Academia Titi Aur, școala de condus defensiv și pilotaj, a lansat cursul Ghidul Părintelui Responsabil la Volan, un produs 100% românesc dezvoltat de trainerii ATA. Pe parcursul a 7 ore, părinții învață noțiuni teoretice, dar și practice legate de condusul preventiv, riscuri și tehnici necesare în cazul unui accident.

În România, în anul 2018, au fost raportate 1.867 de decese cauzate de accidente rutiere, adică 5 decese pe zi, iar în ultimii 10 ani peste 8.100 de copii și-au pierdut viața în accidente rutiere, la nivel european. Statistica îngrijorătoare este însoțită de date categorice, provenite din studii de specialitate: copiii care nu călătoresc în dispozitive speciale sunt de 7 ori mai expuși riscului de a fi vătămați în accidente rutiere, în timp ce la o viteză de 60 km/oră, corpul unui pasager din mașină cântărește la impact de 9 ori propria greutate. Impactul unui copil cu parbrizul în caz de accident este echivalent cu căderea de la etajul 3 al unei clădiri. 

În acest context, trainerii Academiei Titi Aur, cu o experiență de peste 12 ani în conducerea preventivă, au elaborat un curs special, dedicat celor care călătoresc în mașină alături de copii. Ghidul Părintelui Responsabil la Volan este un curs de 7 ore, care conține informații teroretice de conducere defensivă și norme de siguranță pentru copii, practici periculoase de condus, cum să se pregătească pentru o deplasare cu mașina, poziția corectă la volan, la ce sunt expuși copiii care nu sunt puși în scaune de mașină, ori sunt poziționați incorect, care este dinamica în cazul unui accident și ce se întâmplă cu pasagerii, care sunt forțele care acționează la impact, dar și tehnici de siguranță pentru femeile însărcinate care șofează. De asemenea, o parte importantă este dedicată alegerii și montării corecte a scaunului de mașină pentru copii în funcție de standardele obligatorii de siguranță, dar și de înălțimea, greutatea și vârsta copilului.

Cursul Ghidul Părintelui Responsabil la Volan are ca scop conștientizarea că viața copiilor este în mâna părinților când sunt cu toții în trafic și că orice abatere de la regulile de siguranță le poate pune viața în pericol. Ne-am dorit un curs cu un grad de conștientizare mare, de aceea poate că multe informații prezentate la curs vor șoca. Avem însă o tematică cu aplicabilitate imediată, iar alături de trainerii Academiei se află specialiști care pot răspunde la orice întrebare a cursanților – medici pediatri, polițiști etc. Obiectivul nostru este să reducem numărul de accidente în care conducătorul auto ar putea fi implicat, indiferent de culpă, a declarat Titi Aur, fost pilot de raliu și fondator al Academiei Titi Aur.

Partea a doua a cursului are ca scop conștientizarea riscului prin tehnici practice, iar participanții învață în sala de simulatoare ce să facă în caz de accident, cum să iasă dintr-o mașină răsturnată și cum să scoată copilul, testează impactul cu un obstacol fix la 15 km/oră, viteza de reacție și montarea corectă a scaunului pentru copii. De asemenea, prin teste practice, cursanții află cum centura de siguranță le poate salva viața.


Practici periculoase
Trainerii Academiei Titi Aur arată că gesturi aparent fără importanță pot face diferența între un accident grav și o deplasare în siguranță. Astfel, ei subliniază că există câteva practici periculoase pe care mulți părinți nici nu conștientizează că le fac, cum ar fi:
 Copilul ținut în brațe sau lăsat liber pe bancheta din spate – riscul de rănire într-un accident cu impact mediu crește de 7 ori 
 Alți pasageri fără centuri de siguranță, centuri fixate prea larg sau răsucite
 Atenția la copil în timpul mersului sau hrănirea acestuia în timpul mersului
 Obiecte dure sau bagaje lăsate în mașină care, în cazul unui accident, pot să lovească brutal pasagerii
 Vorbitul la telefon în timpul mersului – care scade cu 80% atenția la drum/trafic, riscul de accidente crescând de 9 ori.

Următorul curs Ghidul Părintelui Responsabil la Volan are loc pe data de 9 februarie 2020, la Academia Titi Aur și costă 550 lei. Înscrierile pentru acest curs se fac telefonic la 0755800500, la receptia Academiei Titi Aur.

Despre Academia Titi Aur
Academia Titi Aur a luat naștere în urma activității lui Titi Aur în automobilismul sportiv, îmbinată cu pasiunea și plăcerea de a împărtăși și altora tainele artei de a conduce. Este cel mai complex autodrom din Europa de Est și are o suprafață de 12,5 hectare, pe care sunt amenajate 10 zone diferite ca suprafață, configurație șu utilitate. Autodromul ATA nu este un circuit de mare viteză, ci unul pregătit pentru cei care vor să învețe să conducă defensiv. Echipa este formată din 30 de traineri, piloți și copiloți, activi sau retrași din campionatele de motorsport. Academia Titi Aur pune la dispoziția șoferilor interesați, cursul de conducere defensivă pe 3 niveluri, curs de îndemânare, curs moto, curs de conducere în teren accidentat, dar și experiențe controlate de condus cu viteză.