Coachingul este un domeniu, pe cât de căutat acum de unii, pe atât de confuz pentru altii. De aceea, am luat-o la întrebări pe Corina despre partea văzută și nevăzută a acestui domeniu. De la ce este, până la metode si tehnici, interviul aduce mai multă lumină pentru cei care au nevoie de un plus de definire.

 

1. Așa o nebuloasă este în mintea unora legat de cele 2 roluri coach-psiholog. Care e diferența? Ce face unul, ce nu face celălalt?

Din interacțiunile mele de până acum, remarc că mulți clienți de coaching din România încă descoperă ce este coaching-ul. Hai să aducem clarificarea!

Ambele discipline, presupun o formare de specialitate, supervizare/mentoring și ore de practică în spate până când coach-ul/psihologul dobândește competențele necesare pentru a practica.

În coaching, relația dintre coach și coachee funcționează ca un parteneriat, pe nivel de egalitate între părți. Coachee-ul este cel care vine cu agenda și cel care conduce discuția iar coach-ul îl însoțește. Instrumentele de lucru ale coach-ului sunt ascultarea activă și întrebările deschise. Coach-ul nu dă sfaturi, recomandări, feedback ori validare. Temporal privind, coaching-ul se concentrează pe prezent și viitor iar focusul său este pe acțiune.

Psihologul se focusează pe a diagnostica și a trata. În dinamica relației, psihologul are un nivel superior față de clientul său, care se numește pacient. Temporal, psihologul caută rădăcinile din trecut, investighează sursa problemelor clientului, cu aplecare către a ajuta pacientul să conștientizeze și să se vindece.

2. Dacă ai rezuma la un singur cuvânt coachingul, care ar fi acela?Acțiune!

3. Ai experiență în management, unde se intersectează această experiență cu coachingul?

Prima mea întâlnire cu coaching-ul a fost în sfera de dezvoltare personală, în 2008 când am început să urmez cursurile Nicoletei Svârlefus. Au fost experiențe cu puternic impact emotional pozitiv și transfomare reală de perspectivă. Pentru că dezvoltarea personală era ceva nou apărut, am trecut printr-un proces de asumare dar și de construire a unui vocabular pentru a împărtăși cu ceilalți, astfel încât să mă fac înțeleasă și în același timp să îmi păstrez credibilitatea.

Următorul an bun pentru coaching din viața mea a fost 2015 când prin intermediul unui training de coaching, mentoring & feedback la care am participat, perspectiva mea asupra coaching-ului profesionist în organizații s-a schimbat radical. Acest training a fost construit in jurul modelului GROW de coaching si am adoptat astfel un nou mod de gândire – GROWTH MINDSET. Ascultarea, susținerea spațiului pentru ceilalți au devenit abilități puternice pe care le-am implementat în munca și în viața mea de zi cu zi.

După ce am experimentat multiple beneficii ale coaching-ului din postura de client, în 2019 mi-am urmat marele vis profesional si am absolvit Mind Learners Transformational Coaching Program în București. Ca și traiectorie profesională, am urmat o școala de coaching acreditată de Federația Internațională de Coaching, cu intenția de a mă certifica în standardele acestei federații și lucrez activ la asta.

4. Cum se deșfoară o sesiune de coaching? 

Coaching-ul este o conversație structurată care este condusă de către coachee și respectă agenda acestuia. Modelul de coaching pe care îl practic este GROW.
Spuneam mai sus că instrumentele de lucru ale coach-ului sunt ascultarea activă și întrebările deschise. Ascultarea activă se referă la a fi atent, a fi prezent, a observa cu toate simțurile ceea ce coachee-ul transmite. Întrebările deschise sunt cele la care raspunsul nu este scurt si imediat, da/nu, ci coachee-ul dezvoltă, construiește idei, împărtășește cu detalii.

Simplificând, sesiunea de coaching are 4 pași importanți. Primul pas este setarea unui obiectiv care este ales de către coachee. Ulterior trecem la explorarea situației actuale, unde se află față de obiectivul la care viseaza. Apoi conversația se mută în zona opțiunilor pe care clientul le are la dispoziție. Ultimul pas din proces este schițarea unui plan concret de acțiuni pe care coachee-ul le va face. Pe langă planul concret de acțiune, coachee-ul este însoțit să își găsească motivația necesară pentru a trece la treabă.

Despre modelul GROW de coaching puteți citi mai multe în cartea “Coaching pentru perfomanță” scrisă de Sir John Whitmore. A fost cartea mea de căpătâi când eram manager și o recomand oricărui leader ori coach.

Sloganul meu este “Magic starts within” inspirat de procesul de coaching. Când coachee-ul acceptă provocările din cadrul unei sesiuni de coaching, face un salt din zona în care era către potențialul său deplin. Acest nou spațiu accesat este perceput ca fiind magic și însoțesc fiecare client să ajungă acolo.

5. Un domeniu relativ nou în România. Cu ce așteptări vin clienții la întâlniri?

Din feedback-urile clienților, am vazut așteptări diferite în funcție de cât de vastă era experiența lor cu coaching-ul. Clienții care au pornit pentru prima dată într-o sesiune de coaching sunt foarte curioși, așteaptă feedback și validare. La sfârșitul sesiunii capătă pe față o lumină nouă care transmite că au accesat o nouă zonă din interiorul lor.

Clienții cu experiență, care se antrenează în mod regulat caută prin coaching resurse pentru a-și îmbunătăți performanțele, vor să rezolve provocări profesionale ori personale, caută să devină mai întelepți, să aibă relații funcționale, să își facă viețile mai ușoare și mai frumoase prin dezvoltarea lor personală.

6. Ce NU este coachingul?

Coaching-ul nu este ceva misterios ori confuz dacă este făcut cu un profesionist.

ICF (International Coaching Federation) are 25 de ani de existență și este o federație activă, atentă la nevoile coachilor pe care îi formează și testează prin școlile sale acreditate. ICF cere și integrează feedback-urile noastre. Recent au fost aduse ajustări competențelor tocmai pentru a fi actuali și a răspunde cât mai bine nevoilor clienților noștri.

Standardele ICF sunt clare, publice și vă invit să le consultati pe pagina federației https://coachfederation.org/ pentru a elimina orice mister ori confuzie cu ceva ce nu este coaching-ul.

7. Introdu-ne în culisele muncii de coach. Cum se pregătește înainte de o intâlnire? Ce citește, cum se documentează?

Munca de coach pentru mine este ca o bijuterie, chiar brățară de aur, cum spune proverbul. AHA-urile pe care clienții le au în timpul sesiunilor, însoțite de munca susținuta depusă după, schimbă efectiv vieți. Oamenii nu se mai mulțumesc cu puțin, încep să crească miza și să își aducă în lume prețioasele daruri interioare.

Este un privilegiu să fiu primită de oameni în intimitatea vieții lor profesionale sau personale, Mă implic în fiecare sesiune cu un maxim de curiozitate și mă bucur de călătorie.

În coaching ne așezăm intr-un spațiu de non judecată, de siguranță, unde nu există răspunsuri greșite. Scena este a coachee-ului, totul este pentru coachee, proiectând asupra lui o atitudine pozitivă, ceea ce în literatura de specialitate se numește “unconditional positive regard”. Ieșim din sesiunile de coaching cu motivație, energie si planuri concrete de acțiune.

Cea mai bună pregătire a unui coach înainte de o sesiune este să nu se pregătească. Pregătirea ar însemna că își construiește așteptări legate de rezultatul sesiunii ceea ce ar putea deturna conversația de la agenda coachee-ului.

Recomand exercițiile de centrare și prezență care îl ajută pe coach să se detașeze și să uite de “ale sale”. Eu practic respirația conștientă, meditația sau creez mandale dupa o metodă specială (diferită de cărțile de colorat).

Cred că fiecare coach are propria sa misiune pe care o duce mai departe prin această profesie. Eu am ales să servesc leaderilor, ca o continuare firească a carierei anterioare în management.
Așadar subiectele de interes pentru lecturile mele de acum sunt: leadership, culturi organizaționale, performanță.

Împărtășesc cu voi că acum citesc “Leaderii mănâncă ultimii” scrisă de Simon Sinek. Am ales această carte pentru a fi conectată la provocările leaderilor.

În același timp continui să citesc despre coaching, să merg la cursuri, să urmăresc podcast-uri sau webinarii din care învăț cum să fiu un coach și mai ales un om mai bun.

Mai sunt de interes pentru mine neuroștiința, psihologia pozitivă, motivația.

Printre lecturile obligatorii din timpul formării de coaching au fost “Coaching pentru perfomanță” scrisă de Sir John Whitmore și “Jocul interior și munca” de Timothy Gallwey. Dau mai departe această recomandare întrucât mie mi-au fost de mare folos.

 

8. Care ți se pare cel mai interesant coach internațional?

Am primit inspirație de la mulți coachi valoroși din țară și din străinătate.
Aleg să plătesc tribut aici lui Marshall Goldsmith pentru modestia cu care vorbește despre munca lui care a creat un impact global. Marshall a scris numeroase cărți ajunse bestseller, este unul dintre pionierii utilizării feedback-ului 360 care acum este utilizat pe scară largă pentru evaluarea leaderilor, a avut în portofoliul său de clienți importanți CEO.
Marshall mi-a atras atenția când a lansat proiectul 100 Coaches în care predă gratuit tot ceea ce el a reușit să învețe pănă la venerabila sa vârstă, cu condiția ca cei selectați în program să dea măiestria și învățătura mai departe.

9. Dar metoda internațională de coaching pe care o și practici?

Coaching-ul transformațional pe care îl practic are o abordare holistică, ce cuprinde emotiile, mentalul, fizicul/corpul, socialul si spiritualul. Scopul coach-ului transformațional este să susțină clienții să se dezvolte, să iși crească nivelul de conștiență, să înțeleagă impactul modului lor de acțiune în lume precum și să identifice noi soluții și strategii acționabile pentru îndeplinirea unor obiective specifice.

Profit de această ocazie pentru a spune oamenilor că atunci când sunt în pragul unor decizii de impact, coaching-ul transformațional ii poate ajuta și nu trebuie să treacă singuri prin complexități dificil de cuprins și gestionat. Coaching-ul înlesnește acomodarea noului în viața lor. Clienții găsesc cea mai bună modalitate de schimbare și își activează o motivație strașnică pentru a duce planul la bun sfârșit.

Un alt subiect în care investim multe emoții și energie sunt relațiile, atât cele de muncă cât și cele intime. 24h din 24h inima noastră bate pentru cineva iar prin coaching putem întelege mai bine locul și rolul pe care oamenii il joacă în viața noastră dar putem și transforma de pe ce poziții ne raportăm la ceilalți.

Când te simți blocat sau ți se pare că te învârți în cerc, este un moment bun să apelezi la un coach. Blocajele indică faptul că modul nostru de operare în viață nu mai funcționează și este nevoie de o actualizare sau chiar de o schimbare majoră. Rolul coach-ului este să te însoțească să descoperi o nouă perspectivă asupra blocajului tău și astfel portița de ieșire din acea buclă.

Se vorbește mult despre progres și performanță iar mediul dinamic în care trăim ne provoacă să ținem pasul cu ritmul dar și cu cerințele tot mai înalte.Definirea acestor obiective și întocmirea planului de acțiune către atingerea cerințelor sunt subiecte faine de coaching.

Oamenii cu care am lucrat spun că în urma sesiunilor de coaching devin mai atenți la ei înșiși dar și mai receptivi la cei din jur. Stau mai puțin în zona de a rumina, sau pe românește nu își mai bat capul, ci pun mâna pe telefon și programeaza o sesiune de coaching pentru a găsi o soluție. Calitatea vieții lor este mai bună pentru că își creează mai multe experințe pozitive și traiesc emoții hrănitoare. Creează conștient și anticipează rezultatele faptele lor, au relații mai bune iar viața nu mai este o pură întâmplare, ci un rezultat al muncii lor. Și le iese bine treaba chiar și când Mercur este retrograd…