute din România, castele care nu se află într-o stare fizică foarte bună dar care au în spate o poveste interesantă de spus. Castele mai puțin cunoscute din țara noastră și care au nevoie de popularizare intra în atenția echipei Flori la Castel care recreează, în spațiul lor fizic, o zi din gloria lor de altădată, ecranizând fie legenda, fie povestea reală, prin filme artistice de scurt metraj. Flori la Castel are misiunea de a prezenta autorităților starea de degradare a edificiilor selectate dar și de a informa publicul larg că România încă are comori nedescoperite, comori arhitecturale care își așteaptă vizitatorii.
Proiectul presupune documentare, constituirea echipei de filmare pentru fiecare episod în parte, dezvoltarea scenariului reprezentativ și organizarea tuturor elementelor artistice și logistice necesare pentru filmarea și montarea episoadelor. Ulterior, fiecare episod lansat se bucură de apariții și emisiuni dedicate în spațiul mass-media. Flori la Castel este un proiect artistic dezvoltat în jurul designului floral omniprezent în toate episoadele, atât din dorința de a reda viața de altădată a acelor castele, prin natură, culoare și parfum cât și pentru a transmite mesajul că acele edificii nu sunt complet pierdute ci doar așteaptă să primească viață, atenție, emoție și șansa de a redeveni edificiile mărețe care au fost cândva.
Proiectul Flori la Castel este Cartea mea de Identitate Profesională deoarece am reușit să fructific în el toate experiențele mele profesionale anterioare, de la jurnalism, advertising, management și design floral. Sunt producătorul, scenaristul, vocea, managerul, designerul florist și, uneori, personaj în proiectul Flori la Castel. Ca să înțelegeți mai bine cât de important este el pentru mine am să vă spun atât: Poveștile și creația sunt atomii ființei mele! Mi-au trebuit câțiva ani să înțeleg asta și, tocmai de aceea, acum, când știu exact cine sunt, întreaga mea energie creatoare vibrează, se dăruiește și naște proiecte cum n-au mai fost.
Flori la Castel este proiectul meu de suflet dedicat României neștiute pe care o descopăr prin povești frumoase dezvoltate în filme artistice de scurt metraj. Nimeni, niciodată nu și-a mai prezentat țara într-o manieră similară și, cum acest proiect este sinonim cu originalitatea, cu pasiunea, cu dedicația și cu respectul pentru țara în care m-am născut, mi-am setat obiectivul de a face din Flori la Castel un brand de țară, promovând România așa cum ea nu a mai fost nicicând promovată – vorbind, prin emoție și frumos, despre un patrimoniu istoric care se prăbușește dar pe care încă îl mai putem salva.
4. Ce castele au intrat pe lista voastră pentru a realiza noi episode? Ce feedbackuri ați avut până acum?
Castelele adresate în episodul 1 și 2 au fost Castelul Calendar (Ugron) din localitatea Zau de Câmpie, Mureș și Cetatea Colț, satul Suseni, Județul Hunedoara. Castelele care vor fi alese pentru episoadele următoare sunt ținute confidențiale până în momentul lansării fiecărui episod în parte deoarece ne propunem să surprindem, de fiecare data, atât publicul larg cât și mass-media. Reacțiile au fost extraordinare. Am primit sute de mesaje de apreciere și de solicitare de informatii suplimentare din partea oamenilor dispuși să viziteze acele obiective pe care nu le cunoșteau. Din punct de vedere al ajutorului concret de care castelele au nevoie, situațiile se discută și adresează particular de autoritățile care le dețin și pe care noi, prin poiectul nostru, ne oferim să le sprijinim, la nivel social și de popularizare.
5. În timp de criză, antreprenorii se împart în două: cei care fac toate eforturile pentru a se regrupa, modifica, investesc în ei și în promovare și cei care se blochează, așteaptă. Cum ai comunicat din martie încoace, mai ales că domeniul evenimentelor de care te ocupi a fost afectat?
Cum spuneam și mai sus, am ales să investesc în educația mea și să lansez un proiect inedit. În mod paradoxal, pentru mine, pandemia a însemnat un salt profesional concret precum și redefinirea a ceea ce urmează să fac în continuare, prioritizând pentru 2021 aceași direcție de dezvoltare personală și de business.
6. Reinventare. Un cuvânt care place sau, din contra, nu place, dar care este real. Cum îl privești tu ca antreprenor care practic este nevoit să îl exerseze, nu doar să citească despre el?
Cred cu tărie că oamenii care se reinventează profesional sunt, de multe ori răsplătiți, pentru curajul lor, prin oportunități neașteptate. Cariera mea a fost și este, în continuare, o călătorie extraordinară pentru mine. O călătorie a sincerității absolute și a unor alegeri în totală armonie cu intuiția mea. M-am bucurat de fiecare experiență la maximum și de privilegiul de a lucra alături de oameni care m-au inspirat sau pe care i-am inspirat. Am fost mereu de părere că o carieră trebuie să te șlefuiască pe tine ca om și nu invers. Iar reinventarea, dacă nu îți dorești o viață liniară și daca nu ești un conformist este singura cale de a afla cât de departe poate ajunge călătoria ta. Nu de dragul societății, nu pentru că există statistici și trenduri ci pentru că ne datorăm descoperirea absolută a potențialului din noi!
7. Care au fost nevoile neacoperite ale unui antreprenor în aceasta perioadă?
Cei care anterior pandemiei nu și-au gestionat corect finanțele și au investit fără precauție au fost imediat afectați și le-a fost extrem de greu sau imposibil să se repună pe picioare. Sute de business-uri au fost închise peste noapte și, cred că cea mai dureroasă încercare a fost să se găsească soluții pentru forța umană rămasă brusc fără activitate. Din punctul acesta de vedere, pot spune că am avut multă inspirație în a nu deschide încă un punct de lucru care ar fi generat cheltuieli permanente, în a dezvolta acfivitatea exclusiv ca freelancer și în a încheia parteneriate punctual pe fiecare proiect și nu prin contracte permanente. Astfel, m-am putut reorganiza rapid, fără pierderi majore, securizând resursele financiare existente și investindu-le exclusiv în dezvoltarea profesională și în proiecte fără precedent.
8. Crezi că este importantă CREATIVITATEA pentru un business?
Creativitatea este vitală și ea face diferența atât de la ceea ce vinzi, până la cum vinzi și cum rămâi și te consolidezi în piață. Creativitatea este major importantă!
9. Care sunt calitățile care te ajută să gasești soluții creative pentru liniile tale de business?
Experiența anterioară din toate domeniile în care am lucrat, obiectivul personal de a aduce inovație și nu replici reușite, bucuria de a cunoaște permanent oamenii, fiind un reputat ascultător activ, dăruirea energia mea în tot ce ce creez și o permanentă ancorare în piața de profil, în toate orizonturile ei și în modurile în care ea poate fi inovată.
10. Semnătura creativă a businessului tau stă în…?
Frumusețea atemporală a creației! Pictural by Cristina M. înseamnă un creator care te poartă prin veacuri și prin vreme. De mii de ani, oamenii și florile își trăiesc efemeritatea împreună iar eu sunt aici să le reamintesc câtă nevoie avem noi de frumos. Și, tocmai de aceea, îi iau de mână, îi imbrățișez cu flori și îî poftesc în povestea în care basmul floristic abia a început!
Articole recente
Despre mine

Om creativ, Mom of twins, Creative Manager, Trainer CREATIVITATE&SCRIERE CREATIVA, kreatoria.ro
Ultima carte publicata

Categorii
- Au ceva de spus (162)
- Cu dichis (20)
- Haine creative (1)
- Kreatoria Mom (1)
- lifestyle (22)
- Noutăți (142)
- simple (8)
- Viața este frumoasă (67)