Roxana Bucur este consilier financiar și am invitat-o la o discuție despre un subiect pe alocuri spinos pentru creativi, și nu numai: banii. Există această mentalitate cum că oamenii creativi sunt mai fixați pe idei /concept/ provocări creative și mai puțin concentrați pe rezultatele financiare, ceea ce atrage lecții personale în rândul multora.
Pe Roxana o poți citi aici pe îndelete aici.
Am împărțit această mini-campanie "Banii vorbesc" în 3 etape, astfel ca informațiile să se așeze structurat și bine.
1. Care sunt cele mai dăunatoare programe mentale/mentalități legate de bani?
Cele mai dăunătoare programe mentale sunt cele care provin din mentalitatea celor din jur. Aud des că: ”banii sunt răi”, ”că cei care sunt bogați nu sunt persoane integre. Consider că dacă un copil s-ar naște într-un mediu în care este susținut să întreprindă lucruri, fără a i se repeta anumite concepții, prejudecăți personale, atunci el ar experimenta și ar ajunge la propria concepție. Aceste prejudecăți precum: ”oamenii bogați au furat” perpetuate de-a lungul timpului limitează copilul, din dorința de a îl proteja, să nu acționeze. Îmi doresc ca fiecare să aleagă drumul său în funcție de ceea ce consideră el că este oportun, să aibă experiențele proprii și să învețe să își conceapă averea în mod onest și să dovedească contrariul a ceea ce se vehiculează. Numai că sunt puține persoane care reușesc să treacă barierele a ”ceea ce spun ceilalți”. Altfel, ele sunt multe: ”banii sunt ochiul diavolului”, ”banii nu aduc fericirea”, ”ai bani, ai multe probleme”.
2. Dăcă ai face un top 5 de greșeli legate de bani, cum ar suna acest top?
1. Lipsa stabilirii unor obiective financiare de termen lung.
2. Lipsa economisirii constante a unei sume de bani (oricât de mică ar fi ea pentru siguranță financiară și pentru realizarea obiectivelor).
3. Lipsa investirii banilor.
4. Lipsa conștientizării importanței timpului în realizarea obiectivelor financiare.
5. Lipsa constanței din viața financiară, a disciplinei.
3. Banii vorbesc despre o persoană? Adică, spun ceva despre identitatea unui om sau nu?
Da și nu. Nu ne putem raporta la o persoana doar după câți bani câștigă.
Da, însă nu după nivelul venitului activ, ci contează câți bani câștigă respectiva persoană din investițiile pe care le face. A avea investiții și a câștiga bani în mod pasiv spune despre acea persoana că are educație financiară. Bineînțeles, dacă este un om de business contează acest aspect: câți bani face cu afacerea, însă să luăm în calcul faptul că un business are perioada, de început, care poate reprezenta un început mai scurt sau mai lung. Angajat fiind, o persoană dacă are venitul ridicat denotă că este un profesionist, însă există și riscul ca munca să nu îi fie răsplătită pe măsură, și de aceea consider că trebuie să luăm în calcul nuanțele. Un om care investește banii trece peste frica de a nu pierde, alege să folosească banii în favoarea sa și ajunge în postura de a nu ține cont de prejudecățile celorlalți și își croiște propria viață; devine independent, respectiv liber, asa cum este în firea umană.
Nuanțele pe care să le luăm în calcul: ce anume dorim să vedem, care este interesul nostru? În societatea noastră etichetarea are o notă de dezavuare. Suntem diferiți și trebuie să ne raportăm la ceea ce dorim să vedem și să luăm din fiecare interacțiune ceea ce este mai bun. De la fiecare persoană avem de învățat câte ceva și pe zi ce trece ne îmbogațim, într-un fel sau altul.
4. Dacă ai putea și ai avea timp să discuți cu fiecare adult, ce lecție-sinteză i-ai da despre bani?
Lecțiile diferă de la persoană la persoană, pentru că poate fi pricepută pe o anumită latură a vieții financiare și mai puțin pe o alta. Lecțiile vin personalizat. Învățăm de-a lungul vieții și viața ne pune în cale obstacolele necesare ca noi să învățăm ceea ce ne lipsește.
General valabil este să ajungi să ai un venit și să îl drămuiești, astfel încât să ajungi să îți realizezi nevoile și dorințele, atât acum, cât și mai târziu.
Articole recente
Despre mine
Om creativ, Mom of twins, Creative Manager, Trainer CREATIVITATE&SCRIERE CREATIVA, kreatoria.ro
Ultima carte publicata
Categorii
- Au ceva de spus (158)
- Cu dichis (20)
- Haine creative (1)
- Kreatoria Mom (1)
- lifestyle (22)
- Noutăți (142)
- simple (4)
- Viața este frumoasă (67)