Ce înseamnă a trăi creativ viața?

A trăi frumos viața înseamnă a nu lăsa clipa să îți scape. Suntem tineri și ni se pare tuturor că avem în față o mulțime de timp în care să încercăm, să experimentăm, să greșim. Din păcate, nu ne permitem să greșim și să experimentăm foarte mult. Avem nevoie să descoperim care ne sunt pasiunile, ce talente avem, ce abilități avem și ce ne dorim să facem. Dacă avem toate aceste răspunsuri și acționăm ghidându-ne după ele, cred eu că ne trăim viața frumos. Iar dacă suntem pregătiți să facem performanță în domeniile care ne pasionează, sunt sigur că vom găsi mereu provocări care vor necesita soluții creative.

Când suntem mici tot auzim întrebarea: ”Ce vrei să fii când vei fi mare”? Ei bine, tu ce vrei să fii și să faci?

Vreau să studiez știintele politice. Am înțeles la începutul liceului că domeniul politic îmi poate oferi toate acele provocări care să mă determine să progresez și să excelez. Ca să formulez răspunsul standard, voi spune „vreau să fiu politician”.

Ai un CV plin la nici 18 ani împliniți, în ce valori crezi?

Cred în libertatea fiecăruia de a alege:  de a alege ce își dorește să studieze, de a alege domeniul în care vrea să activeze, de a alege dacă își doreste sau nu să facă performanță, etc. Valorile după care mă ghidez sunt dorința de a excela, spiritul de echipă, perseverența, comunicarea eficientă și prietenia. În ceea ce mă privește, prietenii și dorința de a progresa m-au ajutat mereu să obțin rezultate foarte bune atât pe plan școlar, cât și pe plan extrașcolar.

Și dacă tot vorbim de valori, Școala de Valori te-a inclus într-un proiect special, poți să ne spui mai multe despre el, așa cum vezi tu acest proiect?

Proiectul Excepționalii, în opinia mea, e singurul care nu și-a propus să determine tinerii să facă performanță, ci și-a propus să ajute tinerii care deja excelează în diferite domenii să iasă în față, să își facă vocea auzită și le-a oferit posibilitatea de a se cunoaște și de a crea o comunitate unită, puternică și dornică să producă acele schimbări pozitive pe care societatea le așteaptă. Suntem o generație energică și dornică să se implice, iar Școala de Valori, prin proiectul Excepționalii, ne-a oferit un canal prin intermediul căruia să acționăm.

Crezi că dorințele se îndeplinesc în viață? Și dacă da, care ar fi formula?

Orice dorință se îndeplinește dacă muncim în acest sens. Nu știu dacă există o formulă care să poata fi aplicată de toți, dar pentru mine munca este principalul mijloc prin care dorințele devin realitate. Nu trebuie însă să așteptăm rezultate uimitoare (nici chiar în cazul în care depunem un volum mare de muncă). De cele mai multe ori, până la succese răsunătoare, oscilăm între bucurii mici și eșecuri.

Cum ai vrea să fie lumea sau e ”perfectă” așa cum e acum?

Nu exista lumea perfectă, înafara utopiilor literare. Orice societate este perfectibilă. Lumea ideală pentru mine este aceea în care tinerii sunt încurajați și îndrumați să performeze în domeniile care îi atrag. Nu întotdeauna pasiunea poate să fie transformată într-un job, dar categoric orice tânăr are preferințe către un anumit domeniu. Vocea noastră, acum mai mult decât oricând, trebuie ascultată pentru că doar generația tânără poate să țină pasul, în mod natural, cu schimbările. Percepem schimbarea într-un mod diferit decât o fac generațiile anterioare și o anticipăm fără a studia prealabil anumite fenomene. Trebuie deci să participăm la luarea deciziilor care vizează societatea, cu atât mai mult, la luarea deciziilor care ne vizează în mod direct.

 

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală modernă ce are ca viziune dezvoltarea unei societăți bazate pe valori prin educație inovativă. Punem sub semnul întrebării granitțele educației tradiționale și creăm oportunitatea persoanelor de a accesa informații de valoare, experiențe de formare a caracterului, de a interacționa cu modele pozitive și de a avea expunere internațională, cu scopul de a crește responsabilitatea personală și controlul fiecăruia asupra alegerilor personale.