Ce înseamnă a trăi frumos și creativ viața?

Consider că viaţa este o înşiruire de lucruri deosebite, de amintiri preţioase şi planuri bine gândite.  A trăi viaţa frumos, creativ înseamnă să iei tot ce îţi oferă aceasta, să găseşti frumosul din acel lucru şi să îl valorifici cât se poate de mult. Să fii original şi să te bucuri de absolut orice, oricât de mic sau nesemnificativ ar părea.

Când suntem mici tot auzim întrebarea: “Ce vrei să fii când vei fi mare?” Ei bine, tu ce vrei să fii și să faci?

Cred că atunci când eram mică am folosit toate domeniile posibile ca să răspund “celor mari” la această întrebare. Răspunsurile mele se schimbau mereu: de la coafeză la fermier, de la doctoriţă la balerină. Acum nu pot să spun sigur ce vreau să fiu, dar ştiu ce vreau să fac: să pictez tot ce-mi trece prin minte, să continui cu voluntariatul, să ajut oriunde şi pe oricine pot, să învăţ permanent şi să ajut la realizarea unui viitor “sănătos”, mai bun şi mai frumos.

Ai un CV plin, la nici 18 ani împliniți, în ce valori crezi?

Cred foarte mult în corectitudine, ambiţie şi pasiune. Sincer, acestea mi se par cele mai importante, necesare fiecărei persoane pentru a se schimba semnificativ în bine. Cel puţin acestea au mers şi merg mai departe la mine, nici nu vreau să mă gândesc unde aş fi ajuns fără ele.

Și dacă tot vorbim de valori, Școala de Valori te-a inclus într-un proiect special, poți să ne spui mai multe despre el, așa cum vezi tu acest proiect?

Într-adevăr, am avut norocul să mă regăsesc printre cei 84 de tineri selectaţi. Aşteptările mele iniţiale au fost că o să cunosc oameni care o să mă ajute, că o să mă dezvolt mult personal şi profesional. Nu doar că mi-au fost atinse aşteptările, dar au fost şi depăşite. Acest proiect a adunat oameni cam de aceeaşi vârstă din toată ţara, ne-a pus pe toţi la un loc şi ne-a dat oportunitatea să ascultăm şi să fim ascultaţi. Ideea mi se pare excepţională, activităţile s-au desfăşurat foarte bine şi m-am trezit la finalul proiectului că am învăţat mult mai multe decât credeam şi că am cunoscut nişte oameni extraordinari de care deja îmi e dor.

Crezi că dorințele se îndeplinesc în viață? Și dacă da, care ar fi formula?

Cred că doar dorinţele care merită, se îndeplinesc în viaţă, cele care ne fac mai buni. Formula sună simplu şi se respectă mai greu: multă muncă. Şi da, asta spun toţi, dar au dreptate. Poate nu se vede de la început, dar fiecare lucru contează. Iar atunci când priveşti înapoi din punctul în care ai ajuns, senzaţia e minunată. Dorinţele formează motivaţia, iar motivaţia puternică duce la succes, precum şi la alte dorinţe.

Cum ai vrea să fie lumea sau e ”perfectă” așa cum e acum?

Lumea este frumoasă, dar nu perfectă. O lume perfectă are oameni frumoşi, oameni buni, are cultură, artă, tradiţie, dar este şi curată. Lumea perfectă necesită măcar o mână de ajutor de la toţi cei care o formează. După cum am spus şi mai devreme, fiecare lucru contează. În lumea perfecă la care visez eu, oamenii îşi zâmbesc pe stradă, sunt fericiţi, comunică şi se ajută indiferent de situaţie. Poate că este un vis naiv, dar îmi place să cred că putem încerca măcar să ne apropiem de  realizarea sa.

 

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală modernă ce are ca viziune dezvoltarea unei societăți bazate pe valori prin educație inovativă. Punem sub semnul întrebării granițele educației tradiționale și creăm oportunitatea persoanelor de a accesa informații de valoare, experiențe de formare a caracterului, de a interacționa cu modele pozitive și de a avea expunere internațională, cu scopul de a crește responsabilitatea personală și controlul fiecăruia asupra alegerilor personale.