Kreatoria.ro și Galeria Galateca pornesc campania: Artiștii merită văzuți.

Campania constă într-un serial de interviuri cu artisti notabili, de esență. Îmbrăcăm creativitatea în haine de mare ținută și traversăm teritorii de conversație care să aducă în prim plan activitatea artistică, stările unui creator, efortul, modul cum artistul împacă lumea inovatoare dar și cele pământești, cum este afectată arta în pandemie etc.

Campania își dorește să aducă alinierea cu necesitatea de a simți, realiza, trăi, manifesta CALITATIV creativitatea si arta, indiferent de formă.

Am selectat talente certe, concepte vii, trăiri care să motiveze… toate cu certitudinea de a duce mai departe pofta de a crea cu adevărat.


Interviul de astăzi este realizat cu scenograful Octavian Neculai, artist cu mare experiență, un nume valorizat în lumea scenografiei, arhitecturii, artei. În CV-ul dânsului veți regăsi titluri precum: Director general adj.Opera Nationala, colaborator și asistent al regizorului arh. Liviu Ciulei, realizări remarcabile în duet cu regizorul Ducu Durie, distins cu multe premii pentru arhitectură  și concursuri interne și internaționale, premii pentru de scenografie etc.

Pozele fac parte din portofoliul Galeriei Galateca.

 

Octavian Neculai: Trăim timpuri ciudate și nebune, de ai senzația că cineva nemulțumit de ce suntem ne remodelează.

1. Dacă ar fi să realizați un AUTOPORTRET în cuvinte, cum ar fi?

Ambițios, muncitor, dar iubesc pauzele, inteligent, curios în toate cele legate de cunoștințele acumulate, inventiv, talentat. Legat cu inventiv, pisălog, suspicios, uneori cu umor, chiar sau în special la adresa propriei mele persoane și cu defecte pe care prefer să nu le scriu și

…modest, nu-i așa ?

FOTO: Plakat'60 de la Galateca din octombrie 2020.

2. Despre ce proiecte ați vrea să vorbiți și să le știe țara toată?

E complicat pentru că aș vrea să  vorbesc despre cele de arhitectură și despre cele de scenografie și despre desenele-povești.

Poate că proiectul meu preferat este cel care stă într-un sertar și se numește “ Teatrul vertical “…

3.Prin ce carusel de emoții ați trecut până să realizați aceste opere de care ați scris mai sus? (expoziții)

Sunt mândru de cele două expoziții, la interval de trei ani, la Galeria de Artă Galateca.
Prima a fost cu proiecte de scenografie, a doua cu multe gânduri negrăite ci desenate. Galateca este pentru mine, un spațiu cu suflet și cu o stare aparte. Nu aș putea să realizez nimic, indiferent de domeniul în care mă exprim, fără a avea o stare sau un “ carusel” de stări, de la iubire la ură, de la prezență la părăsire, de la nevoia de oameni la singurătate și tot felul de stări în procesul creației. Cred că orice artist creator trece prin multiple stări.

FOTO: Plakat'60 de la Galateca din octombrie 2020.

4. În “hainele” cărui domeniu vă simțiți cel mai bine?

Nu pot da un răspuns direct, pentru că așa cum îmi place să-mi schimb hainele aproape în fiecare zi, și mă simt bine în ele, tot așa și cu domeniul care-l aleg; mă bucur de fiecare moment de creație.

5. Arta față în față cu pandemia. Cum vă găsește cel mai incert an al ultimiilor decenii?

Arta are nevoie și de puțină suferință, fie că vine din interiorul artistului fie că vine din lumea exterioară. Cred că nu e cazul să dau exemplele pe care le știe toată lumea ca să nu pară că mă compar cu marii artiști ai lumii, dar mica fantomă care umblă în preajma noastră când creem este aceeași. Sigur că trăim timpuri ciudate și nebune, de ai senzația că cineva nemulțumit de ce suntem,  ne remodelează.

FOTO: expozitie Galateca 2017 – Octavian Neculai – O expoziție de scenografie inedită – “FLUXURI ȘI LUMINI ÎN ALB-NEGRU. Gânduri, cărări și locuri în spațiul scenic”

6. Cum îl creează/modelează arta pe creator?

Parțial am răspuns mai sus, dar o să adaug că atunci când intri în vraja artei trebuie să te aștepți că vei fi  sau nu modelat, mai mult ca sigur da pentru că te apropii de forțele venite din Univers.

7. Când creați cel mai bine? (ca moment al zilei/nopții)

Numai când mă simt invadat de dorința de a crea. Ziua, noaptea. Nu știu!

8. Aveți ritualuri de creativitate? Cum vă încurajați, cum treceți peste stări interioare blocante (lipsa de chef, oboseală) sau blocaje care vin din exterior (răutate, invidie, competiție toxică etc.)

Ooo! Ritualuri de creativitate ? Îmi pun un costum de șaman și mă învârt în jurul unui foc interior. Păi, nu trec peste lipsa de chef sau oboseală: le las să treacă ! Răutatea și invidia nu ai cum să le ocolești dacă vin spre tine, așa că ori le înfrunți, ori le ignori. ”Competiția toxică” e o inadvertență , pentru că competiția este o întrecere sportivă, bărbătească, și fiți siguri că cine calcă regulile unei competiții corecte până la urmă, va plăti prin uitare.

FOTO: Plakat'60 de la Galateca din octombrie 2020.

9. Ce nu ați spus niciodată despre dvs. și ați vrea să se știe?

Ce nu am spus despre mine nu prea știu, dar nici nu vreau să se știe.

10. Defectul care vă ajută cel mai tare să creați?

Nehotărârea.

11. Dar calitatea care vă stă frână la manifestarea inspirației?

Nehotărârea.

12. Cum monetizați artistul? Iată o întrebare din partea celor care se ascund sub frica: din creație nu poți trăi!?!

Din creație trăiesc numai ” artiștii zilei”, preferații curților (căci eu cred că societatea are tot felul de ”curți”), sau cei care fac ”artă comercială”, care în unele cazuri chiar este de mare valoare artistică (vezi de ex.:  Picasso), dar nu-mi vine să monetizez Arta!

FOTO: Plakat '60 de la Galateca din octombrie 2020.

13. Ce i-ați spune unui Creator în blocaj?

Grea  întrebare. Să se deblocheze !

 

FOTO: Plakat '60 de la Galateca din octombrie 2020.

14. Pentru artiștii, trainerii, speakerii, scriitorii (pâna la urmă, comunitatea de creativi) care își doresc să performeze pe piața internațională, ce sfat ați avea pentru ca ei să se exprime global? De unde să o apuce?

Să o apuce de la început. Și să se înarmeze cu multă răbdare.

FOTO: Plakat '60 de la Galateca din octombrie 2020.

15. Semnatura dvs creativă stă în…

…ceea ce produc !