Social Moms a marcat Saptamana Mondiala a Alaptarii printr-o conferinta  dedicata mamelor care alapteaza si viitoarelor mame – „Alaptarea. Beneficii pentru mama si copil”
Bucuresti – 4 august. Social Moms a marcat Saptamana Mondiala a Alaptarii cu o noua conferinta – „Alaptarea. Beneficii pentru mama si copil”- sustinuta de NutriMama si Sanytol, la eveniment luand parte 190 de parinti si viitori parinti.

Desi laptele matern este recunoscut drept alimentul ideal ce asigura sugarului atat sanatatea cat si dezvoltarea psiho-motorie si imunologica, rata alaptarii continua sa fie scazuta in Romania. Conform unui studiu online realizat la cererea Parenting Ads, pe un esantion de 475 de mame cu copii intre 0-36 luni, 56% dintre mamele care nu alapteaza sau nu au alaptat declara ca nu au avut lapte suficient. Conform studiilor medicale 98% dintre mame pot alapta daca primesc ajutorul si sustinerea necesare imediat dupa ce nasc. Astfel, rezultatele studiului Parenting Ads reconfirma nevoia de educatie si informare a mamelor pe aceasta tema. 


Invitatii speciali au abordat problema alaptarii din toate perspectivele, reusind sa faca un tablou complet al procesului de alaptare:

Dr. Irina Antonescu, invitat special din partea desprecopii.com a vorbit despre beneficiile laptelui matern, pentru mama si copil, plecand de la compozitia speciala a laptelui matern si al proceselor fiziologice ce se produc in perioada alaptarii.

In alaptare, lactatia este strans legata de starea de bine a mamei. Astfel, cei doi hormoni esentiali: prolactina, care este stimulata de drenajul sanului, poate fi inhibata de stres si oboseala mamei, iar oxitocina, care apare ca raspuns la miscarile de suctiune ale sugarului, este facilitata de odihna, caldura, relaxare si de contactul sugarului.

Beneficiile laptelui matern incep cu prima picatura de lapte pe care copilul o va primi, compozitia speciala a colostrului asigurand anticorpii de care are nevoie bebelusul pentru o protectie pasiva in timp ce factorii de crestere stimuleaza dezvoltarea intestinului. Desi 89% din compozitia laptelui este apa, restul de 12% este incarcata de elemente nutritionale esentiale in sustinerea dezvoltarii fizice si cognitive si in stabilirea imunitatii. 

Este recomandat ca alaptarea sa se faca in mod exclusiv pana la varsta de 6 luni, fara apa, ceai sau alte alimente aditionale, si continuarea hranirii cu lapte in paralel cu introducerea hranei solide pana la varsta de 2 ani.

Datorita proceselor fiziologice ce au loc in perioada alaptarii, exista si avantaje importante pentru mama:  refacerea rapida postpartum (mai putine infectii, pierderea ponderala, mai putine decalcifieri), risc scazut de cancer de san si cancer ovarian, risc scazut de fractura de col femural la menopauza si risc scazut de depresie postpartum.
 

Amalia Neacsu, Educator perinatal SAMAS, a abordat subiectul problemelor ce pot aparea in timpul alaptarii si cum le putem depasi.

Felul in care debuteaza alaptarea este foarte important. Conform studiilor, contactul piele pe piele dintre mama si nou nascut imediat dupa nastere creste in mod semnificativ succesul alaptarii, datorita faptului ca nou nascutul este intr-o perioada activa ce favorizeaza atasarea la san. De aceea, este recomandat initierea alaptarii in primele 2 ore postpartum.

Pozitia de alaptare este esentiala pentru ca bebelusul sa suga eficient si pentru ca mama sa nu simta disconfort. Daca doare, inseamna ca sugarul nu s-a atasat bine la san si trebuie detasat cu blandete si reincercata o noua pozitie pana ce copilul poate sa suga cu usurinta.

Daca atasarea nu este corecta, pot aparea probleme precum: angorjarea, mameloane crapate (ragade), infundarea canalelor lactifere si mastita.  Este important ca alaptarea sa continue luand masurile necesare pentru diminuarea disconfortului, cu exceptia cazului in care mastita se agraveaza si este nevoie de tratament cu antibiotice.

Luiza Pirvu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice a sustinut tema importantei nutritiei mamei care alapteaza, atat pentru sanatatea ei cat si pentru calitatea laptelui pe care sugarul il primeste. Conform studiilor, sanatatea noastra este influentata in proportie de 80% de mediul in care traim, inclusiv nutritie si stil de viata si doar 20% de mostenirea genetica.


Mamele care alapteaza au nevoie de un aport aditional de energie de 500 kcal/zi, iar sursa nutrientilor este foarte importanta. Va fi nevoie de un plus de 50% de proteine, 60% carbohidrati, lipide, acizi grasi polinesaturati (PUFA) cu rol in favorizarea dezvoltarii sistemului nervos, vitamina A, care influenteaza sanatatea oculara a bebelusului si care depinde de dieta mamei, fibrele necesare unui tranzit intestinal normal, iodul pentru sanatatea glandei tiroide si zincul.
Vitamina D este cunoscuta pentru rolul esential pe care il are in sanatatea oaselor insa, noile cercetari au relevat si rolul protector al vitaminei D impotriva diabetului zaharat de tip 1, o afectiune care apare mai frecvent la copii si adolescenti decat la adulti.
Studiul Mama realizat de Fundatia Nutricia arata ca mamele din Romania care alapteaza prezinta un deficit de fibre, acid folic, grasimi polinesaturate (Omega 3 si Omega 6), Vitamina D si Vitamina E.  In schimb, in dieta mamelor din Romania se regaseste un exces de acizi grasi saturati si sodiu.

In concluzie, dieta mamei infleunteaza calitatea laptelui matern. NutriMama vine in sprijinul mamelor care alapteaza cu o noua gama de produse adaptata nevoilor crescute ale mamelor in perioada alaptarii: Bautura pe baza de lapte, Batoane de cereale cu merisoare si zmeura si Batoane cu merisoare si ciocolata. O singura portie de NutriMama pe zi asigura necesarul aditional de nutrienti pentru mamele care alapteaza.

Miruna Ioani, blogger @siblondelegandesc.ro, a vorbit despre propria experienta in alaptare, despre cum a reusit sa faca din aceasta perioada una frumoasa, confortabila si usoara pentru ea si bebelusul ei.

Miruna recomanda viitoarelor mamici sa isi pregateasca mameloanele inainte de nastere prin masaj zilnic, sa isi asculte instinctul si sa ceara ajutor atunci cand sunt coplesite. Sursele de informare trebuie selectate si  consumate cu moderatie.

Alaptarea la cerere este modul in care ii transmitem bebelusului mesajul ca a venit intr-o lume buna, in care se poate simti in siguranta. Bebelusul, pana la 6 luni, nu poate fi „rasfatat”, astfel incat a raspunde la cererea micutului nu va face decat sa sudeze si mai bine legatura dintre mama si bebelus.
Miruna este initiatoare petitiei pentru sustinerea alaptatului in public, semnata pana in prezent de 6000 de persoane si care urmareste recunoasterea dreptului mamelor de a alapta in spatiu public.

Mihaela Pinzaru, reprezentat marca Ceys, a sustinut tema importantei unui mediu sanatos pentru bebelus. Sanytol este expertul in dezinfectia fara clor si asigura un mediu sanatos acasa, distrugand 99.9% din bacterii, ciuperci si virusuri. Nou nascutii sunt foarte sensibili si vulnerabili in fata infectiilor. De aceea daca mediul inconjurator este igienizat corespunzator, riscul infectiilor scade considerabil: igienizarea mainilor, hainelor si a obiectelor de casa. 

Conferinta s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro si desprecopii.com si a fost urmarita online de peste 8000 de parinti, iar inregistrarea va fi disponibila atat pe socialmoms.ro cat si in pagina dedicata evenimentul din desprecopii.com.


Parteneri media: desprecopii.com, qbebe.ro, sfatulmamicilor.ro,  gokid.ro, kidsnews.ro, mamicamea.ro, meseriadeparinte.ro, cristinaotel.ro, tataincepator.ro, ruxandraluca.ro, ralucaloteanu.ro, blogintandem.ro, funzaresc.eu, fricidemamici.ro, scrierifelurite.ro, roxanadulgheru.wordpress.com.