Cartea-antologie “Scrisori către mine” este o incursiune în lumea prețioasă a imaginarului feminin.

Cartea e semnată de: coordonator Dana Lupșa, co-autoare: Florina Russu, Carmen Cojan, Ana Maria Mociofan, Georgescu Nadia, Danalache Aura, Angela Baciu, Anca Gânscă, Izabella Mikloş, Diana Gole, Grațiela Vlad, Lidia Goleckesch, Antonela Lungu, Mihaela Pasere, Ramona Chivereanu, Ramona Georgescu, Claudia Groza Lazăr, Florina Popa Dumşe, Iuliana Gruia.


Ideea acestei bijuterii de carte a venit de la una dintre voluntarele din Asociația Happy Moms, Maria Gastaldo, care, în perioada de lockdown, a simțit să provoace membrele comunităților Happy Moms la a scrie un fel de scrisori pentru viitor, ca un mesaj într-o sticlă lăsat unui alter ego. Mai multe doamne și domnișoare au dat curs acestui îndemn, redate integral în interiorul acestui volum, intitulat sugestiv “Scrisori către mine”, însemne ce devin mărturii scrise ale emoțiilor și trăirilor din perioada Coronavirus a anului 2020.

Iată ce spun câteva dintre autoare despre carte:

O carte în pandemie despre emoțiile pe care le-a declanșat această schimbare neașteptată. Ce transmite cartea și cum îl ridică ea pe cititorul copleșit de schimbări?

Claudia Groza Lazăr: Oricât mi-am dorit să nu mă las copleșită de această perioadă, cu multe schimbări pe toate planurile, nu am reușit. Sunt pasionată de scris și îl folosesc ca terapie, așa că mi-a plăcut ideea de a scrie o scrisoare către mine cea din această perioadă. Am descoperit că ideea acestui volum-proiect este „orice rău duce spre bine”. Fiecare dintre noi, indiferent de condiția socială, am aflat ce superiputeri sălășluiesc în noi. Cartea ne întinde o plasă de siguranță prin idei pe care le descoperim citind scrisorile, ne oferă un strop de speranță și umor.

Carmen Cojan: Cel ce citește se ridică prin însuși gestul în sine cu atât mai mult când parcurge paginile acestei cărți în care se dezvăluie viața. În această carte se spune despre profunzime într-o perioadă în care e la rang înalt superfecialitatea și neajunsul timpului, în această carte se spune și despre liniște când toate-s într-o vălmășeală și un huruit asurzitor.

Care este mesajul tău pe care l-ai cuprins în carte din punct de vedere emoțional?

Claudia Groza Lazăr: Această perioadă m-a aruncat într-o vâltoare a evenimentelor și m-am izbit de neînțelegeri, de o singurătate dură. Însă, dragostea copiilor și pasiunea pentru ceea ce fac, au scos la iveală puterea ce se află în fiecare celulă a sufletului meu. Puterea unei femei, a unei mame stă în acțiune!

Carmen Cojan: Un amalgam de trăiri au năvălit peste sufletul meu: incertitudine, întrebări, melancolie, speranță, dezgust, resemnare iar mai apoi conștientizare, recunoștință, recunoaștere și iubire.
În perioada în care am stat doar în casă mi-am dat seama încă o dată de cât de puține lucruri avem nevoie ca să ne bucurăm de noi și de compania celor dragi. Am realizat ce frumos și natural se nasc sau se cern toate cele câte ne sunt de trebuință și câte nu, de la îmbrăcăminte, activități până la prieteni.
Este despre iubire…  a ta față de tine ca apoi să poți să vezi și în cel din fața ta că e parte din tine și din existentă.

Care a fost cel mai interesant episod trait de tine in pandemie? Dar cel dificil punct nevralgic surprins in randurile scrise de tine?

Claudia Groza Lazăr: Așa cum se spune, după ploaie răsare soarele sau după rău vine și bine, în această perioadă am fost mai atentă la mine, la pasiunile mele, la oameni. Am învățat foarte mult, în fiecare zi. Am profitat de toate webinariile gratuite sau la preț modic. Mi-am descoperit pasiuni și chiar un alt drum.
Punctul nevralgic din scrisoarea mea a fost să descopăr singurătatea în care trăiesc… necooperarea care s-a adâncit și mai mult în izolarea aceasta impusă.

Carmen Cojan: Episodul interesant este cel în care mi s-a confirmat că ceea ce fac este ceea ce mi-a fost dat să fac și ceea ce mi-am ales să urmez când am venit pe acest pământ. Ceea ce e în noi e și în afara nostră și asta mi s-a arăt prin bucuria cu care am reînceput activitatea cu părinții din comunitatea Gradiniței de Părinți și a Ghidușelului. Le sunt recunoscătoare pentru încrederea pe care mi-au oferit-o.
Punctul sensibil a fost și este grija pentru cei dragi și atât.


Cartea nu este doar o carte, ci este atașată și unui scop umanitar. Haideți să lăsăm un strop de bine și de speranță pentru cei din comunitatea kreatoria și cei care ne citesc! 

Claudia Groza Lazăr: Dragi cititori, am practicat zi de zi recunoștința, am dăruit din puținul meu sau pur și simplu am trimis un mesaj oamenilor dragi din viața mea și totul a căpătat un alt sens, mai multă culoare și uși noi s-au deschis.
Vă doresc să fiți sănătoși, să apreciați ce aveți, să zâmbiți tot mai des și mai mult, să faceți ceva nou, să trimiteți scrisori celor dragi cu un mesaj simplu: „Dragă X îți mulțumesc pentru că ești în viața mea!” și să trăiți clipa!

Carmen Cojan: Voi răspunde exact cum am scris și în cea de a III-a scrisoare:
”Puterea din sufletul și din mintea nostră transformă tot în lumea reală. Eu am ales iubirea cu a cărei putere să fiu Eu. Și nu voi uita niciodată”- alege să fii tu.