Cand spui Valentina Secara spui educatie timpurie de inalt nivel si eforturi intense pentru a misca acest univers intr-o directie si mai buna. Dar Valentina este si un om preocupat de frumos, de armonie, de dezvoltare personala si gandire pozitiva.
Am cunoscut-o pe Valentina in mediul ei. Stie sa se faca placuta, inspirand in acelasi timp, starea de siguranta ca totul este asa cum trebuie. La Conferinta de Educatie Timpurie , isi traia din nou crezul de a ii determina pe ceilalti sa vada ca educatia nu incepe de la 6 ani, ca educatia incepe de la nastere (fie vorba intre noi, chiar dinainte de momentul 0).
Valentina este fondatoarea gradinitelor in stil britanic Acorns Nursery … dar nu este doar atat.
Mi-e drag de Valentina din cel putin doua motive de cursa lunga: 1. pentru ca este un om (mama) care se slefuieste si emanaa Binele intr-un echilibru pe care il lucreaza temeinic si 2. profesional vorbind si-a adjudecat rolul de pioneer, iar daca este sa iti alegi cea mai grea pozitie de pioner, alege-o pe cea din educatie.
Rutina Binelui
Valentina Secara isi rezerva pentru Sinele Ei startul fiecarei zile. De la 5 sau 5:30 dimineata isi creeaza ziua, creioneaza proiecte si pune rotile in miscare pentru Acorns Nursery si tot ce inseamna conexiunea cu ceilalti parteneri.
Cum arata o zi din viata unui antreprenor in educatie/mama/om pasionat de echilibru?
Este o zi bine organizata, cu agenda, pentru a putea indeplini toate rolurile. Ma trezesc la 5:00 sau la 5:30 si am 1 ora si jumatate pentru mine, fac asane, meditatie si citesc un pic, la 7 trezesc copiii si ne pregatim pentru scoala si job, iar ziua de lucru incepe la 7:30 sau 8:00, in functie de locatia in care sunt in ziua respectiva. Am zile rezervate pentru cele 2 sedii Acorns Nursery, gradinita pe care o conduc (primit parinti, copii, intalniri cu echipa, training-uri, mail-uri si alte sarcini administrative). De asemenea, am zile pline de intalniri in afara gradinitei, in beneficiul acesteia si al proiectelor pe care le initiem in educatie, zile in care imbin activitatile de dezvoltare personala si profesionala si intalnirile de networking. Serile le am rezervate familiei, gatesc aproape in fiecare seara, mancam impreuna si povestim ce s-a intamplat peste zi, vedem un film daca avem timp, citim sau ascultam muzica.
Gestionarea timpului este un mare pat al lui Procust, vrem sa ingradim in timp proiecte, oameni, dorinte… cum facem sa incapa? Care este secretul tau?
Este intotdeauna o provocare si pentru mine. Mai ales ca multi ani m-am concentrat pe job si am amanat unele proiecte personale sau de familie. In timp, am invatat sa rezerv in agenda timp si pentru acestea si am vazut ca acest lucru face diferenta! Capeti o stare de bine, sentimentul ca imbini si viata profesionala si viata pe cea personala intr-o proportie care te face fericit. La fel fac si cu intalnirile personale, cu oamenii dragi: de multe ori le rezerv timp in agenda cu cel putin o saptamana inainte, pentru a ma asigura ca se intampla.
Ce sunt copiii in viziunea ta?
Pentru mine, copiii sunt inspiratie, sunt posibilitatea de a te implini, de a da mai departe, de a contribui, de a da aripi cuiva sa zboare si sa isi atinga potentialul.
Copiii sunt, de asemenea, indivizi foarte puternici de la nastere, ce au nevoie sa fie vazuti astfel, iubiti, respectati, protejati, in misiunea lor de a se implini pe acest pamant.
Este greu sa faci un copil fericit?
Deloc! Un copil are nevoie de apartenenta in primul rand, sa stie ca esti acolo pentru el, indiferent de ce se intampla si un astfel de lucru ii acorda fericire si satisfactie deplina. Apoi sunt fericiri punctuale, daca sunt indeplinite si alte nevoi ce apar in fiecare zi. Dragostea celui de langa el ii asigura copilului fericire, putere, aripi.
Am putea spune ca esti mai curand visatoare sau mai curand practica?
Lucrand in educatie, cred ca trebuie sa ai o pondere cel putin inedita de astfel de ingrediente.
Sunt o visatoare la baza, o idealista. Intotdeauna mi s-a spus acest lucru, cu toate ca ceea ce visez eu mi se pare foarte realist, accesibil, usor de pus in practica. De multe ori doar mie mi se pare ca e usor si de aici apare diferenta. Sunt o persoana cu asteptari ridicate fata de cei din jur si in timp am invatat sa fiu si pragmatica si sa imi modelez asteptarile în funcție de oameni si situatiile din jur.
In educatie, da, e important sa ai un echilibru intre cele doua, iar acest lucru l-am invatat iarasi in timp, intrucat idealista din mine dorea lucruri care nu erau usor de accesat sau indeplinit, rareori imposibil. De fapt, sunt omul care nu crede in cuvantul imposibil. Intotdeauna exista o solutie!
Kreatoria.ro este un site dedicat creativitatii si oamenilor creativi. Ne spui despre cel mai creativ loc din casa ta/biroul tau?
Cred ca spatiul cel mai creativ pentru mine este in bucataria mea, la masa din bucatarie. Acolo s-a nascut si ideea gradinitei, acolo am avut inspiratie pentru proiecte si cele mai bune discutii legate de activitatea din gradinita!
3 ritualuri de creativitate pe care le practici zilnic?
Imi dau, timp, respir, uneori merg si ma plimb in gradina gradinitei, ma uit la oameni si imi ascult intuitia, inspiratia.
Cel mai mare vis?
Am mai multe vise, nu doar unul. Imi doresc sa deschidem o scoala care sa continue modul nostru de predare in gradinita.
Imi doresc sa imi ajut oamenii sa creasca si sa fie buni profesionisti si contributori in comunitate, oameni mai buni si mai generosi. Imi doresc sa imi sprijin copiii sa fie fericiti si sa-si atinga potentialul. Imi doresc sa invat sa inot, sa merg pe bicicleta si sa sar cu parasuta.
Cea mai mare provocare?
Una din cele mai mari promocari este sa ma temperez sa nu ma las dusa de val si sa creez sau sa aleg prea multe initiative in care sa ma implic. Imi doresc mult sa contribui si iubesc ceea ce fac, insa uneori nu-mi dau seama ca testez timpul si resursele fizice, ale corpului meu in aceste initiative. Invatam.
Exista arta de a trai frumos? Eu am ramas fascinata de felul trainic si pozitiv in care esti pasionata de gandurile bune, armonie, frumos, prietenie, etc.
Da, cred in arta de a trai frumos, generos, in armonie. Ma inspira si simt ca ceea ce ajunge la mine din sfera asta trebuie sa treaca mai departe, ca un canal de comunicare. Intamplarile vietii si noile experiente m-au invatat sa ma bucur si mai mult de frumos, de oameni, de zambete, de bine in general. La urma urmei e o alegere, iar eu am ales asa.
Esti mandra de… sunt mandra de fiul meu care este in armata britanica, pentru echilibrul si dorinta de a se cunoaste mai bine, pentru experientele pe care si le ofera. Sunt mandra de fetele mele pentru calitatile lor si alegerile pe care le fac, pentru ca sunt oameni buni si vor sa ii ajute pe cei din jur. Sunt mandra de unii oameni pe care i-am cunoscut si ii am alaturi in gradinita pentru modul in care cresc si se depasesc continuu, pentru alegerile lor. Sunt mandra de familia mea pentru radacinile oferite, de prietenii mei pentru ca am invatat unii de la ceilalti si mi-au fost alaturi in momente cu provocari, de oamenii pe care ii iubesc, de mine, ca am ramas pozitiva si am ales aceasta cale, in si spre lumina.
Articole recente
Despre mine
Om creativ, Mom of twins, Creative Manager, Trainer CREATIVITATE&SCRIERE CREATIVA, kreatoria.ro
Ultima carte publicata
Categorii
- Au ceva de spus (158)
- Cu dichis (20)
- Haine creative (1)
- Kreatoria Mom (1)
- lifestyle (22)
- Noutăți (142)
- simple (4)
- Viața este frumoasă (67)