Am bucuria de o include pe Alice Sharp în Campania Martie cu Inspirație. Dialoguri cu femei fenomenale.
Am vorbit cu Alice Sharp despre Creativitatea din primii ani de viață și despre responsabilitatea uriașă a celor care îi ghidează pe copii: părinți, educatori, îngrijitori.
Alice Sharp este specialist britanic în educație și câstigătoarea Premiului pentru Cea mai Inspiratoare Personalitate din domeniul educației timpurii. Alice vine la București pentru a-i învăța pe educatori și părinți tehnici inovatoare de stimulare a curiozității și dorinței de explorare a copiilor*. Training-ul organizat de Fundația Acorns prin Centrul de educație timpurie First7 va avea loc pe 28 martie, la Camera de Comert și Industrie a României.
Metoda ei reprezentativă este abordarea CID: curiozitate, investigație și descoperire și crede că, pentru ca un copil să învețe profund și complex, ar trebui să se regăsească într-un mediu experiențial.
Alice este specialist in educatie timpurie, a fost lector principal in cadrul Glasgow College, iar de 18 ani conduce Scottish Independent Nursery Association (SINA). Este autoarea cărții ”100 Our Senses Games 0-3”, a înregistrat o colecție de DVD-uri pe teme de educație timpurie și scrie regulat pentru revista Nursery World. A fost desemnată lectorul anului și a câștigat premiul ”The Most Inspirational Teacher in Early Years”.
Ceea ce este magic în copilărie sunt infinitele posibilități. Îmi place să fac lumescul magic.
*Este bine să știi că pentru înscrierile la training-ul ”Cum folosești curiozitatea și dorinta de explorare a copiilor”, trebuie să accesezi aici sau să trimiți un e-mail la office@first7.ro. Participarea la training-ul ”Cum folosesti curiozitatea si dorinta de explorare a copiilor” este de 280 lei/ persoana. Costul include pauza de cafea si masa de pranz. Pentru grupuri de 3+ participanti, se acorda un discount de 10%. Participantii vor avea asigurata traducerea simultana a training-ului.
Multumesc ACT PR pentru implicarea în realizarea acestui interviu.
1. În viziunea ta, cât de importantă este copilăria timpurie în contextul vieții de adult?
Toate cercetările actuale despre copilărie ne spun că primii trei ani de viață ne modelează pentru tot restul vieții. Relațiile, mediile și resursele pe care le împărțim vor construi baza educației noastre. Orice altă etapă a învățării în care un copil devine implicat se va baza pe acestea. Tocmai de aceea, ele trebuie să fie puternice și robuste, vaste și cuprinzătoare.
Am ales să îmi concentrez toată activitatea construirii acestei fundații pentru învățare. Am șase ”fire de aur” pe care cred că, dacă le țesem împreună, vom pune bazele. Acestea sunt: curiozitatea, conexiunea (relații), comunicarea, creativitatea, gândirea critică și bunăstarea (emoțională, fizică și mentală).
Forța motrică din spatele a tot ceea ce am făcut și continui să fac este dorința copleșitoare de a face o diferență pozitivă asupra vieții personalului din creșe și grădinițe și a copiilor aflați în îngrijirea lor. Ce facem noi, în fiecare minut din fiecare zi, contează.
Simt o adevărată recunoștință că mi-am găsit drumul în această lume a posibilităților infinite, o lume care provoacă inima și mintea și, pentru că fiecare copil este diferit, la fel este și fiecare zi.
2. „Tradu” într-un singur cuvânt misiunea ta!
Într-un cuvânt, aș spune că misiunea mea este să INSPIR.
3. Ce te inspiră la un copil? Ce este magic în copilărie?
Deschiderea unui copil față de toate lucrurile din jurul lui mă inspiră. Primii ani de viață sunt ca o planșă de desen albă, pe care fiecare fiecare experiență trăită lasă o mică amprentă, o culoare, o formă. Rolul nostru, al adulților, este de a-i oferi copilului multe culori, din cele mai vesele, din cele care contează și persistă.
Cred în A fi, A deveni și A aparține. Copilul trebuie înconjurat cu oportunități de joacă și implicare. Noi, adulții, ar trebui să îi oferim provocări și posibilități, dar, mai ales să îl lăsăm să fie el însuși în modul în care explorează și experimentează mediul. Apoi, este datoria noastră să eșafodăm, să permitem, să îi extindem gândirea ajutându-l să devină persoana care trebuie să fie. Dacă lăsăm copilul să fie și să devină, înconjurându-l cu dragoste, râsete și fericire, va reuși.
Ceea ce este magic în copilărie sunt infinitele posibilități. Îmi place să fac lumescul magic. Luați o lingură sau orice ustensilă de bucătărie și încurajați copilul să o folosească pentru absolut orice.
4. Munca ta este remarcabilă. Vreau să explic comunității mele, care este metoda ta reprezentativă?
Metoda mea reprezentativă este abordarea CID: curiozitate, investigație și descoperire. Dacă un copil este curios, va investiga, dacă va investiga, va face descoperiri. Pe măsură ce face descoperiri, gândește, învață și se dezvoltă. Cred că, pentru ca un copil să învețe profund și complex, ar trebui să se regăsească într-un mediu experiențial.
5. Care este cea mai notabilă schimbare pe care o creezi la oamenii pe care îi antrenezi?
Schimbarea notabilă sper că este schimbarea în gândire, conștientizarea că toate experiențele la care expunem copiii au un impact. Dacă sunt expuși unui joc fabulos, inspirator și intrigant, vor fi influențați într-o manieră pozitivă. Noi, profesorii, suntem cea mai mare resursă la care un copil are acces. Locurile noastre de muncă sunt cele mai importante din lume, trebuie să le luăm în serios, trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru importanța a ceea ce facem.
Copiii sunt diferiți, creierul lor este conectat diferit datorită modului în care ne trăim viața. Prin urmare, trebuie să gândim diferit practica, învățarea și metodele folosite.
6. A fi mamă uneori este foarte greu. De asemenea, să fii educator. Ai un sfat magic pentru momentele grele/ perioadele provocatoare?
Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să încetinești, să dai un pas înapoi și să fii martor la uimitoarea și minunata copilărie. Încercă să vezi lumea prin ochii copilului. Timpul este cel mai mare cadou. Nu grăbi procesul de dezvoltare al copilului, jocul sau prieteniile lui.
7. Ești recunoscută ca un trainer dinamic, ce are cursuri pline de amuzament. Ce parte din training-ul tău îți place cel mai mult?
Îmi iubesc meseria. Fiecare aspect mă umple de bucurie. Dacă trebuie să aleg un lucru pe care îl iubesc mai mult decât pe celelalte, este descoperirea unui element neobișnuit și împărtășirea acestuia cu educatorii pentru a-l folosi să inspire copiii. A vedea profesorii și copiii folosind apoi una dintre ideile pe care le-am împărtășit îmi face inima să cânte.
8. Exercitiul (de la cursurile tale) care îți place cel mai mult este …
La fiecare 15 minute, îi încurajez pe participanți să reflecte asupra conținutului împărtășit, să-l discute cu un coleg etc. Toate cercetările educaționale spun că nici măcar adulții nu se pot concentra și acorda atenție mult timp unei prezentări lungi. Iar acesta este trucul meu prin care îi ajut să rămână concentrați și să treacă informațiile proaspăt aflate prin filtrul gândirii. Apoi, în alte momente, îi implic pe profesori să cânte melodii sau aplicăm prin jocuri simple teorii mari.
Articole recente
Despre mine
Om creativ, Mom of twins, Creative Manager, Trainer CREATIVITATE&SCRIERE CREATIVA, kreatoria.ro
Ultima carte publicata
Categorii
- Au ceva de spus (156)
- Cu dichis (20)
- Haine creative (1)
- Kreatoria Mom (1)
- lifestyle (22)
- Noutăți (142)
- simple (2)
- Viața este frumoasă (67)