Duminică, 29 mai, 50 de copii beneficiari ai programelor Fundației Hope and Homes for Children din București și ai angajaților companiei Prista Oil Romania S.A. au avut parte de o zi plină de aventuri în Pădurea Băneasa, un cadou anticipat de 1 iunie. Cu ajutorul instructorilor de la Academia 1,61, care au transformat Pădurea Băneasa într-un tărâm de poveste cu vrăjitoare, mlaștini și garduri vrăjite, copiii, dar și adulții care i-au însoțit, s-au întrecut în jocuri amuzante și activități de orientare. Evenimentul a fost organizat de Hope and Homes for Children cu susținerea partenerilor de la Prista Oil Romania S.A.

Din cei 50 de copii care au participat la activitate, 40 sunt beneficiari ai programelor Hope and Homes for Children din București: Centrul de Plasament ”Pinocchio” din Sectorul 3 și din programele de prevenire a separării copilului de familie desfășurate în Sectorul 6, iar 10 sunt copii ai angajaților companiei Prista Oil. Copiii și cei 10 adulți care i-au însoțit s-au împărțit în 8 echipe și au pornit într-o adevărată aventură de descoperire în Pădurea Băneasa, imaginându-și că se află, de fapt, în pădurea bântuită din Oz. Provocarea a fost să câștige bunăvoinţa a 3 vrăjitoare imaginare, care i-au supus la tot felul de încercări din care au învăţat lucruri utile despre înțelegere reciprocă, imaginaţie şi munca în echipă.

Programul a fost animat și foarte intens și a început cu un curs scurt de orientare în teren cu busola și harta. Apoi, cei mici au avut de-a face cu găini atomice, o mlaștină și un gard vrăjit, probe care le-au testat abilitățile de orientare în teren, i-au provocat să își creeze strategii și să se organizeze cât mai bine pentru a trece toate testele, dar i-au și distrat totodată.
Manuela Mureşan, Specialist Marketing Prista Oil Romania S.A. a descries astfel participarea la activitate: “Pe parcursul zilei au fost câteva momente absolut tulburătoare, m-aş referi mai ales la răspunsul dat de o fetiţă de la Centrul de Plasament Pinocchio la întrebarea lui Andrei de la Academia 1,61 “Cum ne dezvoltăm cunoaşterea?”. Toţi, mari şi mici, am căzut pe gânduri, iar copila a răspuns “Citind”. Marius, un alt copil de la Pinocchio, a fost şeful echipei mele și s-a dovedit a fi un leader perfect, energic, dar și un sprijin de nădejde pentru Costi – un băiat cu nevoi speciale – pe care l-a ajutat continuu pe traseu, Marius a fost acceptat imediat şi de cei doi băieţei ai colegilor din companie şi, mai ales, de mine. M-am luat după el când îmi arăta nord-vestul şi mă grăbeam când mă ruga “Mai repede, doamna Manuela, că ne stricaţi timpul. Trebuie să fim primii!”  Am plecat de la întîlnirea cu aceşti copii şi cu organizatorii evenimentului, cărora le mulţumesc încă o dată, plină de speranţă şi bucurie.”

Unul dintre cele mai apreciate jocuri a fost “Cercul vrăjit”, în care membrii echipelor au stat în cerc și s-au întrecut în a aduna obiecte de pe jos, contracronometru, fără a rupe contactul unii cu ceilalți. “Mlaștina” a reprezentant o probă provocatoare pentru cei mai mulți dintre participanți, care au trebuit să treacă peste o mlaştină folosind o frânghie şi o coardă pentru a se stabiliza. De asemenea, echipele au avut de înfruntat gardul vrăjit, prin ale cărui ochiuri toți membrii au trebuit să se strecoare prin puncte diferite, fără a atinge sforile.
Cele 10 probe s-au încheiat cu câteva jocuri de perspicacitate care le-au dat bătaie de cap și copiilor și adulților, dar i-au ajutat, în același timp, să adune puncte suplimentare. La final toate echipele au fost declarate câștigătoare, iar copiii și adulții s-au bucurat de un prânz în mijlocul pădurii.
“Ne bucurăm că am putut să le oferim copiilor din programele noastre o zi de neuitat, presărată cu voie bună și aventuri, și să sărbătorim astfel Ziua Copilului. Toți copiii merită să primească daruri și să se simtă speciali de ziua lor, iar noi ne străduim să facem asta în fiecare an pentru copiii pe care Hope and Homes for Children îi are în grijă. Le mulțumim sponsorilor și partenerilor noștri care ne sunt mereu alături și ne sprijină în a aduce zâmbete și bucurie pe chipurile celor mai vulnerabili dintre copiii României”, a spus Otto Sestak, director național al Hope and Homes for Children România.
“Sunt atât de multe de spus, dar ceea ce mi se pare esențial este că un eveniment pe care ni l-am imaginat ca un dar de 1 Iunie oferit unor copii cu mai putine șanse și ca o serbare în aer curat, în care copiii noştri să interacţioneze cu alţi copii proveniţi din medii defavorizate pentru a-şi dezvolta empatia şi sentimentul de prietenie, a devenit o aventură plină de peripeţii şi mai ales învăţăminte. O experienţă emoţionantă, unică”, a declarat Gabriel Hulubaş, Director Comercial Prista Oil Romania S.A.

 

Despre Hope and Homes for Children România
Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la alternative bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Hope and Homes for Children România şi ale partenerilor săi, 5.542 de copii au fost scoşi din instituţii, 23.570 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 774 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.788 de copii au fost primiţi în centrele de zi, 664 de copii au fost primiți în regim de urgență şi 7.164 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children România. Organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Până în acest moment, 35.074 de copii au beneficiat de serviciile organizației Hope and Homes România, al cărei obiectiv este ca până în 2022 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hhc.ro