„Noaptea Dansului” aduce laolaltă peste 40 de școli, studiouri și inițiative de dans, peste 15 stiluri de dans, peste 2000 de dansatori și 30.000 de bucureșteni să danseze împreună pe Calea Victoriei – în cadrul proiectului „Străzi Deschise” al PMB pe 26 august 2023. Aceasta este doar o componentă a evenimentului, căci explorarea magiei dansului se mută din stradă în școlile de dans partenere, în care vor avea loc lecții demonstrative gratuite pentru vizitatori, iar apoi noaptea se încheie cu un afterparty cu două zone, unde vor fi două playlist-uri specifice, la Sala Polivalentă.

Pe 26 august, timp de trei ore, de la ora 17:00 la ora 20:00, tot Bucureștiul dansează! Calea Victoriei va deveni cea mai mare zonă de promenadă în care vor avea loc demonstrații de dans stradale și flash-mob-uri la tot pasul, susținute de dansatori profesioniști, în șase mari zone (Cercul Militar, Monumentul Revoluției, Hotel Radisson, Grădina Monteoru, Palace Casino și Muzeul Enescu), în cadrul proiectului Străzi Deschise al Primăriei Municipiului București.

“Sunt invitați toți iubitorii dansului, curioșii și toți cei care vor să simtă beneficiile și magia dansului, având șansa să experimenteze zeci de stiluri de dans împreună cu dansatorii și reprezentații școlilor de dans înscrise în proiect. Nu vor exista scene, căci ne dorim spargerea barierei dintre artist și spectactor, spațiul fiind lăsat liber a fi explorat și dansat. Noaptea Dansului oferă oportunitatea unică de a descoperi frumusețea dansului, de a-i simți energia și beneficiile pentru minte și corp, conectând amatori și profesioniști deopotrivă, stabilind între ei o relație deschisă, bazată pe aceleași coordonate: bucuria și plăcerea de a dansa. Vrem ca fiecare moment de dans profesionist să fie urmat de un moment de interacțiune cu publicul. Și mai cred ca dansul este arta performativă cea mai democratică, oricine putând participa instant la experiență”, declară Dragoș Samoil, profesor de tango/dans, antreprenor cultural, inițiator și coordonatorul proiectului.

Școlile si studiourile partenere proiectului “Noaptea Dansului” își vor ține porțile deschise de la ora 19:00 la 22:00 oferind publicului șansa de a experimenta, gratuit, în cadrul lecțiilor demonstrative, zeci de stiluri de dans: tango argentinian, salsa, bachata, kizomba, zouk, dansuri latino, dansuri standard, k-pop, dans contemporan, street dance, vals, oriental dance,  greek dance, flamenco, jazz, burlesque, hip-hop, dansuri populare, ethnic/balkanik dance, indian/bollywood dance, step, west coast swing/ lindy hop/rockabilly, balet etc.

„Capitala are nevoie de euforia și de efervescența pe care dansul ni le transmite, într-o noapte ce oferă o deschidere extraordinară iubitorilor dansului, fie ei admiratori sau practicanți, în cadrul acestui proiect inedit și unic în peisajul nostru cultural. Doritorii vor putea să se programeze la ce lecții vor să asiste si vor găsi și o lista completă cu școlile de dans înscrise în proiect pe site-ul evenimentului, apoi vor putea merge la explorat și experimentat variatele stiluri de dans. Ne-am bucurat de deschiderea instituțiilor partenere proiectului, Arcub, Străzi Deschise – PMB și Insititutul Cultural Român ce ne-au confirmat faptul că Bucureștiul are nevoie de asemenea evenimente”, mărturisește Daniela Samoil-Istrate, jurnalist, inițiatorul și coordonatorul proiectului “Noaptea Dansului”.

Evenimentul va continua cu Mare Petrecere a Dansului (Dancers of Bucharest) ce va avea loc de la ora 22:00 la Sala Polivalentă în cele 2 foiere. Organizatorii au pregatit o petrecere inedită cu 2 zone muzicale ce vor găzdui două playlisturi diferite. Prima zonă – Latin Fiesta – va avea un playlist orientat spre muzica de dans latino: salsa, bachata, kizomba, tango etc. A doua zonă – All times Dance Hits – va avea cele mai populare hituri de dans din zona Pop, rock, disco, funk, indie, hiphop, electro, hituri românești nostagice de dans, best of decades (1990-2000, 2000-2010 și 2010 – 2022), etc.

Dansul înseamnă în primul rând libertatea de a fi tu însuți, înseamnă prezență, înseamnă conexiune cu ceilalți dansatori. Este bucurie în mișcare.. Este cea mai facilă cale de comunicare între oameni, prin energia sa fantastică, prin lejeritatea, bucuria, magia și universalitatea sa. Este calea cea mai simplă de a cunoaște prieteni noi. De asemenea, ne propunem să lărgim și să unim și mai mult comunitatea dansatorilor, prin atragerea de noi cursanți în școlile și studiourile partenere”, si mai ales vrem să creăm o experiență de neuitat”, adaugă Dragoș Samoil.

Mai multe detalii pot fi urmărite, în curând, pe site-ul noapteandansului.ro.