Trăiesc pe această planetă, și ca și tine, am nevoie să mă hrănesc. Nu doar cu rânduri din cărți, nu doar cu multe călătorii, ci chiar cu hrană!
Îmi place să-mi creez ritualuri, dar și să aleg cu atenție ceea ce mănânc, ceea ce gust*, deoarece fiecare selecție contează.

Am o relație ușor scenografică (pe lângă natura pur gustativă) cu felurile de mâncare. De ce? Pe mine mă inspiră să duc mai departe poveștile creatoare interioare, să conectez oameni, să mă bucur de viață, să o gust pe îndelete. Așadar, o prăjitură de casă, servită într-un moment potrivit al zilei, cu privirea spre terasă și spre natura care renaște timid, este un răsfăț al simțurilor care mă ajută să creez mai frumos și mai bine.

Sunt un creator care iubește creativitatea în toate. Îmi găsesc rețete ușoare, cu ingrediente sănătoase, dar care sunt invitații reale la desfătare… ponderată. Și uite așa, bucătăria devine un spațiu al poveștilor, al bolurilor care cer să fie umplute, al muzicii minunate care mă îmbracă în visare, al îmbrățișărilor și al proiectelor. Ai observat și tu că îți vin super idei când gătești, când faci prăjitura preferată?

Îmi place totul: de la a-mi aranja ustensilele de bucătărie până la nota finală în care aranjez gustarea sănătoasă pe o farfurie, de la a alege un playlist bun pentru a realiza momentul meu de gustare, până la a savura întregul scenariu în fotoliul meu preferat.

Am câte un playlist pentru toate momentele pe care le creez în bucătărie, pentru că se înfiripă ceva extraordinar între muzica pe care o ascult, ingredientele pe care le mai gust chiar și în procesul realizării, starea dinamică și mai apoi recompensa: un moment cu o gustare aleasă cu atenție.

Nu mereu am timp să-mi fac o prăjitură sănătoasă, însă un platou de fructe sau câteva frigărui de fructe mai găsesc ceva minute să le realizez. Dacă ai fi acasă la mine acum, ai simți mirosul de mere coapte, cu o linguriță de miere deasupra și cu un vârf de scorțișoară pudrate. Casa miroase îmbietor, mie îmi este drag de viață și mă încarc cu bine. Apoi mă întorc la proiectele mele, la scrisul meu, mai inspirată și, cu siguranță, mai jucăușă.

Lalele din vază, farfuria cu ceva gustos pe ea, razele soarelui care pătrund prin geamul cu pervazul lat pe care am pus câteva obiecte realizate de artiști, eh, toate acestea îmi aduc crâmpeie de frumos și de senin în viața mea. Mici momente simple, dar alese cu grijă, dincolo de goana pe care o presupune viața urbană.

Cum fac eu? Sunt concentrată pe momentul gustării, îl savurez, mă bucur de el ca de un răsfăț pe care l-am integrat conștient în viața mea, îmi iau o pauză de la liste și to do-uri, dar și de la avalanșa de griji și de facturi. În acel spațiu și în acel timp, sunt eu și o mică poveste gustoasă, asta dacă nu se află în preajmă și câteva mânuțe grăsuțe de omuleți.

De unde vine inspirația, până la urmă? Aș putea spune că din tot ce trăim, inclusiv din ceea ce mâncăm, din ceea ce gustăm printre proiecte, printre discuții. Deși nu s-ar zice, să știi că iubesc tot ce înseamnă mâncarea… nu se vede, nu? Lăsând gluma la o parte, în viața mea, gustările au un rol important: parcă de punte de la o activitate la alta, de la un moment al zilei la altul. O linie de dialog delicioasă și sănătoasă!
Inspirația poate veni și cu o gustare aleasă cu grijă, nu-i așa?

*Articolul face parte din campania Gustă cu atenție. Bucură-te de moment proiect pilot organizat de Asociația Sută la Sută Românesc, în parteneriat cu ANPC și 5 licee: Liceul Teoretic ” Decebal” București, Liceul Teoretic ” Dante Alighieri” București, Liceul Național “Ion Creangă” București, Liceul de Coregrafie ” Floria Capsali ” București, Liceul Teoretic Național București, cu sprijinul Mondelez International.